Φόρμα αναζήτησης

ΙΚΕΑ Democratic Design Days: Οι νέες εντυπωσιακές συνεργασίες

ΙΚΕΑ Democratic Design Days:Οι νέες συνεργασίες και το όραμα για βιώσιμα προϊόντα

«Καλωσορίσατε στην μέση του πουθενά, στο Έλμχουλτ της Σουηδίας». Με αυτή τη φράση μας καλωσόρισε ο Μarcus Engman, υπεύθυνος σχεδιασμού της ΙΚΕΑ, στo “Democratic Design Days’’ που πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, ο Marcus εξηγεί στο κοινό – που κατέφθασε από όλες τις γωνιές του πλανήτη- τι είναι ακριβώς τα “Democratic Design Days’’ και τις πέντε αρχές που χαρακτηρίζουν την ΙΚΕΑ:  εμφάνιση, λειτουργικότητα, ποιότητα, βιωσιμότητα και χαμηλές τιμές.

Θέλοντας να αποδείξει ότι είναι δυνατόν να έχουμε προϊόντα που ξεπερνούν τις προσδοκίες των ανθρώπων σε ποιότητα και λειτουργικότητα αλλά και ότι τα προϊόντα της βοηθούν τους ανθρώπους να ζήσουν πιο βιώσιμες ζωές, η ΙΚΕΑ δημιούργησε τα “Democratic Design Days”, δυο ημέρες ‘’δημοκρατικής δημιουργίας’’, στις οποίες παρουσιάζονται οι νέες συνεργασίες και προϊόντα.

O Μarcus Engman, υπεύθυνος σχεδιασμού της ΙΚΕΑ

Οι νέες συνεργασίες

Immediate από την Bea Akerlund: Η μόδα μπορεί να είναι έπιπλο

 Με ένα κατακόκκινο μαξιλαράκι, που έχει ακριβώς το σχήμα των δικών της χειλιών, η Bea Akerlund  έκανε την εμφάνισή της στη σκηνή του Democratic Design Days.  Η stylist και fashion activist – με εκατομμύρια followers στα social media- δημιούργησε μια νέα σειρά μπουντουάρ που χαρακτηρίζεται από το έντονο κόκκινο, το μαύρο αλλά και την υπερβολή.  Έχοντας συνεργαστεί με προσωπικότητες όπως η Μαντόνα, η Lady Gaga, η Beyoncé και η Rihanna, η σχεδιάστρια μας προτείνει να χρησιμοποιήσουμε τα προϊόντα της με όποιο ευφάνταστο τρόπο μπορούμε να σκεφτούμε ξεφεύγοντας από  τα συνηθισμένα.  Η  συλλογή της θα είναι σύντομα προσβάσιμη  σε πολύ κόσμο κάτι που την κάνει πολύ περήφανη και ευτυχισμένη.

Chris Stamp: O fashion designer  πίσω από το brand STAMPD, στην ΙΚΕΑ

Ο Chris Stamp, ο γνωστός Αμερικανός σχεδιαστής μόδας, παρουσίασε τη  δική του σειρά  σχεδιασμένη  για καλύψει τις ανάγκες   του νεανικού  κοινού. Χρησιμοποιώντας ως πρότυπο το αστικό τοπίο μιας πόλης με skateboards και sneakers, ο σχεδιαστής δημιούργησε το πρώτο skateboard της ΙΚΕΑ φέρνοντας μία νέα προοπτική στο χώρο του επίπλου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η μετάβαση από τον κόσμο της μόδας στον κόσμο του επίπλου ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία, αναφέροντας   ότι θέλει ο κόσμος να παίρνει ικανοποίηση και να νιώθει όμορφα για το πως εμφανίζονται τα ρούχα του και τα παπούτσια του στους αποθηκευτικούς του χώρους.

