Φόρμα αναζήτησης

«Καμπανάκια» Βρυξελλών για τις μεταρρυθμίσεις

Σαφή προειδοποίηση για τις μελλοντικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αν δεν υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από τη χειμερινή δέσμη των εκθέσεών της για τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις των κρατών μελών. Η έκθεση των 93 σελίδων για την Κύπρο αποτελεί μια ακτινογραφία των προκλήσεων που καλείται να διαχειριστεί η χώρα και χτυπά «καμπανάκια» για τις επιπτώσεις της αδράνειας και της μη λήψης μέτρων.

Η Κύπρος μαζί με την Ιταλία και την Ελλάδα αποτελούν τις μόνες τρεις χώρες της Ένωσης που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητεί την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν από την περίοδο του μνημονίου.

”Η οικονομία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν, ενδέχεται να παρεμποδίσουν τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές της προοπτικές”, τονίζεται στην έκθεση για την Κύπρο.

Σύμφωνα με την έκθεση ”οι μεγάλες ανισορροπίες της Κύπρου αποτελούν κληρονομιά της κρίσης του 2013 και περιλαμβάνουν τα υψηλά αποθέματα ιδιωτικού, δημόσιου και εξωτερικού χρέους και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει επίσης ανάγκη να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς για την προσέλκυση επενδύσεων που ενισχύουν την παραγωγικότητα, τη διαφοροποίηση της οικονομίας και την προώθηση μακροπρόθεσμης συνεκτικής και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης”.

Το μοντέλο

Από το κείμενο των υπηρεσιών της Επιτροπής προκύπτει όχι μόνο η ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων, αλλά και η ανάγκη αναμόρφωσης του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

”Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου τίθεται σε κίνδυνο από τις αυξανόμενες εξωτερικές αβεβαιότητες και τις εκκρεμείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

”Η ανάπτυξη”, τονίζεται, ”εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από συγκεκριμένους τομείς, όπως ο τουρισμός, οι οικιστικές κατασκευές που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και οι υπηρεσίες που συνδέονται με ξένες εταιρείες, οι οποίες είναι ευάλωτες σε πιθανές αρνητικές εξωτερικές εξελίξεις. Υπάρχει ανάγκη βελτίωσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του τουρισμού και διαφοροποίησης του τομέα, περαιτέρω”. Στο ίδιο κείμενο δίνεται και η κατεύθυνση που καλείται να ακολουθήσει η χώρα:

”Γενικότερα, οι επενδύσεις υστερούν σε τομείς που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική διάρθρωση της Κύπρου και να αυξήσουν τη δυνητική ανάπτυξή της, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η έρευνα και η ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι βιώσιμες μεταφορές και η κυκλική οικονομία. Ταυτόχρονα, για να εξασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη ωφελεί όλες τις ομάδες του πληθυσμού, απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, στην εκπαίδευση ενηλίκων, στην εκπαίδευση και φροντίδα στην παιδική ηλικία και στην υγεία”.

Εις βάθος ανάλυση

Στο πλαίσιο του Μηχανισμού Επαγρύπνησης εκπονήθηκε εις βάθος ανάλυση των ανισορροπιών της Κύπρου, από την οποία προκύπτει ότι αν και ελήφθησαν μέτρα, υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες.

”Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, ιδίως το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων”, τονίζεται. Ωστόσο, εκκρεμούν ακόμη μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις σε διάφορους τομείς.

Η αποτελεσματική εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης παραμένει η κύρια προτεραιότητα για την επιβολή των απαιτήσεων και για την καλύτερη λειτουργία της οικονομίας. Η δημιουργία ενός αξιόπιστου και διαφανούς συστήματος για την έκδοση και τη μεταβίβαση τίτλων ιδιοκτησίας είναι σημαντική για τη διευκόλυνση της επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Άλλες βασικές διαρθρωτικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης και των τοπικών αρχών και τις ιδιωτικοποιήσεις.

”Αντί για προγραμματισμένα νομοθετικά μέτρα, ελήφθησαν ορισμένα διοικητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της μακρόχρονης αναμενόμενης μεταρρύθμισης της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων. Η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί”, αναφέρει η ανάλυση.

Περιορισμένη πρόοδος σε αλλαγές

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει περιορισμένη πρόοδο στην υλοποίηση των συστάσεων για το 2019. Οι συστάσεις αποτελούν έναν οδηγό για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Ειδικότερα, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος:

Στη βελτίωση της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων, στη διευκόλυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και στην αύξηση της απασχόλησης και της κατάρτισης των νέων, στο Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Υγείας, στην ενεργειακή απόδοση και την ανανεώσιμη ενέργεια, στη βελτίωση της έρευνας και της ανάπτυξης και στη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Περιορισμένη πρόοδος έχει σημειωθεί:

  • στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και των τοπικών αρχών
  • στην αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού
  • στη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και στην αύξηση της συμμετοχής εργοδοτών και μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
  • στη βελτίωση της προσιτότητας της παιδικής εκπαίδευσης και φροντίδας
  • στην επικέντρωση της οικονομικής πολιτικής που σχετίζεται με τις επενδύσεις στις βιώσιμες μεταφορές, τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, την ψηφιοποίηση και τις ψηφιακές δεξιότητες
  • στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης και της πειθαρχίας πληρωμών
  • στη δημιουργία αξιόπιστου συστήματος έκδοσης και μεταβίβασης δικαιωμάτων (τίτλων) ακίνητης περιουσίας
  • στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της εισαγγελικής αρχής.

Τέλος, διαπιστώνεται ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.