POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η Κύπρος ως χρηματοοικονομικό κέντρο


Τάσος Γιασεμίδης

Kύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο είναι το φορολογικό και νομικό πλαίσιο, το χαμηλό διοικητικό κόστος και η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Η χώρα μας όμως δεν κατάφερε να εδραιωθεί στις χρηματαγορές και να είναι πιο κοντά στο μοντέλο της Σιγκαπούρης για παράδειγμα.

Αυτό που ενδεχομένως να απαιτείται είναι ο επανασχεδιασμός του τομέα, η ενίσχυση της γκάμας των χρηματοοικονομικών προϊόντων που προσφέρονται και της δευτερογενούς αγοράς και η προσέλκυση και εγκατάσταση στην Κύπρο μεγάλων χρηματοπιστωτικών και χρηματοοικονομικών ομίλων. Η διαφύλαξη των φορολογικών πλεονεκτημάτων της χώρας είναι επιβεβλημένη αλλά δεν πρέπει να αποτελούν τον μόνο παράγοντα για να αποφασίσει μία επιχείρηση ή ένας επιχειρηματίας τη δραστηριοποίησή του στην Κύπρο.

Είναι ξεκάθαρο ότι το διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον μεταβάλλεται συνεχώς, διαμορφώνοντας νέες ανάγκες από τους επενδυτές και προσφέροντας ένα παράθυρο ευκαιριών για την προώθηση της Κύπρου ως πιθανού χώρου μεταφοράς έδρας μεγάλων διεθνών εταιρικών ομίλων.

Η μεταβλητότητα στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον οδηγεί πολλούς επιχειρηματίες να κάνουν σκέψεις για μεταφορά μέρους ή ολόκληρου του κύκλου εργασιών τους σε άλλες περιοχές, για περιορισμό του ρίσκου. Με την τεχνολογική εξέλιξη και την ενοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών η αλλαγή της έδρας ενός ομίλου γίνεται ευκολότερη, κυρίως για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών.

Η επιλογή της χώρας εγκατάστασης αποφασίζεται εφόσον ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες όπως η γεωγραφική θέση, το χρηματοπιστωτικό, το φορολογικό και νομικό σύστημα, η ευκολία που μπορεί κάποιος να ταξιδέψει από και προς τη χώρα, ο τρόπος ζωής, το σύστημα υγείας και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η οικογένεια διαδραματίζει σημαντικό  ρόλο στην απόφαση κάποιου να αλλάξει βάση. Για παράδειγμα, αν αξιολογούσε κάποιος πολίτης χώρας μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κύπρο, θα του φαινόταν πολύ παράξενο η/ο σύζυγος να μπορούσε να διαμένει ως εξαρτώμενο άτομο (με την έννοια της άδειας εργασίας και παραμονής) αλλά να μην έχει τη δυνατότητα να εργάζεται.

Ένας από του τομείς τον οποίο η Κύπρος κατάφερε να αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη συνεχή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των επαγγελματιών του κλάδου είναι αυτός των επενδυτικών ταμείων.

Τα επενδυτικά ταμεία ή οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων αποτελούν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αγοράς χρηματοοικονομικών μέσων. Προσελκύουν μεγάλο όγκο επενδύσεων διότι διαθέτουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όπως η διασπορά του κινδύνου και η δυνατότητα επένδυσης σε έργα ή χρηματοοικονομικά μέσα που ο επενδυτής από μόνος του (δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του σε Οργανισμό Συλλογικών Επενδύσεων – ΟΣΕ) δεν θα είχε πρόσβαση.

Οι επενδύσεις των συγκεκριμένων οργανισμών μπορεί να είναι είτε σε κινητές αξίες όπως μετοχές, ομόλογα, χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις (αγορές δανειακών χαρτοφυλακίων από τραπεζικά ιδρύματα) και παράγωγα ή σε ακίνητα, έργα υποδομής ή ακόμα και σε πολύτιμα μέταλλα ή άλλα αντικείμενα αξίας.

Η Κύπρος διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως τον χαμηλό εταιρικό φόρο, την απαλλαγή από την παρακράτηση φόρων σε μερίσματα όταν λαμβάνονται από φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού και την απαλλαγή από τον φόρο κερδών που προέρχονται από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων όπως μετοχές, ομόλογα και μερίδια (units) ΟΣΕ/επενδυτικών ταμείων.

Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην Κύπρο αλλά και για επενδύσεις μέσω Κύπρου, εφόσον η χώρα μπορεί να δώσει πρόσβαση τόσο στα ταμεία τα ίδια όσο και στους διαχειριστές στην ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων.

Τα επενδυτικά ταμεία και οι εταιρείες διαχείρισης αδειοδοτούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δίνουν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από επενδυτές που δεν είναι κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένοι μεταξύ τους, βάσει των ιδρυτικών εγγράφων και ενημερωτικών δελτίων που εγκρίνονται από τις εποπτικές αρχές.

Ο τομέας των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάπτυξης και κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αλλά και των διαχειριστών επενδυτικών ταμείων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει σταδιακή εγκατάσταση στο νησί μας μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και συναφών οργανισμών ώστε να γίνει δυνατή περαιτέρω επέκταση του τομέα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.