Φόρμα αναζήτησης

Νικητής ο Ηροδότου – Το παρασκήνιο της επιλογής του νέου κεντρικού τραπεζίτη

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου αναδείχθηκε νικητής στο έντονο παρασκήνιο των τελευταίων εβδομάδων για την επιλογή του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ).

Το νυν εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής και πρώην έφορος Αποκρατικοποιήσεων, ήταν από τη πρώτη στιγμή στη «λίστα» -τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί δεν υπήρχε τυπική λίστα με ονόματα- των υποψηφίων και μάλιστα ψηλά.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις τελευταίες εβδομάδες μίλησε με αρκετό κόσμο προκειμένου να αποκτήσει μία σφαιρική άποψη πριν λάβει την τελική του απόφαση.

Σε κομματικό επίπεδο, η επιλογή φέρεται να έχει το πράσινο φως τόσο του ΔΗΣΥ, όσο και του ΔΗΚΟ.

Ο «Π» πληροφορείται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελική ευθεία, πριν λάβει την απόφασή του, διαβουλεύτηκε με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Ηροδότου ήταν συμμαθητές.

Η Ευρώπη

Καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή του κ. Ηροδότου ήταν η εκτίμηση -που έχει βάση- ότι μπορεί να σταθεί στο απαιτητικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τρεις πηγές με γνώση των εξελίξεων, με τις οποίες συνομίλησε ο «Π», θεωρούν ότι ο κ. Ηροδότου μπορεί να χτίσει μια καλύτερη θέση επιρροής για την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Από όλα τα ονόματα που έπεσαν στον τραπέζι, ο κ. Ηροδότου είναι ο μόνος που, έστω και άτυπα, είχε επαφή με τα τεκταινόμενα στη Φρανκφούρτη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Χωρίς να υποβαθμίζεται ή να απαξιώνεται η δραστηριότητα της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, οι υποστηρικτές του κ. Ηροδότου αναφέρουν ότι η τραπεζική εμπειρία του μπορεί να αποβεί χρήσιμη. Η άσκηση της εποπτείας για τις συστημικές τράπεζες έχει μεταφερθεί στη Φρανκφούρτη, αλλά ο ρόλος των εθνικών αρχών παραμένει. Ως παράδειγμα προβάλλεται η περίπτωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο κ. Ηροδότου «ψήθηκε» και σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της θέσης του κεντρικού τραπεζίτη. Μετείχε σε συνεδριάσεις του Eurogroup (δύο φορές τον χρόνο οι υπουργοί Οικονομικών συνοδεύονται από τους κεντρικούς τραπεζίτες) και σε εποπτικές υποχρεώσεις στη Φρανκφούρτη.

Τέλος, είχε αναλάβει να τρέξει το έργο της αλλαγής της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων ξεπλύματος χρήματος.

Τα ονόματα

Τις τελευταίες ημέρες, πριν φτάσουμε τελικά στην επιλογή Ηροδότου, ακουγόταν έντονα και το όνομα του Γιώργου Συρίχα, πρώην εκτελεστικού συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας και με μακρά επαγγελματική σταδιοδρομία στην ΚΤΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του κ. Συρίχα ακούγονταν για τη θέση του διοικητή και το 2014 όταν τελικά επιλέχθηκε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Για την ιστορία, ο κ. Συρίχας μετείχε στην ομάδα που συνόδευε τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εurogroup της 25ης Μαρτίου του 2013.

Άλλα ονόματα που είχαν κυκλοφορήσει, ήταν αυτό του πρώην μέλους του δ.σ. της Κεντρικής Τράπεζας Ανδρέα Περσιάνη -έπαιζε εξαρχής δυνατά δίπλα στο όνομα του κ. Ηροδότου- και τραπεζιτών εκτός Κύπρου: του Τάκη Αράπογλου (πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και επόμενος πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου), του Μιχάλη Κολακίδη (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς) και του Αιμίλιου Κυριάκου (Country Officer της Citi για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα).

Σε ό,τι αφορά τα ονόματα τραπεζιτών εκτός Κύπρου, αποφασιστικός παράγοντας για την απόρριψη της προσέγγισης που τους έγινε ήταν η χαμηλή αμοιβή του διοικητή σε σύγκριση με το πακέτο αποδοχών που προσφέρει ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας.

Η επόμενη μέρα

Ο κ. Ηροδότου συγκεντρώνει με επάρκεια τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα που ήθελε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει ο νέος διοικητής, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι λόγω της άσκησης εκτελεστικών καθηκόντων στην ΚΤΚ από τον Μάρτιο του 2017 μπορεί να αναλάβει καθήκοντα από την πρώτη ημέρα, χωρίς να χαθεί χρόνος στην προσαρμογή και την ενημέρωσή του.

«Εκπέμπει εικόνα σοβαρότητας και υπευθυνότητας», αναφέρουν όσοι τις τελευταίες εβδομάδες στάθηκαν, στο παρασκήνιο, υπέρ της επιλογής του. Στα υπέρ του περιλαμβάνεται και η εμπλοκή του στη διαχείριση της κρίσης στον Συνεργατισμό. Πρόσωπα με γνώση των γεγονότων αναφέρουν στον «Π» πως, σε ό,τι αφορά τον Συνεργατισμό, είχε θετική συμβολή σε κρίσιμα σημεία.