POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η νέα μεγάλη εικόνα στην οικονομίαΗ ανάδειξη της νέας Βουλής κλείνει έναν δύσκολο πολιτικό κύκλο και ανοίγει μια νέα περίοδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας με φρέσκια και ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να ήταν τα πράγματα. Αλλά δεν είναι, καθώς στην προεκλογική περίοδο δεν έγινε αντιπαράθεση στη βάση πολιτικών προγραμμάτων.

Ωστόσο τα προβλήματα και οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι εδώ και απαιτούνται λύσεις. Λύσεις ρεαλιστικές και τα κόμματα οφείλουν να διαμορφώνουν τις πολιτικές τους προτάσεις με βάση τις πραγματικότητες της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής εντός της ευρωζώνης. Οι συνταγές μπορούν να είναι διαφορετικές, αλλά χωρίς να αγνοούν το πλαίσιο. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατό να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω των τραπεζών. 

Στο θέμα της προστασίας της ενυπόθηκης πρώτης κατοικίας, που είναι από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα Βουλή, οι προτεινόμενες λύσεις δεν πρέπει να οδηγούν σε κεφαλαιακά ελλείμματα, αλλά και σε κοινωνικές αδικίες.  

Δεν θα είναι υπερβολή αν χαρακτηρίσουμε ως πυρηνικές βόμβες τις προτάσεις νόμου για τις εκποιήσεις που εκκρεμούν από την προηγούμενη Βουλή. Το δικαίωμα στη στέγαση δεν πρέπει να συγχέεται με τη διαχείριση μιας διαφοράς μεταξύ ιδιωτών, μεταξύ δανειολήπτη και τραπεζών. Γενικές και οριζόντιες ρυθμίσεις ευνοούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι δεν είναι και λίγοι όπως φάνηκε από την εφαρμογή του σχεδίου Εστία. Η ρεαλιστική λύση είναι να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία διευθέτησης σε πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες και για τους υπόλοιπους δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω προστασία. Αν υπάρξει ο ηθικός κίνδυνος είναι μεγάλος.

Η σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας μάς φέρνει μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, με νέες προκλήσεις. Οι αλλαγές στην εργασία, η ψηφιοποίηση  της οικονομίας, η πράσινη μετάβαση, αλλά και η εμφάνιση παλαιών προβλημάτων, όπως ο πληθωρισμός, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. 

Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις θα πρεπεί το συντομότερο δυνατό να περιοριστεί το επίπεδο των ΜΕΔ στο 5% και παράλληλα να επιταχυνθεί η μείωση του δημόσιου χρέους.

Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και η υποχώρηση του χρέους αρκετά κάτω από το 90% θα οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο αναβαθμίσεων από οίκους αξιολόγησης θωρακίζοντας την κυπριακή οικονομία από τις επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση των επιτοκίων. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα. Να ανέβουν τα επιτόκια και να αυξηθεί το κόστος εξυπηρέτησης ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. Οι αναβαθμίσεις προς την κατηγορία «Α« θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά. 

Απαιτείται, συνεπώς, η άσκηση μια τολμηρής πολιτικής, για την αντιμετώπιση κινδύνων που σήμερα δεν είναι ορατοί. Στη νέα μεγάλη εικόνα που έχουμε μπροστά μας ζητούμενο αποτελεί ένα πολιτικό σύστημα που θα μπορέσει να κάνει την υπέρβαση και να συνεννοηθεί για τα μεγάλα και τα σημαντικά προβλήματα της εποχής μας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.