Φόρμα αναζήτησης

Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν σταδιακά στην Κύπρο

Σημαντική μείωση παρατηρείται στον αριθμό των Ρώσων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κύπρο. Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, ο κυριότερος λόγος είναι οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι καταθέσεις από ξένους, εκτός της ζώνης του ευρώ, ανέρχονται σε 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2012, το ποσό αυτό ανερχόταν στα 21,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εκροή ρωσικών κεφαλαίων από το νησί σηματοδοτεί την ανατροπή μιας τάσης που άρχισε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και επιταχύνθηκε καθώς η Κύπρος προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και υιοθέτησε το ευρώ το 2008. Οι Ρώσοι επενδυτές επέλεξαν την Κύπρο λόγω της χαμηλής φορολογίας.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Bloomberg, η Κύπρος έχει αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο και πλέον στρέφεται προς νέες επιχειρήσεις με φυσική παρουσία και ουσιαστική δραστηριοποίηση στο νησί, αντί των ξένων καταθέσεων και τις εταιρείες «κελύφους».

Το δημοσίευμα παίρνει το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου όπου οι Ρώσοι πελάτες αντιπροσωπεύουν τώρα μόνο το 1,5% του συνόλου και το 5,7% των συνολικών καταθέσεων σε σύγκριση με 2,4% και 9,9% το 2014.

Παρόλο που τα μέτρα δεν στοχεύουν συγκεκριμένα τους Ρώσους, «μπορούμε να αναφέρουμε ότι αυτή η ομάδα επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες», δήλωσε ο Δημήτρης Ταξιτάρης, γενικός διευθυντής του MAP S.Platis με έδρα την Κύπρο, μια εταιρεία παροχής συμβουλών για εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.