POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Κανένα δάνειο σε αναστολή πέραν των εννέα μηνών


δάνειο, τράπεζα

Το νέο μορατόριουμ στην καταβολή δόσεων δανείων για περίοδο έξι μηνών, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, δεν έχει το εύρος του πρώτου που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο. Αφορά δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους) με δάνεια υποθηκευμένα και πρώτη κατοικία αξίας έως 350.000 ευρώ, επιχειρηματικά δάνεια εταιρειών που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική αναστολή εργασιών στο πλαίσιο των απαγορεύσεων για τον περιορισμό της πανδημίας και δάνεια του ξενοδοχειακού τομέα. Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες που είχαν κάνει χρήση του πρώτου μορατόριουμ, μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση μόνο όσοι δεν έχουν συμπληρώσει εννέα μήνες σε αναστολή. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ο ρυθμιστής του κυπριακού τραπεζικού συστήματος) έχει θέσει ένα σημαντικό περιορισμό στην εισαγωγή νέων μορατόριουμ: κανένα δάνειο δεν θα είναι σε αναστολή για διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο αρχικό σχέδιο εντάχθηκαν σχεδόν τα μισά μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Κύπρου, η περίμετρος των επιλέξιμων δανείων για χρήση της νέας αναστολής έχει στενέψει. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σε αναστολή δόσης είναι δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά (6.152 λογαριασμοί) και 5 δισ. ευρώ ιδιωτών (44.428 λογαριασμοί). 

Επιπλέον, από το μέτρο εξαιρούνται δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 30 ημερών την 31η Δεκεμβρίου 2020 (τυπικά αυτά τα δάνεια δεν είναι μη εξυπηρετούμενα) και δάνεια που συνήφθησαν μετά τις 30 Μαρτίου 2020.

Η ανακοίνωση

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο, το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας περιλαμβάνει και το μέτρο της αναστολής αποπληρωμής δόσεων, περιλαμβανομένων και των τόκων, για πιστωτικές διευκολύνσεις προς τράπεζες, για καθορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού για περίοδο 6 μηνών, μέχρι τις 30/06/2021. Η αναστολή των δόσεων εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και το δ.σ. της Κεντρικής Τράπεζας.

Επιλέξιμες είναι πιστωτικές διευκολύνσεις:

α) ανεξαρτήτως σκοπού με υποθήκη την κύρια κατοικία μέχρι €350.000, από φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

β) δάνεια επιχειρηματικού σκοπού από εταιρείες και αυτοτελώς εργαζόμενους οι εργασίες των οποίων βρίσκονται υπό υποχρεωτική αναστολή με βάση το διάταγμα που εκδόθηκε από τον υπουργό Υγείας δυνάμει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου (Κεφ. 260) στις 8 Ιανουαρίου 2021,

γ) δάνεια επιχειρηματικού σκοπού από εταιρείες του ξενοδοχειακού κλάδου.

Παράλληλα στο σχέδιο εμπίπτουν δικαιούχοι οι οποίοι υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος με βάση τα διατάγματα του έτους 2020, η οποία εγκρίθηκε αλλά δεν έχουν συμπληρώσει περίοδο εννέα μηνών σε αναστολή. Οι δικαιούχοι θα δικαιούνται να υποβάλουν νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος για κάλυψη σωρευτικής διάρκειας αναστολής δόσεων και τόκων για περίοδο 9 μηνών.

Η Κεντρική

«Η αναστολή καταβολής δόσεων είναι στοχευμένη έτσι ώστε να στηρίξει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, θα στηριχθούν και ευαίσθητες κατηγορίες δανειοληπτών οι υποχρεώσεις των οποίων εξασφαλίζονται από την πρώτη τους κατοικία με αγοραία αξία μέχρι €350 χιλιάδες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. 

Η ΚΤΚ, μέσω του διοικητικού συμβουλίου της, έδωσε τη σύμφωνο γνώμη της προς το Υπουργείο Οικονομικών για την αναστολή καταβολής δόσεων προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στο πλαίσιο που το επιτρέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EAT). Οι κατευθυντήριες γραμμές εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Εποπτών της ΕΑΤ, στο οποίο συμμετέχει η ΚΤΚ.

Χαλάρωση κριτηρίων
Επίσης, η ΚΤΚ αποφάσισε να επεκτείνει μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 το μέτρο που ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2020 για ευκολότερη και άμεση παροχή βραχυπρόθεσμων δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες. Τα κριτήρια, τα οποία χαλαρώνουν, αφορούν τον τρόπο αξιολόγησης της ικανότητας αποπληρωμής και τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν οι δανειολήπτες προς τις τράπεζες, στοχεύοντας στις γρηγορότερες διεκπεραιώσεις διαδικασιών εκ μέρους των τραπεζών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.