Φόρμα αναζήτησης

Η Κύπρος έστειλε πάνω από 40 εκατ. τεμάχια ρουχισμού στην ανακύκλωση

Μέχρι σήμερα η οικονομία λειτουργούσε κυρίως σύμφωνα με το μοντέλο “παίρνω, φτιάχνω, χρησιμοποιώ, απορρίπτω”. Αναπόφευκτα σε αυτό το γραμμικό μοντέλο, το οποίο πλέον δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή, κάθε προϊόν έφτανε στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του… Αποτέλεσμα, πολύτιμες και σπάνιες πρώτες ύλες για την παρασκευή προϊόντων και αγαθών να χάνονται στις χωματερές. Κάθε χρόνο μόνο στην ΕΕ χρησιμοποιούνται 15 τόνοι υλικά ανά άτομο, ενώ κάθε πολίτης παράγει κατά μέσο όρο 4,5 τόνους απόβλητα ετησίως από τα οποία τα μισά καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής!

Η απάντηση σε αυτήν την κατασπατάληση πόρων δίνει το νέο μοντέλο οικονομίας. Η κυκλική οικονομία, όπως λέγεται, εστιάζει στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάμενων πρώτων υλών και προϋποθέτει ότι κάθε απόβλητο μπορεί να μετατραπεί σε πρώτη ύλη.

Εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι αδίκως, θεωρεί ότι η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στη θέση του οδηγού κατά τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Γιατί ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να αδράξει τις ευκαιρίες που προσφέρονται για την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων και των πρώτων υλών για να δημιουργήσει αξία και ανταγωνιστικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας θα βοηθήσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες θα εξοικονομήσουν 600 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα συμβάλει και στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Υπολογίζεται πως περίπου 580.000 θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν στην Ευρώπη, αν υιοθετήσουμε την κυκλική οικονομία, ενώ κάθε νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει 500 ευρώ τον χρόνο, αφού θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Το ολλανδικό παράδειγμα

Σε μια παλαιότερη άκρως ενδιαφέρουσα εκπομπή του Euronews με τίτλο “Κυκλική οικονομία: πως από σκουπίδια βγάζουμε ‘χρυσάφι'”, είχαμε δει πως η βιομηχανία αλλάζει τον τρόπο που παράγει ώστε να χωρέσει σε ένα κυκλικό οικονομικό μοντέλο. Σε αυτό τον δρόμο βαδίζει η πόλη του Άμστερνταμ και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Η κυκλική οικονομία αποτελεί κεντρική πολιτική για την Ολλανδία, αφού μπορεί να παράγει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ μπορεί να δημιουργήσει 54.000 θέσεις εργασίας εντός της χώρας.

Ο αντιδήμαρχος του Άμστερνταμ εξήγησε γιατί η πόλη υιοθέτησε την κυκλική οικονομία: “Καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν, αυξάνεται η πίεση για καινοτόμες λύσεις, ενώ αυξάνεται και η πίεση για μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία. Αν δεν υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις, η αλλαγή που προσπαθούμε να πετύχουμε από γραμμική σε κυκλική δεν θα συμβεί ή δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα όσο θέλουμε”, δήλωσε στην κάμερα του Euronews ο Αμπντελουχέμπ Τσόχο.

Οι κατασκευές στο Άμστερνταμ λειτουργούν πλέον με κανόνες κυκλικής οικονομίας. Ο δήμος αναμένει εξοικονόμηση 85 εκατ. ευρώ ανά έτος και 3% αύξηση της παραγωγικότητας μέχρι το 2040. “Η πρόκληση είναι να οικοδομήσουμε κτήρια, των οποίων τα υλικά εύκολα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν”, υποστηρίζει ο Γκουίντο Μπραάμ, εμπνευστής της κίνησης “Κυκλική Ολλανδία”.
Τα απορρίμματα του Άμστερνταμ πλέον αποτελούν πηγή εισοδήματος και ενέργειας. Κάθε χρόνο οι κάτοικοι της πόλης πετούν περίπου 370 κιλά απόβλητα. Το 27% διαχωρίζεται και τελικά γίνεται στάχτη.

