Φόρμα αναζήτησης

Υπέρ της Κύπρου έκλεισε η υπόθεση της FBME

Με έκδηλη ικανοποίηση υποδέχτηκαν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Γενική Εισαγγελία την απόρριψη από το Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου της προσφυγής της FBME κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ιδιοκτήτες της FBME (Ayoub –Farid Michel Saab και Fadi Michel Saab) ζητούσαν να αποζημιωθεί με το ποσό του 1,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ για τη ζημία που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν από τη λήψη μέτρων εξυγίανσης εναντίον της FBME από την Κεντρική, μετά την έκδοση ανακοίνωσης των αμερικανικών αρχών, και συγκεκριμένα της FinCen, με την οποία η FBME χαρακτηριζόταν ως ίδρυμα κύριας ανησυχίας για εμπλοκή σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής, Αλίκη Στυλιανού, μιλώντας στον «Π» εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της ΚΤ.
«Η απόφαση δεικνύει τις ορθές και αποτελεσματικές που έγιναν από τη διοίκηση και το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας», τονίζει.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία κατά τη διαιτησία απέρριψε όλους τους πιο πάνω ισχυρισμούς ως ανυπόστατους, καλωσορίζει την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία επιβεβαιώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενήργησε ως σώφρων εποπτική αρχή και ότι η Δημοκρατία δεν παραβίασε οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις της δυνάμει της σύμβασης (σ.σ. για την προστασία των επενδύσεων μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου)», τονίζεται σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.
O ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του δίνει «συγχαρητήρια, τόσο στη διοικήτρια, στην υπόλοιπη διοίκηση και στη διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, όσο και στον γενικό εισαγγελέα και στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, για την απόλυτα επιτυχή έκβαση της υπόθεσης. Η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου δείχνει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων και ενεργειών του ανεξάρτητου θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Τη Δημοκρατία στη διαιτησία εκπροσώπησε ο δικηγορικός οίκος Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle LLP, σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ιστορικό

Η Κεντρική Τράπεζα έθεσε το υποκατάστημα της FBME κάτω από εξυγίανση και στις 21 Δεκεμβρίου 2015 ανακάλεσε την άδεια που χορηγήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2003 στη FBME Bank Ltd της Τανζανίας για λειτουργία υποκαταστήματος στην Κύπρο.
Η διαδικασία της διαιτησίας βρισκόταν σε εξέλιξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.