Φόρμα αναζήτησης

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών επιτρέπει την αναστολή δόσεων σε δάνεια

H Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) διευκρίνισε ότι οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση δανείων λόγω κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού δεν οδηγεί στην αυτόματη κατάταξη των εν λόγω δανείων ως μη εξυπηρετούμενων. Πρόκειται για οδηγία που επιτρέπει τις αναστολές δόσεων στα δάνεια.

Δείτε εδώ τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΑΤ.

Πρόκειται για μια διευκρίνηση που διευκολύνει τις τράπεζες στη λήψη μέτρων αναστολής δόσεων.
Ειδικότερα, η ΕΑΤ εξέδωσε σήμερα δεύτερη δήλωση για να εξηγήσει ορισμένες πρόσθετες ερμηνευτικές πτυχές σχετικά με τη λειτουργία του πλαισίου προληπτικής εποπτείας σε σχέση με την ταξινόμηση των δανείων σε καθυστέρηση, τον εντοπισμό των χρηματοοικονομικών ανοιγμάτων και τη λογιστική τους αντιμετώπιση. Οι διευκρινίσεις αυτές συμβάλουν στη διασφάλιση της συνοχής και της συγκρισιμότητας των μετρήσεων κινδύνου σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης. Η ΕΑΤ υπενθυμίζει επίσης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών και αναστέλλει προσωρινά κάποιες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και καλεί τους φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών να αυξήσουν τα κατώτατα όρια πληρωμής τους χωρίς νόμιμα όρια. Η ΕΑΤ δηλώνει ότι υποστηρίζει τα μέτρα που ελήφθησαν και προτείνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αρνητικών συστημικών οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού με τη μορφή γενικών μορατόριων. Η δήλωση αποσαφηνίζει τις επιπτώσεις της αναστολής πληρωμών στην προληπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ανοιγμάτων, αλλά επαναλαμβάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η ακριβής και έγκαιρη ταξινόμηση των ανοιγμάτων να αντικατοπτρίζει τυχόν υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού τους.

Συγκεκριμένα, η ΕΑΤ διευκρίνισε ότι οι γενικευμένες καθυστερήσεις πληρωμών λόγω νομοθετικών πρωτοβουλιών και απευθύνονται σε όλους τους δανειολήπτες δεν οδηγούν σε αυτόματη ταξινόμηση σε αθέτηση, υπερβολική ή αδυναμία πληρωμής. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις μεμονωμένες αξιολογήσεις της πιθανότητας πληρωμής. Η ΕΑΤ επεσημαίνει επίσης ότι, κατά την εφαρμογή του διεθνούς λογιστικού προτύπου IFRS 9, οι τράπεζες καλούνται να χρησιμοποιήσουν ένα ορισμένο βαθμό κρίσης και να διακρίνουν τους δανειολήπτες των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από τη σημερινή κατάσταση μακροπρόθεσμα, από αυτούς που είναι απίθανο να αποκατασταθεί η φερεγγυότητά τους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) εξέδωσε επίσης δήλωση με περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με τις λογιστικές συνέπειες των μέτρων οικονομικής στήριξης και ανακούφισης που υιοθετήθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ ως απάντηση στην κρίση COVID-19.
Παρά τη διασφάλιση της ευελιξίας στην προληπτική πλευρά για την υποστήριξη γενικευμένων καθυστερήσεων πληρωμών, η ΕΑΤ τόνισε ότι δεν υπάρχει ευελιξία όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών. Η ΕΑΤ κάλεσε όλους τους δανειστές να ενεργήσουν προς το συμφέρον των καταναλωτών. Ειδικότερα, διασφαλίζοντας ότι οι πελάτες κατανοούν πλήρως τις συνέπειες της λήψης μέτρων χωρίς κρυφές χρεώσεις και ότι αυτοί οι νέοι όροι δεν θα πρέπει να έχουν αυτόματες δυσμενείς επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.