Φόρμα αναζήτησης

Η άνοιξη της κρουαζιέρας – Εθναρρυντικές ενδείξεις για το 2019

Άκρως ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για την ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας στην Κύπρο για το 2019. Εκτιμάται ότι φέτος θα είναι μία καλοχρονιά η οποία με μετρήσιμα κριτήρια μεταφράζεται σε 40% άνοδο των κρουαζιερών! Όπως φαίνεται αποδίδουν οι προσπάθειες που γίνονται τόσο σε εταιρικό επίπεδο από την κοινοπραξία DP World Limassol, όσο και σε πολιτικό επίπεδο από τα Υφυπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, για ενθάρρυνση των εταιρειών κρουαζιέρας να συμπεριλάβουν και τη Λεμεσό στο πρόγραμμα κρουαζιερών.

Ο γενικός διευθυντής της DP World Limassol Charles Meaby, της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τον τομέα της κρουαζιέρας επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στον «Π» τις πληροφορίες μας για σημαντική άνοδο ενός τομέα στον οποίο ανέκαθεν λέγεται πως υπάρχει έδαφος για ανάπτυξη.

90 αφίξεις το 2018

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της DP World το 2018 καταγράφηκαν συνολικά 90 αφίξεις στο λιμάνι Λεμεσού. Από αυτά 26 αφορούσαν πλοία που χρησιμοποίησαν το λιμάνι Λεμεσού για σκοπούς διέλευσης (transit calls) και 64 που το είχαν ως αφετηρία της διαδρομής τους (home port calls). Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για αύξηση της τάξης του 40% τη φετινή χρονιά, ο κ. Meaby σημειώνει πως «παρά τις θετικές ενδείξεις, υπάρχουν πολλά ακόμη που θα πρέπει να γίνουν για να εδραιωθεί η Λεμεσός ως ελκυστικός προορισμός κρουαζιέρας».

Να δοθούν κίνητρα

Σχολιάζοντας τη θέση ότι «σκοτώσαμε εδώ και πολλά χρόνια τις προοπτικές κρουαζιέρας στην Κύπρο παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν», ο κ. Meaby σημειώνει ότι «η Κύπρος διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που απαιτούνται, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα. Απαιτείται, ωστόσο, συλλογική προσπάθεια μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να επανέλθουν τα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος. Χρειάζεται να επενδύσουμε στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, διασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ποιότητας και εξυπηρέτησης».

Δίνει επίσης πάσα στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως «πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα από πλευράς κυβέρνησης, όπως συμβαίνει και σε άλλες γειτονικές χώρες, που θα οδηγήσουν στην προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων».

Υποδομές

Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η υλοποίηση υποδομών που θα συνδέει το λιμάνι Λεμεσού με την παλιά πόλη. «Να αναφέρω πως, σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων της DP World Limassol, του ΚΟΤ, του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού και του Δήμου Λεμεσού συμφώνησαν πρόσφατα στην εφαρμογή μίας σειράς δράσεων, όπως η διεξαγωγή εκδηλώσεων καλωσορίσματος των επιβατών στο λιμάνι, προς επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί».

Τι κρουαζιέρες θέλουμε;

Απαντώντας στο ερώτημα εάν επιθυμούμε κρουαζιέρες οι οποίες να ξεκινούν από την Κύπρο ή να προσεγγίζουν την Κύπρο ο κ. Meaby σημείωσε πως «και στις δύο περιπτώσεις προκύπτουν πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την εγχώρια αγορά», ενώ σημείωσε πως η εταιρεία προσπαθεί να κατανοήσει και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών της.

Ειδικότερα για την ενθάρρυνση κρουαζιερών οι οποίες να ξεκινούν από την Κύπρο μας είπε πως «αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες που αφορούν αυτό το κομμάτι και αναμένεται πως σύντομα θα υπάρξουν νεότερα. Πρόσφατα, έχουν ανακοινωθεί νέα διευρυμένα δρομολόγια για την επόμενη διετία, στα οποία περιλαμβάνεται και το λιμάνι Λεμεσού ως προορισμός καθώς και ως αφετηρία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δρομολόγια που ξεκινούν το φθινόπωρο του 2019 μέχρι τον χειμώνα του 2020».

Πόσες μέρες είμαστε ικανοποιημένοι να μένουν τα κρουαζιερόπλοια στα Λεμεσό;

Ο κ. Charles Meaby εξήγησε πως «το πλέον σύνηθες είναι η ολοήμερη παραμονή, η οποία θα έλεγα πως θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική».

