Φόρμα αναζήτησης

Η Ελληνική Τράπεζα καλεί την ΕΤΥΚ για νέα συλλογική σύμβαση

Η Ελληνική Τράπεζα δεν έχει σκοπό να αναιρέσει την απόφασή της για παραχώρηση αυξήσεων στο σύνολο του προσωπικού της και την ίδια ώρα κρατά ανοιχτή την πόρτα του διάλογου με την ΕΤΥΚ προκειμένου να συναφθεί μια νέα συλλογική σύμβαση η οποία και θα ρυθμίζει όλα τα ανοιχτά θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΥΚ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία στην Ελληνική Τράπεζα για αύριο Παρασκευή, διεκδικώντας την εφαρμογή όλων των υφιστάμενων δεσμεύσεων/συμφωνιών με αιχμή του δόρατος την παραχώρηση, με αναδρομική ισχύ από 01/01/2019, της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζομένους.
Η Ελληνική στις αρχές της εβδομάδας προχώρησε τελικά στην υλοποίηση απόφασης που είχε λάβει τον Ιούλιο για την παραχώρηση αυξήσεων με ένα νέο σύστημα, το οποίο θα επιβραβεύει και την απόδοση του προσωπικού. Η ΕΤΥΚ απορρίπτει την κίνηση αυτή και βλέπει προσπάθεια συνολικής απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην τράπεζα.

«Η λύση αυτή δεν είναι η τελεσίδικη, είναι όμως αναγκαία ώστε να δοθεί στο προσωπικό η αναγνώριση που του αξίζει αμέσως», αναφέρουν πηγές της Ελληνικής Τράπεζας και προσθέτουν: «θέλουμε να ανταμείψουμε σωστά, αξιοκρατικά και δίκαια το προσωπικό, διορθώνοντας σταδιακά ορισμένες μισθολογικές ’αδικίες’. Έτσι, δίνουμε τα κατάλληλα κίνητρα σε όλους ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να βελτιωθούν οι δείκτες μας και κατ’ επέκταση η κερδοφορία».

Θέση της Ελληνικής Τράπεζας είναι ότι καλούσε την ΕΤΥΚ για μήνες για να συζητήσουν σχετικά με το νέο σύστημα, ενώ παραμένει διαθέσιμη για διάλογο.
Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ανά πάσα στιγμή, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως το προτεινόμενο σύστημα δεν είναι το τελικό, αφού υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση, όπως το ταμείο υγείας, το ταμείο προνοίας και θέματα προαγωγών.

Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας εντείνει τη μετάδοση του σχεδιασμού της τόσο προς το εσωτερικό της τράπεζας, δηλαδή στο προσωπικό, όσο και ευρύτερα προκειμένου να πείσει ότι πρόθεσή της είναι να εφαρμόσει ένα δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα αμοιβών. Ενα σύστημα το οποίο θα δίνει συνολικά περισσότερα χρήματα στο προσωπικό, σε σχέση με το σύστημα προσαυξήσεων που προέβλεπαν οι συλλογικές συμβάσεις που έληξαν, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.
Ειδικότερα, το νέο σύστημα αμοιβών, που θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο, προβλέπει οριζόντια αύξηση 2% σε όλο το μόνιμο προσωπικό -εκτός όσων προσλήφθηκαν το 2019-, ενώ ένα πρόσθετο 2,4% θα κατανεμηθεί στο μόνιμο προσωπικό στη βάση δύο κριτηρίων: τη βαθμολογία της απόδοσης / αξιολόγησης του καθενός και τους μισθούς που καταβάλλονται στην αγορά για την κάθε θέση / ρόλο. Επιπλέον αυξήθηκε το ελάχιστο όριο μεικτού μηνιαίου μισθού για όλο το μόνιμο προσωπικό στα 1.300 ευρώ, κάτι που ευνοεί περίπου 280 υπαλλήλους που προέρχονται από τον Συνεργατισμό.

Με βάση τα παραπάνω, θα δοθούν συνολικές αυξήσεις ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το σύνολο της μισθοδοσίας της τράπεζας κατά 4,7%, ποσό υψηλότερο κατά 1 εκατ. ευρώ από το συνολικό ύψος των αυξήσεων με βάση το σύστημα αμοιβών της συλλογικής σύμβασης που έληξε.

Η Ελληνική Τράπεζα δεν έδωσε ποτέ ξανά τόσο μεγάλο ποσό αυξήσεων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και καλούν την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε συζητήσεις για να συμφωνηθεί νέα συλλογική σύμβαση, που θα ισχύει αναδρομικά για όλο το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Η νέα συλλογική σύμβαση θα ρυθμίζει και το τελικό σχέδιο αυξήσεων, των προαγωγών, των εισφορών στα διάφορα ταμεία και όλα τα άλλα θέματα που παραδοσιακά ρυθμίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και ασφαλιστικών δικλίδων που να κατοχυρώνουν δίκαιη και αμερόληπτη αξιολόγηση, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.