“Κάθε χρόνο έχουμε 300.000 τόνους τέφρα σε αυτό το εργοστάσιο. Περίπου το 10% ανακυκλώνεται, όπως τα μέταλλα, ενώ το υπόλοιπο 90% το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε πλακάκια που χρησιμοποιούνται σε δρόμους και πεζοδρόμια”, υποστηρίζει ο Λόεκ βαν Πόππελ, διευθυντής του προγράμματος.

Το Άμστερνταμ στόχευε στην ανακύκλωση του 30% των αστικών αποβλήτων έως το 2016 και στο 65% έως το 2020. Η ΕΕ φιλοδοξεί να αγγίξει το 65% έως το 2030.

Ανακύκλωση ενδυμάτων

Ένας τομέας που δημιουργεί μεγάλη αξία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας αφορά την ανακύκλωση ενδυμάτων.

Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρυπαίνουσα στον κόσμο. Το 2013 δημιουργήθηκαν 15,1 εκατ. τόνοι υφαντουργικά απόβλητα, εκ των οποίων 12,8 εκατ. τόνοι σκουπίδια. Περισσότεροι από 10 εκατ. τόνοι υφάσματα σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια. Μόνο στην ΕΕ απορρίπτονται 5,8 εκατ. τόνοι ρουχισμού.

Η ετήσια παγκόσμια αγορά ενδυμάτων εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ παγκοσμίως. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στις ντουλάπες τους άθικτα ρούχα αξίας 46,7 δισ. δολαρίων, ενώ κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από την ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμό.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η εξοικονόμηση κλωστοϋφαντουργικών πόρων είναι δεδομένη, κάτι που κινητοποιεί την ανθρωπότητα.

Η αλυσίδα καταστημάτων H&M προσφέρει στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης με κάθε μια σακούλα ανακυκλωμένων ρούχων από τον καταναλωτή έκπτωση στην αγορά του επόμενου ρούχου. Στόχος της είναι να δημιουργηθεί ένας κλειστός κύκλος ανατροφοδότησης υλικών υφαντουργίας ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται και να ανακυκλώνονται τα ανεπιθύμητα ρούχα για να κατασκευάζονται ολοκαίνουργιες υφαντουργικές ίνες για καινούργια προϊόντα. Ήδη η εταιρεία λανσάρει συλλογές ρούχων που προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά. Όπως η ίδια έχει διαμηνύσει μέσα από την ιστοσελίδα της από το 2013 που έχει ξεκινήσει τη συλλογή ρούχων, έχει συγκεντρώσει 55 χιλιάδες τόνους ενδύματα.

Το κυπριακό παράδειγμα

Ο Δώρος Μιχαήλ είναι ο διευθυντής του Ανάκυκλου, της πρώτης κοινωνικής επιχείρησης που ξεκίνησε στην Κύπρο πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης ρουχισμού. Ο Ανάκυκλος άρχισε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2010 και μέχρι το τέλος του 2017 είχε μαζέψει συνολικά 40 εκατ. τεμάχια ρουχισμό!
Πλέον δεν είναι η μόνη επιχείρηση που ασχολείται με το αντικείμενο στον τόπο μας αφού και άλλοι έχουν αντιληφθεί την αξία του.

“Μέσα από το πρόγραμμα του Ανάκυκλου μαζεύτηκαν μέχρι σήμερα 8.600 τόνοι (σ.σ. πάνω από 1.200 τόνοι ετησίως) συνολικά ρουχισμό. Από αυτά, περίπου το 60% είναι σε καλή κατάσταση για επαναχρησιμοποίηση”.

Εντελώς καινούργια

Μερικά ρούχα, επισημαίνει ο κ. Μιχαήλ, είναι και εντελώς καινούργια. Κάτι που αναδεικνύει και τη σπουδαιότητα της “μείωσης” ενός από τρία R της υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των καταναλωτών – Reduce, Reuse, Recycle. Σύμφωνα με τη σωστή πρακτική, είναι καλά να σκεφτόμαστε διπλά πριν αγοράσουμε κάτι γιατί περιορίζοντας τις αγορές μας σε ό,τι είναι χρήσιμο για εμάς, μειώνουμε τη δαπάνη χρήσιμων πόρων εξ αρχής.