Διαδικτυακή πλατφόρμα για την προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας

Όλα στο limassolcruise.com

Πριν από μερικούς μήνες η DP World Limassol εγκαινίασε διαδικτυακή πλατφόρμα με στόχο την προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας στην Κύπρο καθώς και την υποστήριξη των επιβατών και των εταιρειών κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της κοινοπραξίας οι πρώτες ενδείξεις από τη λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. «Άλλωστε, η ιδέα αυτή ήταν κάτι που προέκυψε μέσα από συζήτηση με τις ίδιες τις εταιρείες κρουαζιέρας, στο πλαίσιο του Cruise Executive Summit που πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο η DP World Limassol σε συνεργασία με τον ΚΟΤ και το λιμάνι της Χάιφα. Φιλοξενήσαμε ηγετικά στελέχη του κλάδου, που εκπροσωπούσαν κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Αξιολογώντας τις ανάγκες τους, προχωρήσαμε στη δημιουργία της πλατφόρμας www.limassolcruise.com».

Όπως προσθέτει «οι επισκέπτες και κατ’ επέκταση δυνητικοί πελάτες, αποκτούν εύκολη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών οι οποίες σχετίζονται με τον τουρισμό στην Κύπρο. Ανάμεσα σε άλλα, μπορούν να εντοπίσουν χρήσιμες πληροφορίες για την DP World Limassol, το νέο επιβατικό τερματικό καθώς και εισηγήσεις για εκδρομές και αξιοθέατα. Ήδη έχουμε λάβει θετικά σχόλια από σημαντικούς φορείς όπως ο Δήμος Λεμεσού και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού. Επιπρόσθετα, επιδιώξαμε την περαιτέρω προώθηση της πλατφόρμας σε διεθνές επίπεδο μέσω των καναλιών της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA) και της MedCruise, του Συνδέσμου Μεσογειακών Λιμανιών Κρουαζιέρας. Πρόκειται για δύο διεθνούς εμβέλειας φορείς στους οποίους είναι μέλος η DP World Limassol. Με την πάροδο του χρόνου, θα αξιολογούμε τα δεδομένα και αναλόγως θα αναπροσαρμόζουμε τους σχεδιασμούς μας».

Λεωφορεία κ.λπ.

Πέραν της πλατφόρμας ο κ. Meaby στη συνέντευξή του στον «Π» αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων ενεργειών της DP World Limassol για προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας ως ελκυστικού προορισμού, όπως η συμμετοχή της σε δύο μεγάλα συνέδρια στη Λισαβόνα και στο Μαϊάμι. «Επιπλέον» πρόσθεσε, «ως εταιρεία, εργαζόμαστε στενά και από κοινού με την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους τουριστικούς φορείς προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τις τοπικές αρχές επιδιώκουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της σύνδεσης του λιμανιού με την πόλη της Λεμεσού. Ήδη υπάρχουν λεωφορεία που περνούν τακτικά από τον νέο επιβατικό τερματικό την ίδια ώρα που αριθμός υποδομών βρίσκεται υπό κατασκευή, συμπεριλαμβανομένων έργων για καλύτερη οδική πρόσβαση, πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων που θα επιτρέπουν στους επιβάτες να διανύουν την παράκτια διαδρομή, φθάνοντας κατευθείαν στο κέντρο».

Νατάσα Πηλείδου: Περιφερειακές συνεργασίες

Μιλώντας στον «Π» η Νατάσα Πηλείδου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που διεξάγει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για προώθηση και ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας μέσα από περιφερειακές συνεργασίες με γείτονες χώρες. Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Αίγυπτο με τον υπουργό Μεταφορών της χώρας κατά την οποία είχαν συζητηθεί και ληφθεί αποφάσεις για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών όχι μόνο στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας αλλά και της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας. Η κ. Πηλείδου σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου βλέπει πολύ θετικά αυτή τη συνεργασία και αυτή την προοπτική και μάλιστα έχει συμφωνηθεί η δημιουργία μίας ομάδας εργασίας, ώστε να μπει σε εφαρμογή ένα κοινό πλάνο ώστε να γίνουν κάποιες δράσεις από κοινού για την προώθηση αυτού του θέματος μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου ο ρόλος του υφυπουργείου είναι να προάγει αυτό τον συντονισμό, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι προς το συμφέρον της οικονομίας της χώρας μας να ξεκινάνε κρουαζιέρες από εδώ.

Σάββας Περδίος: Αναθέρμανση ενδιαφέροντος

Για το θέμα των κρουαζιερών ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος δήλωσε στον «Π»: «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πτώση στον τουρισμό κρουαζιέρας, όχι μόνο όσον αφορά τη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα την περιοχή της ανατολικής μεσογείου. Η εξέλιξη αυτή σίγουρα δεν είναι άσχετη με τις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όμως αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για πακέτα κρουαζιερών στην περιοχή. Ως υφυπουργείο, θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης αυτού του ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη και τη διάθεση που υπάρχει για θαλάσσια σύνδεση του νησιού μας με άλλες χώρες της περιοχής. Στόχος μας είναι η επανατοποθέτηση της Κύπρου στον χάρτη των θαλάσσιων μεταφορών της Ανατολικής Μεσογείου.