Φόρμα αναζήτησης

Ισχυρά δημοσιονομικά πλεονάσματα και το 2019

Στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει η ανάγκη λήψης οποιωνδήποτε μέτρων καταλήγει η Εξαμηνιαία Έκθεση Δημοσιονομικής Πολιτικής, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη.

Η εξαμηνιαία επισκόπηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων και προοπτικών επιβεβαιώνει την ισχυρή δημοσιονομική απόδοση, με τη χώρα να εξακολουθεί να παράγει υψηλά πλεονάσματα.

Με βάση το αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο, και βάσει νέων διαθέσιμων στοιχείων, οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για τα δημόσια οικονομικά της γενικής κυβέρνησης για το 2019 έχουν αναθεωρηθεί οριακά προς τα κάτω, εκτιμώντας ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα είναι πλεονασματικό και θα ανέλθει στα 646,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ (από αρχική πρόβλεψη 3%) και το πρωτογενές ισοζύγιο θα φθάσει τα 1,147 δισ. ευρώ, δηλαδή πλεόνασμα της τάξης του 5,3% του ΑΕΠ (από αρχική πρόβλεψη 5,6%).

Θετική απόκλιση

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 το δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ήταν πλεονασματικό κατά 572,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,6% σε σχέση με πρόβλεψη για δημοσιονομικό πλεόνασμα, ύψους 354,1 εκατ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με την έκθεση, η θετική αυτή απόκλιση οφείλεται κυρίως σε αυξημένα, πέραν του αναμενομένου, έσοδα λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και λόγω της έναρξης καταβολής εισφορών για το Γενικό Σύστημα Υγείας. Στις τελευταίες δημοσιονομικές προβλέψεις, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019-22, είχε γίνει εκτίμηση για ουδέτερη δημοσιονομική επίπτωση από την εισαγωγή του ΓεΣΥ, ενώ τα τελικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχουν καταδείξει θετική επίπτωση ύψους 0,5% του ΑΕΠ, λόγω του ότι οι συνεισφορές ξεκίνησαν από την 1η Μαρτίου του 2019, ενώ οι πληρωμές από την 1η Ιουνίου του 2019.

Ο προϋπολογισμός

Όσον αφορά την υλοποίηση του προϋπολογισμού κατά υπουργείο / ανεξάρτητη υπηρεσία, σε γενικές γραμμές κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το 2018. Η μεγαλύτερη υλοποίηση φαίνεται να έχει διενεργηθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύψους 53%, στα ίδια περίπου επίπεδα δηλαδή με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (52% υλοποίηση). Τη χαμηλότερη υλοποίηση παρουσιάζουν τα ανεξάρτητα γραφεία (κυρίως η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης). Η υλοποίηση ανέρχεται στο 8%, όπως και κατά την αντίστοιχη περσινή, και αποδίδεται κυρίως στη χαμηλή απορρόφηση πιστώσεων από τα υπουργεία για την υλοποίηση των Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων και Έργων. Η απορρόφηση πιστώσεων αναμένεται να επιταχυνθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο, όπως κάθε έτος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.