Φόρμα αναζήτησης

Η κυβέρνηση ικανοποιεί αιτήματα του ΔΗΚΟ στον προϋπολογισμό

Mία εβδομάδα πριν τεθεί σε ψηφοφορία ο προϋπολογισμός του 2020, το Υπουργικό Συμβουλίου στη χθεσινή του συνεδρίαση ( η πρώτη με τη νέα του σύνθεση) ενέκρινε νέες δαπάνες με κοινωνικό πρόσημο, ικανοποιώντας αιτήματα του ΔΗΚΟ (κυρίως) και του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, «κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και σε συνέχεια του διαλόγου και των δεσμεύσεων που η κυβέρνηση ανέλαβε έναντι των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το έτος 2019 αποφασίστηκε όπως προχωρήσει σε αύξηση της χορηγίας σε όσους λαμβάνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου κατά 19 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, η κυβέρνηση ύστερα από έναν εποικοδομητικό, όπως τον χαρακτήρισε, διάλογο, και μετά από διαβούλευση με το ΔΗΚΟ, αποφάσισε τα ακόλουθα:

  • Αύξηση της πρόνοιας του Στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών κατά 50%, δηλαδή η συνολική πρόνοια να ανέλθει στα 4.650.000 ευρώ.
  • Αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς κατοίκους κοινοτήτων με υψόμετρο 600 μ. και άνω κατά 2.500.000 ευρώ και διεύρυνση των κριτηρίων για αύξηση των δικαιούχων.
  • Αύξηση της πρόνοιας για τον δρόμο Λευκωσίας-Ανθούπολης- Κοκκινοτριμιθιάς-Αστρομερίτη- Ευρύχου, για κάλυψη υλοποίησης και άλλων ενεργειών πέραν της διεξαγωγής μελετών, κατά 2.000.000 ευρώ, έτσι ώστε η συνολική πρόνοια να ανέλθει στα 2.690.000 ευρώ.
  • Αύξηση της πρόνοιας για ιατρική περίθαλψη στην Κύπρο η οποία αφορά τα υπογόνιμα ζευγάρια κατά 1.500.000 ευρώ και αύξηση του αριθμού της επιχορήγησης των προσπαθειών τεκνοποίησης κατά μία.

Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ενίσχυση του προσωπικού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας προκειμένου να καλυφθούν κενά που προέκυψαν για σκοπούς αντικατάστασης λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών που απουσιάζουν με μακροχρόνια άδεια ασθένειας και άδεια μητρότητας.
Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη ικανοποίησή του για την υιοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης αριθμού μέτρων τα οποία είχε προτείνει με στόχο τη στήριξη ευάλωτων και μικρομεσαίων στρωμάτων του λαού και τη βελτίωση του επιπέδου της διαβίωσής τους.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει ακατάπαυστα, με διάλογο ή και με έντονα διαβήματα, να επιδιώκει τη στήριξη ομάδων του λαού, που πραγματικά χρειάζονται τη βοήθεια της πολιτείας, για να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι οποίες, ανεξάρτητα από τα μεγέθη που παρουσιάζονται, δεν έχουν εκλείψει», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Έλεγχος δαπανών για το σχέδιο Εστία

H πλειοψηφία των τροπολογιών στον προϋπολογισμό του 2020 που έχουν υποβάλει τα κόμματα -και θα εξεταστούν σήμερα το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών- αφορούν «σταυρώματα» κονδυλίων με την εκταμίευσή τους να είναι εφικτή μετά από έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών. «Σταυρώματα» με πολιτικό χαρακτήρα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιχειρούν την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου σε μια σειρά από δαπάνες.
Κάποιες από τις τροπολογίες έχουν τις προϋποθέσεις να εγκριθούν καθώς συγκεντρώνουν την υποστήριξη πέραν του ενός κόμματος. Για παράδειγμα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ζητούν το «σταύρωμα» της δαπάνη για το σχέδιο Εστία, ενώ υπάρχει διακομματική συναίνεση για το σταύρωμα των δαπανών για την αμοιβή των ειδικών συμβούλων-συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και υφυπουργών. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ζητούν και την αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, καθώς και για την αποξένωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων: Εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων η ΕΔΕΚ ζητά το «σταύρωμα» των κονδυλίων για αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για εξειδικευμένα θέματα όπως η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, την ανάλυση των υπηρεσιών νερού, για το εταιρικό νομικό πλαίσιο και για το ΧΑΚ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.