Φόρμα αναζήτησης

Και ο τουρισμός στις προτεραιότητες του Invest Cyprus

Ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, ο Invest Cyprus, συστηματοποιεί τη δράση του σε ό,τι αφορά τον τουριστικό τομέα, δημιουργώντας μια νέα εξειδικευμένη μονάδα για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων.

Η δημιουργία της μονάδας «TourInvest Cyprus» αποτελεί βασική εισήγηση της ομάδας εξωτερικών συμβούλων προς τηνΜονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία υπό την εποπτεία του νυν υπουργού Οικονομικών είχε εκπονήσει τη Στρατηγική Τουρισμού 2030, εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας, παρουσιάζοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη νέα μονάδα.

Η στρατηγικής έχει ως ποσοτικό στόχο την αύξηση των τουριστικών αφίξεων στα πέντε εκατομμύρια ετησίως το 2030, από τέσσερα εκατομμύρια το 2019, στόχος που απαιτεί νέες επενδύσεις για να επιτευχθεί.

Η όλη προσπάθεια καλύπτει και την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, με ζητούμενο την υλοποίηση έργων ικανών να υποστηρίξουν τις διάφορες μορφές θεματικού τουρισμού όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα, θεματικά πάρκα, κέντρα ευεξίας και ιατρικού τουρισμού κ.ά.

Κρίσιμη είναι η βελτίωση των μεγεθών στις ορεινές περιοχές. Βάσει των στόχων οι διανυκτερεύσεις σε αγροτικές περιοχές θα πρέπει να τετραπλασιαστούν, από 100.000 σε 400.000 ετησίως.

«Θα εντάξουμε τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα στην πρώτη θέση, διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά πόσο σημαντικός είναι ο τουριστικός τομέας στην οικονομία του τόπου» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ.

Ο ρόλος

Η «TourInvest Cyprus» θα λειτουργεί ως το πρώτο σημείο επικοινωνίας (First Point of Contact) για ξένους επενδυτές, προσφέροντας υπηρεσίες τύπου One-Stop Shop, με την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης, φιλοξενίας και διοργάνωσης επισκέψεων (Site Visits) για επενδυτές, ενώ θα παρέχει και υπηρεσίες υποστήριξης στους υφιστάμενους επενδυτές. Παράλληλα, σε συνεργασία με κυπριακές επιχειρήσεις θα αναλαμβάνει την προώθηση έργων με στόχο τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού χαρτοφυλακίου με όλες τις διαθέσιμες επενδυτικές ευκαιρίες (Project Bank) στη χώρα μας.

Ο Invest Cyprus λειτουργεί και την εξειδικευμένη ιστοσελίδα www.tourinvestcyprus.org.cy, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με όλα τα διαθέσιμα προς επένδυση έργα. Παράλληλα, σε συνεννόηση με το αρμόδιο υφυπουργείο έχει δημιουργηθεί σχετικό προωθητικό έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό.

«Ο κύριος στόχος είναι η προβολή της Κύπρου για επενδύσεις, η προώθηση στο εξωτερικό επί μέρους έργων που αναζητούν επενδυτές και χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιηθούν, καθώς και η προσέλκυση επενδυτών και επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας ευρύτερα», τόνισε ο κ. Καμπανέλας. Σε αυτήν την προσπάθεια αναμένεται να προκύψουν συνέργειες με άλλους τομείς, όπως είναι τα επενδυτικά ταμεία, που αποτελεί επίσης τομέα προτεραιότητας για τον Invest Cyprus.

Τα κενά στη συνδεσιμότητα της Κύπρου αποτελούν ένα από τα μειονεκτήματα της χώρας σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδυτικών ταμείων και τη μεταφορά στην Κύπρο της έδρας διεθνών επιχειρήσεων. Η άμβλυνση της εποχικότητας του κυπριακού τουρισμού εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον αριθμό των πτήσεων από και προς Κύπρο.

Προτεραιότητες

Πέρα από τον τουρισμό, ο Invest Cyprus συνεχίζει την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού του πλάνου, δίνοντας έμφαση στους τομείς του headquartering και των επενδυτικών ταμείων, καθώς και στην ανάπτυξη της κυπριακής οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Παράλληλα, με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά κέντρα του Λονδίνου και του Ντουμπάι, οι προωθητικές δράσεις του Invest Cyprus διευρύνονται, καλύπτοντας πλέον μεγάλες αγορές, που δεν είχαν διερευνηθεί επαρκώς, όπως της νοτιοανατολικής Ασίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ.

Καλή πρακτική σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η ναυτιλία, με την Κύπρο να αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην ΕΕ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.