Φόρμα αναζήτησης

Η Κύπρος θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από τον προϋπολογισμό της EE 2021-2027

Δηλώσεις του Κύπριου Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη. Η Κύπρος θα ωφεληθεί κυρίως στους τομείς ασφάλειας του πολίτη και σε έρευνα και τεχνολογία. [...]

Read More...

Η Κύπρος είναι από τις χώρες που θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, ειδικά στους τομείς της ασφάλειας του πολίτη και της έρευνας και τεχνολογίας καθώς και του Erasmus + με το οποίο δίνεται η ευκαιρία στους Κύπριους νέους να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, σύμφωνα με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων και την ανθρωπιστική πολιτική, Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο Επίτροπος μίλησε στο ΚΥΠΕ με αφορμή την παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, 2021- 2027, επισημαίνοντας ότι “η πρόταση είναι ρεαλιστική και ρηξικέλευθη”, ενώ “αποτελεί μια ευκαιρία για να οικοδομηθεί μια νέα αρχή για την Ευρώπη των 27 η οποία, όπως πάντα, θα εδράζεται στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αξία, αυτήν της αλληλεγγύης”.

Ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης επισημαίνει στο ΚΥΠΕ ότι η πρόταση της Κομισιόν “βασίζεται στις απαιτήσεις της νέας εποχής, και απαντά με ρεαλισμό στα αιτήματα των καιρών για μια Ευρώπη που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας του Ευρωπαίου πολίτη”. Σημειώνει δε ότι “βασίζεται, επίσης, στη νέα φιλοσοφία που υιοθέτησε η Κομισιόν Γιούνκερ: επικεντρωνόμαστε στα μεγάλα και όχι στα μικρά, σεβόμενοι, πάντα, τον Ευρωπαίο φορολογούμενο”.

“Η παγκόσμια και περιφερειακή αστάθεια και μεταβλητότητα επιβάλλει να επαναπροσδιορίσουμε το διεθνή ρόλο της ΕΕ”, λέει ο Επίτροπος και τονίζει ότι “η πρόταση της Κομισιόν Γιούνκερ στέλνει το καθαρό μήνυμα ότι η Ευρώπη σήμερα μπορεί και πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και σταθερού παγκόσμιου συστήματος”.

“Ως Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, θέλω να επισημάνω ότι: πρώτον, η εν λόγω πρόταση αυξάνει τον προϋπολογισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά 30% για την περίοδο 2021-2017 και αυτό επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να είναι η ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας”, αναφέρει ο Χρήστος Στυλιανίδης.

“Δεύτερον”, συνεχίζει “η πρόταση για τη δημιουργία του rescEU, με την οποία θα αναβαθμιστεί το συλλογικό ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας, υπηρετείται από τη διάθεση 1.4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια υλοποιώντας, έτσι, τη δέσμευσή μας για μια Ευρώπη που προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες”.

“Τέλος, η Κομισιόν προτείνει τη συνέχιση του Προγράμματος Βοήθειας προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα”, σημειώνει ο Επίτροπος διευκρινίζοντας ότι “εισηγείται, όμως, πλέον για την υλοποίησή του τα εσωτερικά ταμεία συνοχής και όχι τα κονδύλια για τρίτες χώρες και εδάφη, που αποτελεί την ισχύουσα διευθέτηση από το 2006 έως σήμερα”.

“Χαιρετίζω ιδιαίτερα τη συμβολική αυτή κίνηση που δείχνει την προσήλωση της Επιτροπής Γιούνκερ στον κοινό στόχο της επανενωμένης ευρωπαϊκής Κύπρου”, καταλήγει στις δηλώσεις του ο Επίτροπος Στυλιανίδης.

Send this to a friend