O σχεδιαστής Tom Dixon με τον καναπέ- κρεβάτι Dealktig

Ο πολυβραβευμένος  Βρετανός σχεδιαστής,  Τom Dixon  συνεργάζεται με την ΙΚΕΑ  σχεδιάζοντας   ένα καναπέ – κρεβάτι.  Η δημιουργία του με την ονομασία Dealktig  αποτελεί ένα καναπέ- κρεβάτι που μπορεί να τροποποιηθεί σε διαφορετικά στιλ ανάλογα με τις ανάγκες του καταναλωτή.  Όπως δήλωσε «βλέπω το κρεβάτι ως μια ανοιχτή πλατφόρμα που μπορεί να μεταμορφωθεί με την πρόσθεση τρίτων κομματιών».

Δημιουργώντας κάτι ανθεκτικό, ευπροσάρμοστο αλλά και πολύπλευρο, ο γνωστός σχεδιαστής θέλει να προκαλέσει τις συμβατικές μεθόδους δημιουργίας επίπλων και να εξερευνήσει τους διαφορετικούς τρόπους προσαρμογής  επίπλων στη σύγχρονη ζωή.

FREKVENS :Έφηβοι μηχανικοί και η ΙΚΕΑ, συνεργάζονται φέρνοντας το πάρτι στο σαλόνι σας

Τι χρειάζεται για το ιδανικό πάρτι; Μια ομάδα νεαρών μηχανικών με επικεφαλής  τον  Jesper Kouthoofd, γνωστοί για την ηλεκτρονική τους μουσική δημιούργησαν μαζί με την ΙΚΕΑ τη συλλογή FREKVENS.

Η συλλογή θα αποτελείται από προϊόντα όπως ηλεκτρονική χορωδία, βινύλια, φωτορυθμικά και ό,τι άλλο χρειάζεται κάποιος για να οργανώσει το ιδανικό μουσικό πάρτι.

 

Η διαστημική συνεργασία  ΙΚΕΑ – ΝΑSA με στόχο την επίπλωση μικρών χώρων

Mια συλλογή κυριολεκτικά από άλλο πλανήτη λανσάρει στα καταστήματα της η ΙΚΕΑ το 2019.Η εταιρεία συνεργάζεται με τη NASA, δημιουργώντας έπιπλα που εξοικονομούν χώρο και προσφέρουν λύσεις σε μικρούς χώρους.

 

Πηγή έμπνευσης φαίνεται  πως ήταν οι αλλαγές που φέρνει η αστυφιλία στην σύγχρονη ζωή. Σε ανακοίνωσή της η ΙΚΕΑ αναφέρει «Στις διαστημικές πτήσεις, η διαβίωση σε μικρούς χώρους ήταν ανέκαθεν μια πραγματικότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, περισσότεροι άνθρωποι ζουν στις πόλεις από ό,τι στην ύπαιθρο, και σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 70% το 2050. Οι αστικές προκλήσεις όπως οι μικροί χώροι θα οδηγήσουν σε αλλαγές στο σπίτι».

Για να σχηματίσει εικόνα από πρώτο χέρι, ομάδα της  εταιρείας πέρασε τρεις μέρες στο MDRS Habitat στη Γιούτα, ένα κλειστό περιβάλλον στο οποίο επίδοξοι αστροναύτες κάνουν πρόβα για μακρόχρονες αποστολές.

Η συνεργασία χωρίζεται σε δύο μέρη: σε πρώτη φάση, η IKEA θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα της NASA και του Πανεπιστημίου της Λουντ στη Σουηδία για τις ανάγκες μιας επανδρωμένης, τριετούς αποστολής στον Άρη. Στη συνέχεια θα αξιοποιήσουν τις πληροφορίες που θα προκύψουν για την ανάπτυξη «προϊόντων και μεθόδων για την καθημερινή ζωή». Τα έπιπλα της «πρωτότυπης διαστημικής συλλογής» θα φτάσουν στα ράφια το 2019.

 

 

 

 

 

[bsa_pro_ad_space id=2][bsa_pro_ad_space id=1]