POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η πρόταση του ΑΚΕΛ για το Εθνικό Σχέδιο ΑνάκαμψηςΟ Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, Θεοδόση Τσιόλα σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αξιοποίηση του εργαλείου χρηματοδότησης – Νέα Γενιά ΕΕ

«Η δημιουργία αυτού του εργαλείου, παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα που περιλαμβάνει, παρέχει στα Κράτη Μέλη την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουν μέρος των σχεδίων ανάκαμψης των οικονομιών τους”, αναφέρει ο κ. Κυπριανού στην επιστολή του. Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι για να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στην τοπική οικονομία και κοινωνία το Εθνικό Σχέδιο θα πρέπει να εξυπηρετεί τους πιο κάτω στόχους:
(α) Να προχωρήσει σε ευρεία στήριξη οικονομικών κλάδων και επαγγελματικών ομάδων.
(β) Να συμβάλει στο σχεδιασμό ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την Κυπριακή Οικονομία.
(γ) Να διασφαλίσει τη διαφάνεια στην κατανομή πόρων και στη διαχείριση των έργων.
(δ) Να δώσει προτεραιότητα στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και στη δημιουργία υποδομών που καλύπτουν ανάγκες των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε άλλου είδους χρηματοδότηση.
(ε) Να δημιουργήσει κατάλληλες θεσμικές υποδομές για την εποπτεία και τη διαχείριση των δαπανών που θα αντληθούν από την ΕΕ.
“Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλει η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής ή ακόμα και ανεξάρτητου φορέα στα πρότυπα μιας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας που θα αξιολογεί τις προτάσεις και θα παρακολουθεί την υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να ενισχυθεί ο βαθμός διαφάνειας και η ισοτιμία ευκαιριών πρόσβασης στη χρηματοδότηση”, εισηγείται ο κ. Κυπριανού.

Σε ότι αφορά επιμέρους δράσεις το ΑΚΕΛ πρότεινει να συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
1. Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα, την αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις τόσο της πανδημίας όσο και των νέων συνθηκών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.
2. Στον πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής, τη δημιουργία δημόσιων και κοινοτικών υποδομών κοινωνικής πρόνοιας, ιδιαίτερα αναφορικά με κοινωνικές ομάδες όπως ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, βρεφική και νηπιακή φροντίδα.
3. Αξιοποίηση πόρων για το σχεδιασμό ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής από το Κράτος.
4. Αναφορικά με το αναπτυξιακό μοντέλο, η στήριξη και αναβάθμιση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας είναι σημαντική ώστε να βελτιωθεί η συμμετοχή τους στο συνολικό προϊόν της Οικονομίας. Παράλληλα οι τομείς της παιδείας, υγείας, έρευνας και τεχνολογίας θα πρέπει να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.
6. Στα πλαίσια μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας να προωθηθεί η καθολική ψηφιοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας και, ειδικότερα, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός της υγείας, της παιδείας, της δικαιοσύνης και της φορολογικής συμμόρφωσης.
7. Παράλληλα, στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού η κατάρτιση των εργαζομένων και του πληθυσμού αναφορικά με τον τεχνολογικό αλφαβητισμό θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα.
8. Αναφορικά με την πράσινη οικονομία και το περιβάλλον, θα πρέπει να επιδιωχθεί η βελτίωση των επιδόσεων της χώρας αναφορικά με τους στόχους για το κλίμα με δράσεις που αφορούν τη στροφή προς πιο καθαρές περιβαλλοντικά μεταφορές.
9. Ταυτόχρονα σημαντικό είναι να υπάρξουν δράσεις αναφορικά με τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και επενδύσεις για τη βελτίωση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην οικονομία.
10. Τέλος, αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους προτεραιότητα θα πρέπει να είναι οι επενδύσεις σε υποδομές για τη βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του Κράτους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.