Φόρμα αναζήτησης

Η επόμενη μέρα της ΕΕ μετά το Brexit

Τα επόμενα βήματα στην ενοποίηση της ευρωζώνης μετά το Brexit θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στα φτωχότερα μέλη της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, αλλά μόνον εάν μειώσουν τους επικίνδυνους δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεων και των τραπεζών, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει πυροδοτήσει εκ νέου τη συζήτηση για το πώς θα ενισχυθεί η ένωση και θα καταστεί δυνατότερη και πιο βιώσιμη η ευρωζώνη, παρά τις διαφορετικές απόψεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η πολιτική του οικογένεια, το ισχυρό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που περιλαμβάνει στις τάξεις του και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, είναι έτοιμη να εξετάσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης. Αυτό υπολείπεται σε σχέση με τα αιτήματα της Γαλλίας να υπάρξει συντονισμός της οικονομικής πολιτικής σε όλη την ευρωζώνη και εποπτεία των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων μεταξύ των 19 κρατών μελών.

Ωστόσο, το κεντροδεξιό ΕΛΚ είναι περισσότερο ανοιχτό σε αυτό που χαρακτήρισε ο Κατάινεν «επενδυτική δυναμικότητα», στηρίζοντας ενδεχομένως έργα μέσω του νέου επενδυτικού ταμείου της ΕΕ για υποδομές μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας.

«Είναι κατανοητό ότι στην οικονομία υπάρχουν κύκλοι και προκειμένου να διατηρηθεί η νομισματική ένωση όσο το δυνατόν πιο σταθερή, υπάρχει η ανάγκη να εξομαλύνονται οι ανοδικές και καθοδικές φάσεις των κύκλων», δήλωσε ο Κατάινεν σε συνέντευξή του στο Reuters σήμερα μετά το συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα.