POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η Κύπρια διευθύντρια της UBS στο Λουξεμβούργο συστήνεται στον «Π»Είναι οικονομική διευθύντρια της ελβετικής τράπεζας UBS στο Λουξεμβούργο και περιφερειακή οικονομική διευθύντρια της UBS για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Είναι Κύπρια, ονομάζεται Γεωργία Παφίτη, έχει τέσσερα παιδιά και μοιράζεται με τον «Π» την ιστορία της, αλλά και τις σκέψεις της όσον αφορά τα θέματα καριέρας-οικογένειας και ισότητας των φύλων στον εργασιακό χώρο.

Η κ. Παφίτη βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο με αφορμή τα εγκαίνια του προγράμματος Women Fit for Business όπου ήταν η κύρια ομιλήτρια. Το πρόγραμμα Women Fit for Business γίνεται από την ΕΥ Κύπρου σε συνεργασία με την AIPFE Κύπρου-Γυναίκες της Ευρώπης και απευθύνεται σε άνεργες απόφοιτες πανεπιστημίου κάτω των 35 ετών με στόχο να ενθαρρύνει, να παρακινήσει και να δημιουργήσει ευκαιρίες δικτύωσης για τις συμμετέχουσες μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία θα τους δώσουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τις βοηθήσουν στην αναζήτηση εργασίας.

Τα λόγια της Γεωργία Παφίτη εμπνέουν και καθοδηγούν.

– Κυρία Παφίτη έχετε ζήσει και εργαστεί τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Ποιες διαφορές διαπιστώνετε σε σχέση με τη συμμετοχή και την αποδοχή των γυναικών στην εργασία;

– Με βάση την εμπειρία μου τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην αγορά εργασίας. Ακόμα και στο υφιστάμενο περιβάλλον εργασίας μου σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, δεν προσφέρονται οι ίδιες ευκαιρίες για ανέλιξη σε γυναίκες με αξιόλογες γνώσεις και ικανότητες που έχουν οι άντρες συνάδελφοί τους. Αρκετές από αυτές εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας όταν κάνουν παιδιά και πολλές δεν επιστρέφουν πίσω.

– Ποια είναι τα εμπόδια που βλέπετε να υπάρχουν για τις γυναίκες που θέλουν να κτίσουν καριέρα;

– Η έλλειψη υποστηρικτικής δομής, αλλά και η προκατάληψη που υπάρχει εκ μέρους της εργοδοσίας προς τις γυναίκες και ιδίως προς τις μητέρες.

– Αυτό ισχύει και για τις υψηλότερες βαθμίδες;

– Σίγουρα η αγορά εργασίας δεν είναι ισορροπημένη όσον αφορά την ισότητα των φύλων και αυτό είναι ακόμα πιο ορατό στις υψηλότερες βαθμίδες. Ακόμα και στις πιο υψηλές θέσεις εκτελεστικού επιπέδου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τακτικά μεροληψία και αυτό είναι κάτι που και εγώ το βιώνω συστηματικά. Παρόλα αυτά, σήμερα υπάρχουν πολλές προσπάθειες από εταιρείες να διορθώσουν κάπως αυτήν την αγκύλωση προσφέροντας ένα πολύ πιο ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον, όπως δουλειά από το σπίτι, ευέλικτα ωράρια και άλλα κίνητρα για να βοηθήσουν γυναίκες με την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Κάποιες εταιρείες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι με την προσθήκη γυναικών στην εργασία βελτιώνουν την αποδοτικότητά τους, έτσι αυτό ελπίζω ότι θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες στο μέλλον. Είμαστε όμως στην αρχή αυτής της πορείας και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

– Λαμβάνοντας υπόψη τις δικές σας εμπειρίες, ποιες είναι οι βασικές δεξιότητες που απαιτούνται εκ μέρους των γυναικών για να μπορέσουν να βρουν μια δουλειά που τους αξίζει με βάση τα προσόντα τους;

– Θα μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις δικές μου εμπειρίες, όπως έκανα και στην ομιλία μου στο Women Fit for Business. Έχω κτίσει τη ζωή μου και τη καριέρα μου πάνω σε μια βάση αρχών που πιστεύω ότι ισχύουν τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική σταδιοδρομία ενός ατόμου, άνδρα ή γυναίκας. Πρώτιστα, πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη και να πιστεύεις στον εαυτό σου και στις ικανότητές σου. Δεν πρέπει να διστάζεις όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία, ανεξάρτητα του βαθμού δυσκολίας της. Πρέπει να το βλέπεις σαν μια ευκαιρία να μάθεις κάτι καινούργιο και να κτίσεις τις γνώσεις και τις ικανότητές σου. Η μάθηση είναι μια διά βίου άσκηση και το άγνωστο δεν πρέπει να σε φοβίζει. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου αναλαμβάνω προκλήσεις χωρίς δισταγμό. Αυτές οι ευκαιρίες στο τέλος μπορεί να καθορίσουν τη σταδιοδρομία σου. Αντιλαμβάνομαι ότι όλα αυτά μπορεί να φαίνονται δύσκολα έως αδύνατα, αλλά αυτό μας φέρνει σε ένα άλλο στοιχείο της φιλοσοφίας μου.

Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να πιστεύεις στον εαυτό σου και στις ικανότητές σου. Το να τα παρατήσεις απλώς δεν είναι επιλογή. Επιπλέον, πρέπει να έχεις πάθος για αυτό που κάνεις και να χρησιμοποιήσεις αυτό το πάθος για να πετύχεις κάτι που έχει νόημα. Αυτή είναι μια αρχή που θα σε καθοδηγήσει στη ζωή και θα σε βοηθήσει να πετύχεις τόσο τους επαγγελματικούς όσο και τους προσωπικούς σου στόχους. Οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται να μιλούν και να εκφράζουν τις απόψεις τους πάντα με σεβασμό προς τους άλλους και τους εαυτούς τους. Το να σκέφτεσαι διαφορετικά και να αμφισβητείς τους κανόνες είναι κάτι που εγώ τουλάχιστον το κάνω σε καθημερινή βάση, πάντα όμως με σεβασμό στους γύρω μου και τις απόψεις τους. Πρόσφατα κάποιος με ρώτησε πώς επιβιώνω στο εργασιακό μου περιβάλλον το οποίο είναι εντελώς ανδροκρατούμενο και αν αλλάζω τη συμπεριφορά μου για να συμμετέχω. Η απάντησή μου είναι «είμαι ο εαυτός μου, είμαι γυναίκα και ποτέ δεν προσπαθώ να σκεφτώ ή να ενεργήσω σαν άνδρας. Πάντα θα προσπαθώ για το καλύτερο με τον δικό μου τρόπο».

– Έχετε τέσσερα παιδιά έχετε όμως καταφέρει να κτίσετε και μια καριέρα αναλαμβάνοντας υψηλόβαθμα πόστα. Πώς μπορεί μια γυναίκα να συνδυάσει και τα δύο;

– Για μένα ποτέ δεν υπήρχε αμφιβολία μπορεί κανείς να συνδυάσει με επιτυχία μια μεγάλη οικογένεια με μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Ήταν πάντα μια πρόκληση που ήθελα να αναλάβω γνωρίζοντας τις δυσκολίες. Πρέπει να πω ότι ο σύζυγός μου και η οικογένειά μου έπαιξαν ζωτικό ρόλο υποστηρίζοντας τις αποφάσεις μου, ενώ οι εργοδότες τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό ήταν εξίσου υποστηρικτικοί. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, αλλά πρέπει να πετύχεις την ισορροπία και να διασφαλίσεις ότι δουλειά και οικογένεια παίρνουν τη δέουσα προσοχή. Είμαι αφοσιωμένη στη δουλειά μου όταν εργάζομαι, και αφιερώνω ποιοτικό χρόνο στην οικογένεια μου στις ελεύθερες μου ώρες, κάτι που όλοι χρειαζόμαστε. Αν με ρωτήσεις ποιο είναι το μεγαλύτερό μου επίτευγμα, χωρίς δισταγμό θα σας πω είναι η οικογένειά μου, όμως ίσως να μην τα κατάφερνα τόσο σε αυτόν τον τομέα εάν δεν είχα και την καριέρα μου. Πρέπει να σας πω ότι ακόμα και τα παιδιά μου με στηρίζουν πολύ. Θυμάμαι ξεκάθαρα τον μεγαλύτερό μου γιο (ήταν εννέα ετών τότε), μια βδομάδα μετά τη μετακόμισή μας στο Λουξεμβούργο. Πήγαμε περίπατο στο δάσος το Σαββατοκύριακο και μου είπε: «μαμά, πήρες τη σωστή απόφαση».

– Προγράμματα όπως το Women Fit for Business πώς μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της απασχόλησης δεδομένης της υψηλής ανεργίας που παρουσιάζεται σήμερα στην Κύπρο;

– Το Women Fit for Business είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία και πραγματικά πιστεύω ότι μπορεί να δώσει τα κατάλληλα εργαλεία και δυνατότητες στις γυναίκες που λαμβάνουν μέρος για να βρουν και να αξιοποιήσουν ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα. Το όφελος τέτοιων προγραμμάτων όμως είναι διπλό. Δεν είναι μόνο ότι εφοδιάζουν τις γυναίκες με τα σωστά εργαλεία και την πεποίθηση ότι μπορούν να πετύχουν στη σταδιοδρομία τους, αλλά είναι εξίσου σημαντικό ότι δημιουργούν επίγνωση στους εργοδότες για την ύπαρξη μιας αξιόλογης δεξαμενής ταλέντου από νεαρές γυναίκες που ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν και είναι έτοιμες να εργαστούν σκληρά για να το πετύχουν.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.