POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η χρηματοδότηση της οικονομίας


Τάσος Γιασεμίδης

Η μόχλευση, στο πλαίσιο ενός λογικού χρηματοδοτικού σχεδίου, είναι ένα απόλυτα υγιές φαινόμενο το οποίο μεγιστοποιεί τα κέρδη μιας επένδυσης. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται δανεισμός με χαμηλό κόστος, για να γίνουν επενδύσεις που αν αποδειχθούν επιτυχημένες θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση. Ο δανεισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης επενδύσεων και μέρος του κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων.

Φυσικά, η μόχλευση σταματά να είναι ένα «υγιές» χρηματοδοτικό εργαλείο τη στιγμή που γίνεται με υπερβολικό τρόπο (υπάρχουν όρια, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησης σε ό,τι αφορά το ποσοστό των δανείων ως προς τα ίδια κεφάλαια), χωρίς να διασφαλίζεται η δυνατότητα αποπληρωμής και φυσικά όταν ο δανεισμός διοχετεύεται σε αμφιβόλου ποιότητας επενδύσεις, χωρίς καμιά αξιολόγηση του ρίσκου που αναλαμβάνεται.

Γίνεται αντιληπτό ότι εταιρείες με υγιή ισολογισμό και ιδιώτες με καλό πιστωτικό προφίλ μπορούν να προχωρήσουν στην εξασφάλιση δανεισμού πολύ πιο εύκολα, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους κρίσεων.

Αυτό αναδεικνύεται έντονα κυρίως αυτή την περίοδο, και αφορά οργανισμούς και ιδιώτες που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα, με τα τραπεζικά ιδρύματα να προχωρούν στην παραχώρηση χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων. Σημειώνεται ότι, αν και εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, αυτή η διαδικασία θα γίνει ακόμη πιο εύκολη, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ανοίξει τον δρόμο για παραχώρηση διευκολύνσεων σε οργανισμούς με χρόνια προβλήματα.

Eξάλλου είναι ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων αφορά εταιρείες που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Πολλά τα παραδείγματα εταιρειών που δανείστηκαν ποσά τα οποία δύσκολα θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν. Άλλωστε, πριν από μια δεκαετία, βασική παράμετρος για να πάρει κάποιος δάνειο ήταν η αξία των εξασφαλίσεων. Επιπλέον, πολλοί οργανισμοί απέτυχαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς και υπό την πίεση του υψηλού δανεισμού οδηγήθηκαν στο κλείσιμο.

Πλέον ο δανειολήπτης θα πρέπει να αποδείξει δυνατότητα αποπληρωμής και να συμπληρώσει με λεπτομέρεια το έντυπο που αφορά τα εισοδήματα και τα αναμενόμενα έξοδα της οικογένειάς του (όταν αναφερόμαστε σε φυσικά πρόσωπα) ή να προσκομίσει ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο (όταν αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις). Επιπλέον, η αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής γίνεται με βάση το συνολικό πιστωτικό προφίλ του δανειολήπτη και όχι το συγκεκριμένο ακίνητο ή το συγκεκριμένο έργο.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που προέκυψε είναι η αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να εκπονήσουν σωστά και ρεαλιστικά επιχειρηματικά σχέδια και να ετοιμάσουν ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς, μια διαδικασία η οποία πρέπει να είναι δυναμική, με την έννοια ότι πρέπει να αναπροσαρμόζεται στις συνεχείς εναλλαγές του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Είναι πολλά τα παραδείγματα επιχειρήσεων που ενώ έδειχναν κερδοφόρες είχαν τρομερά ζητήματα ρευστότητας, ενώ πολλές φορές είδαμε να πραγματοποιούνται επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των ακινήτων, χωρίς να υπάρχει πλάνο β’ σε περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς αλλάξουν και μεγάλο ποσό κεφαλαίων / ρευστών διαθεσίμων μείνουν «εγκλωβισμένα» για μεγάλη χρονική περίοδο.

Την ίδια στιγμή, η αυξημένη ρευστότητα αποτελεί κόστος για τα τραπεζικά ιδρύματα, εφόσον υπάρχουν χρεώσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες για τη διατήρησή τους. Αυτό οδήγησε στο φαινόμενο των αρνητικών επιτοκίων, το οποίο αναμένεται να γίνει εντονότερο και στην Κύπρο. Παράλληλα, η κερδοφορία των τραπεζών πλήττεται. Αυτό συμβαίνει αφενός λόγω των χαμηλών επιτοκίων που χρεώνονται στους πελάτες και αφετέρου λόγω του κόστους που καλούνται να καταβάλουν για «φύλαξη» της επιπλέον ρευστότητας.

Τα χαμηλά επιτόκια και η πορεία της αξίας των ομολόγων στις διεθνείς αγορές, απόρροια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζουν οι Κεντρικές Τράπεζες, πλήττουν τις αποδόσεις τόσο των ασφαλιστικών σχεδίων, όσο και των Ταμείων Προνοίας.

Το ζητούμενο για τα τραπεζικά ιδρύματα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επενδύσουν / διοχετεύσουν στην αγορά την επιπλέον ρευστότητα, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος. Σημειώνεται ότι τα τραπεζικά ιδρύματα προχωρούν σε σημαντικές κινήσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) του παρελθόντος, με πιο άμεση λύση την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων. Η αφαίρεση ΜΕΔ από τους ισολογισμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων ενισχύει τα κεφάλαιά τους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα για την οικονομία και την κοινωνία.

Η ύπαρξη μόχλευσης στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερες επενδύσεις, φτάνει να μην παρατηρηθούν οι λάθος πρακτικές που είδαμε στο παρελθόν. Σημαντικός παράγοντας για ξεκλείδωμα της ρευστότητας των τραπεζών (για τις οποίες η υπέρμετρη ρευστότητα αποτελεί κόστος) και χρηματοδότηση της οικονομίας είναι η ύπαρξη του ποσοστού των ιδίων κεφαλαίων που απαιτούνται.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.