Σκουπίδια με αξία

“Περίπου 300 τόνοι ρουχισμό ετησίως τυγχάνουν διαλογής για τροφοδότηση των καταστημάτων κοινωνικής αλληλεγγύης του Ανάκυκλου. Από αυτά 20%, περίπου 60 τόνοι, επιλέγονται ως κατάλληλα για τα καταστήματα. Μέρος τους προσφέρεται δωρεάν σε χιλιάδες άτομα που τα έχουν ανάγκη, ενώ τα υπόλοιπα πωλούνται σε χαμηλές τιμές, από 50 σεντς – με μέσο όρο 2 ευρώ”.

Οι πελάτες, όπως μας λέει ο κ. Μιχαήλ, είναι κατά κανόνα μετανάστες και κάτοικοι της Κύπρου με προέλευση από άλλες ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες ή/και ξένοι φοιτητές.

“Το ποσοστό των Κύπριων που αγοράζουν ρουχισμό από ‘δεύτερο χέρι’ είναι αρκετά μικρό και δεν υπερβαίνει το 10% των πελατών. Η τάση όμως είναι ανοδική κι αυτό όχι τόσο για οικονομικούς λόγους, αλλά για περιβαλλοντικούς. Δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στα ρούχα για εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας. Κάποιοι τα επιλέγουν για ‘στυλιστικούς’ λόγους (αφού αποκτούν μοναδικά κομμάτια ή vintage). Άλλοι τα αγοράζουν για ‘ιδεολογικούς’ λόγους, για την ενίσχυση δηλαδή της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας”.

 

Εξαγωγή 7.500 τόνων

Την επταετία κατά την οποία αναφέρεται ο Δώρος Μιχαήλ εξήχθησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, 7.500 τόνοι σε “πράσινες” εταιρείες στο εξωτερικό, οι οποίες ειδικεύονται σε μεγάλης κλίμακας διαλογή, επανάχρηση και ανακύκλωση.

“Ο επαναχρησιμοποιήσιμος ρουχισμός διατίθεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, όχι μόνο στις ‘φτωχές’ όπως η Αφρική, η οποία είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη κατανάλωση χρησιμοποιημένων ρούχων”.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί ρούχα δεύτερης χρήσης.

“Συνολικά το 60% των ρούχων που βάλαμε όλα αυτά τα χρόνια στους κάδους του Ανάκυκλου επαναχρησιμοποιήθηκε στην κατάσταση που βρισκόταν. Ποσοστό γύρω στο 35% επαναχρησιμοποιήθηκε μετά από κατάλληλη επεξεργασία ανακύκλωσης και μετατράπηκε σε ρούχα καθαρισμού, πολτό για μονωτικά υλικά, ίνες για κατασκευή νέων ρούχων κ.λπ. και μόνο ένα ποσοστό 5% θεωρήθηκε σκουπίδια, τα οποία κατέληξαν στις χωματερές, κάηκαν για παραγωγή ενέργειας κ.λπ.”, εξήγησε ο Δώρος Μιχαήλ.

Επιστροφή στην κοινωνία

Κατά την περίοδο 2010-2017, από τα έσοδα που είχε ο Ανάκυκλος προσέφερε και χρηματικές εισφορές για ενίσχυση του κοινωνικού έργου διαφόρων ΜΚΟ. Το ύψος των εισφορών από το 2013 μέχρι το τέλος του 2017 ανήλθε στις 210 χιλιάδες ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, επισημαίνει ο κ. Μιχαήλ, ότι το έργο του Ανάκυκλου έτυχε ευρείας αναγνώρισης. Η Κομισιόν τον αναγνώρισε ως την πρώτη πραγματική κοινωνική επιχείρηση της Κύπρου, ενώ επιλέχθηκε ως η καλύτερη κοινωνική επιχείρηση της Κύπρου στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας για την καταγραφή και διάδοση βέλτιστων πρακτικών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Social and Solidarity Economy as an Alternative to Development”.

Το μοντέλο λειτουργίας του Ανάκυκλου αποτέλεσε ένα από τα σημεία αναφοράς στη διαδικασία κατάρτισης του νομοσχεδίου για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, το οποίο θα ρυθμίζει τη λειτουργία τους στην Κύπρο. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή πριν από μερικούς μήνες, αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί προς συζήτηση.

Ανακύκλωση ρούχων από την H&M. Μαζεύτηκαν 3,5 τόνοι στην Κύπρο

H εταιρεία απαντά στις ερωτήσεις του «Πολίτη» για το πρόγραμμα ανακύκλωσης που διαθέτει. 

– Πότε εφαρμόστηκε από την αλυσίδα H&M το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων;

– H H&M ήταν η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που λάνσαρε το 2013 την Πρωτοβουλία Συγκέντρωσης Ρούχων παγκοσμίως. Όταν εισερχόμαστε σε μια νέα αγορά, το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

– Πόσοι τόνοι έχουν συλλεχθεί;

– Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στην Έκθεση Αειφορίας του ομίλου Η&Μ, μόνο το 2017 συγκεντρώθηκαν παγκοσμίως περίπου 18,000 τόνοι υφασμάτων, ποσότητα που ισοδυναμεί με 89 εκατομμύρια T-shirts. Συνολικά, από την αρχή του προγράμματος το 2013, έχουν συγκεντρωθεί παγκοσμίως 61,000 τόνοι υφασμάτων.

– Πώς αξιοποιήθηκαν αυτά τα ρούχα; 

– Για την αξιοποίηση των υφασμάτων που συλλέγονται μέσω της Πρωτοβουλίας Συγκέντρωσης Ρούχων, συνεργαζόμαστε με την εταιρεία I:CO. Η τελευταία φροντίζει να γίνει η εκτίμηση και ταξινόμησή τους ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται: τα ρούχα που μπορούν να ξαναφορεθούν επανατοποθετούνται στην παγκόσμια αγορά ως «ρούχα από δεύτερο χέρι». Όσα δεν είναι πια κατάλληλα για ένδυση, μετατρέπονται σε άλλα προϊόντα (π.χ. πανάκια καθαρισμού). Τέλος, όσα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν θα μετατραπούν σε πρώτες ύλες και ολοκαίνουργια προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται μια δεύτερη ζωή σε υφάσματα και ρούχα τα οποία σε άλλη περίπτωση μπορεί να είχαν καταλήξει σε χωματερές.

– Υπάρχουν στοιχεία ειδικά για την Κύπρο ως προς τις ποσότητες που έχουν μαζευτεί μέχρι στιγμής και το πώς αξιοποιήθηκαν;

– Στην Κύπρο μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί 3,5 τόνοι υφασμάτων μέσω της Πρωτοβουλίας Συγκέντρωσης Ρούχων. Για κάθε κιλό υφασμάτων που συλλέγουμε 0,02€ δωρίζεται σε έναν τοπικό φιλανθρωπικό οργανισμό. Για την Κύπρο τα ποσά που συγκεντρώνονται δωρίζονται στον Διεθνή, Ανθρωπιστικό και Ανεξάρτητο Οργανισμό «Hope For Children» CRC Policy Center. Αναλυτικά οι ποσότητες και οι αντίστοιχοι οργανισμοί ανά χώρα είναι διαθέσιμοι στο http://hm.charitystar.com.

– Το κίνητρο της έκπτωσης που δίνετε στους πελάτες σας για ανακύκλωση δουλεύει;

– Για κάθε σακούλα με υφάσματα ή ρούχα οποιασδήποτε μάρκας και σε οποιαδήποτε κατάσταση που φέρνουν οι πελάτες μας, τους επιβραβεύουμε με ένα κουπόνι έκπτωσης 15% σε ένα προϊόν της επιλογής τους. Πέρα από την έκπτωση όμως είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι συμμετέχοντας σε αυτό το πρόγραμμα ενισχύει τον στόχο μας να μειωθούν τα απορρίμματα και η χρήση φυσικών πηγών για την παραγωγή ενδυμάτων. Ότι με λίγα λόγια βοηθάει να κλείσει ο κύκλος ζωής του ρούχου.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.