Φόρμα αναζήτησης

ΚΕΔΙΠΕΣ: Επιστρέφει 240 εκατ. ευρώ στο κράτος

Η λειτουργία της ΚΕΔΙΠΕΣ, του φορέα στον οποίο έχουν μεταφερθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ακίνητα του πρώην Συνεργατισμού, ξεκινά την αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ που δόθηκε το 2018 προκειμένου να διευκολυνθεί η εξαγορά στοιχείων ενεργητικού και υποχρεώσεων της πρώην ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα.

Μέχρι το τέλος του 2019 το κυπριακό δημόσιο θα έχει πάρει πίσω 240 εκατ. ευρώ, τα 120 εκατ. ευρώ σε μετρητά και τα 120 εκατ. ευρώ σε ακίνητα. Επιπλέον η ΚΕΔΙΠΕΣ θα έχει αποπληρώσει, με τα έσοδα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακίνητων του πρώην Συνεργατισμού, το σχέδιο εθελούσιας εξόδου στον Συνεργατισμό, αλλά και την απαίτηση της Ελληνικής Τράπεζας στο πλαίσιο του Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων. Η ικανότητα της ΚΕΔΙΠΕΣ να καταβάλει αποζημίωση στην Ελληνική Τράπεζα, για μη αναμενόμενες ζημιές, μέρος των δανείων που απέκτησε από τον Συνεργατισμό σημαίνει ότι δεν θα ενεργοποιηθεί η εγγύηση του κυπριακού Δημοσίου, με τη Δημοκρατία να έχει πρόσθετο όφελος 15 εκατ. ευρώ από την αμοιβή που καταβάλλει η τράπεζα για τη σύσταση της εγγύησης. Μετά από όλα αυτά η ΚΕΔΙΠΕΣ θα έχει και στα ταμεία ρευστά διαθέσιμα ύψους 65-70 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση

Τα παραπάνω περιγράφονται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δημοσιοποιεί την απόφαση της ΣΕΔΙΠΕΣ / ΚΕΔΙΠΕΣ να ξεκινήσει σήμερα την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που είχε δοθεί στον Συνεργατισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στη βάση της προόδου διαχείρισης των δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της ΣΕΔΙΠΕΣ / ΚΕΔΙΠΕΣ, θα γίνει η πρώτη αποπληρωμή προς το κράτος ύψους 120 εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ σήμερα 15 Οκτωβρίου 2019 και 60 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019)». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «πέραν της πιο πάνω καταβολής των 120 εκατ. ευρώ σε μετρητά, περαιτέρω αποπληρωμή γίνεται μέσω της παραχώρησης ακινήτων στη Δημοκρατία αξίας περίπου 85 εκατ. ευρώ, ενώ επιπρόσθετα ακίνητα αξίας περίπου 35 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιλεγούν και να παραχωρηθούν στη Δημοκρατία μέσα στις επόμενες βδομάδες. Τα ακίνητα προορίζονται για τις ανάγκες των κρατικών υπηρεσιών και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης […] Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν πλήρης εξόφληση των υποχρεώσεων προς το προσωπικό του Συνεργατισμού που έχει αποχωρήσει με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου αλλά και καταβολή του μεγαλύτερου μέρους των απαιτήσεων της Ελληνικής Τράπεζας στο πλαίσιο του Σχεδίου Προστασίας Δανείων (Asset Protection Scheme), χωρίς ενεργοποίηση της κρατικής εγγύησης. Συνυπολογίζοντας τα πιο πάνω, η ΣΕΔΙΠΕΣ / ΚΕΔΙΠΕΣ εκτιμάται ότι θα διατηρεί στο τέλος του 2019 ρευστά διαθέσιμα ύψους 65-70 εκατ. ευρώ. Από το 2020 η εκτίμηση της ταμειακής κατάστασης και η αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας θα γίνονται σε τακτική τριμηνιαία βάση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.