Φόρμα αναζήτησης

Ιστορική συμφωνία για μέτρα 1,8 τρισ. ευρώΣτις 10 Νοεμβρίου 2020, μετά από δέκα εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου έφτασαν σε ιστορική συμφωνία με την κατ’ αρχήν έγκριση πακέτου μέτρων συνολικού ύψους άνω του 1,8 τρισ. ευρώ για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-2027) και τον Μηχανισμό Ανάκαμψης Next Generation EU.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει τη συμφωνία αυτή, η οποία είναι υψίστης σημασίας για την ανάκαμψη της Ευρώπης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα, η Επιτροπή προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για τη γρήγορη εκταμίευση των πόρων.

Εφόσον λάβει την επίσημη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αυτό το πακέτο συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ θα είναι το μεγαλύτερο που έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις και να υλοποιήσει τις πολιτικές της προτεραιότητες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία και επισήμανε την ανάγκη της ταχείας οριστικοποίησής της από τα δύο αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ σημείωσε: «Θα μας βοηθήσει να μετατρέψουμε την πρόκληση της πανδημίας σε ευκαιρία ανάκαμψης με την ώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

Με μια γρήγορη ματιά στα κύρια στοιχεία της συμφωνίας είναι σαφής η έμφαση που δίνεται στον εκσυγχρονισμό, με πολιτικές που ενισχύουν την έρευνα και την καινοτομία, την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, και την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση που αποτελούν και εμβληματικές προτεραιότητες της Επιτροπής. Ειδικότερα, το 30% των κονδυλίων της ΕΕ θα δαπανηθεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει δοθεί ποτέ και μάλιστα επί του ιστορικά μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην ισότητα των φύλων. Καταρτίστηκε επίσης σαφής χάρτης πορείας για τη θέσπιση νέων ιδίων πόρων κατά την επόμενη επταετία που θα συμβάλουν στην αποπληρωμή του δανεισμού. Τέλος, η ΕΕ θα διαθέτει πλέον για πρώτη φορά ειδικό μηχανισμό για την προστασία του προϋπολογισμού της από παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Στο κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνεται επίσης αύξηση ύψους 16 δισ. ευρώ στο πακέτο που συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής τον φετινό Ιούλιο. Τα 15 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν προγράμματα-κλειδιά για την προστασία των πολιτών από την πανδημία, την παροχή ευκαιριών στην επόμενη γενιά και τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών αξιών, ενώ 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αύξηση της ευελιξίας στην αντιμετώπιση μελλοντικών αναγκών και κρίσεων. Συγκεκριμένα, επιπλέον 4 δις θα δοθούν στο πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» και 2,2 δις στο Erasmus+ για την έρευνα και την εκπαίδευση. Επιπλέον τριπλασιάζονται σε σύγκριση με τη συμφωνία του Ιουλίου και φτάνουν τα 5,1 δις τα κονδύλια για το EU4Health, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την υγεία.

Τι κερδίζει η Κύπρος

Ειδικότερα, η Κύπρος για την περίοδο 2021-27 θα λάβει, σε σταθερές τιμές:

-Από το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής: 851 εκατ. ευρώ

-Από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: 968 εκατ. ευρώ

-Από το REACT-EU (Συνδρομή στην Ανάκαμψη για τη Συνοχή και τις Περιοχές της Ευρώπης): 148 εκατ.

-Από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης: 92 εκατ.

-Από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων: 325 εκατ.

-Από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 164 εκατ.

Η ιστορική αυτή συμφωνία είναι απότοκο της συντονισμένης προσπάθειας και συνεργασίας των θεσμών της ΕΕ. Η Επιτροπή εργάστηκε από κοινού με τις εκ περιτροπής προεδρίες του Συμβουλίου, και ήταν σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την προώθηση των διαπραγματεύσεων και παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη διαδικασία έως την τελική επικύρωσή της. Οι θεσμοί της Ευρώπης αποδεικνύουν, για άλλη μία φορά, πως μαζί, ενωμένοι μπορούμε να βρούμε τις λύσεις και να βγούμε νικητές από αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση. Γιατί, ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί.

*Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.