Φόρμα αναζήτησης

Φθηνή ρευστότητα για επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) δεν προχώρησε σε αρνητικά επιτόκια για να αγοράζουμε περισσότερα τετραγωνικά κατοικίας, ούτε για να παίρνουμε καταναλωτικά δάνεια. Ο φθηνός δανεισμός είναι για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Όταν όμως τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν πως οι επιχειρήσεις δανείζονται πιο ακριβά από όσους παίρνουν καταναλωτικά δάνεια, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Είναι πραγματικά ανησυχητικό πως στην Κύπρο, ο υπάλληλος μιας επιχείρησης, μπορεί να λάβει δάνειο με 3% επιτόκιο για να ικανοποιήσει τις καταναλωτικές του ανάγκες, την ώρα που η επιχείρηση στην οποία εργάζεται δανείζεται με 3,5% για να καλύψει το κόστος παραγωγής. Με άλλα λόγια, ο υπάλληλος είναι πιο φερέγγυος από τον εργοδότη του. Προφανώς πρόκειται για στρέβλωση.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλοϊκά και η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται διαφορετικά. Το ποσό του δανεισμού, η διάρκεια του δανείου, οι εξασφαλίσεις, αλλά και το ιστορικό του κάθε πελάτη, είναι αυτά που καθορίζουν το ρίσκο. Εν προκειμένω, οι ιδιότητες υψηλού ρίσκου δεν έχουν πρόσβαση σε καταναλωτικά δάνεια και αυτό είναι που ρίχνει το κόστος δανεισμού σε σχέση με τα εταιρικά δάνεια. Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις που σε άλλες εποχές (και άλλες χώρες) θα είχαν «κατεβάσει ρολά», συνεχίζουν να δανείζονται.

Πρόκειται για μέρος του επιχειρηματικού κόσμου που αγοράζει χρόνο με νέο δανεισμό για να λύσει τα προβλήματα που προέκυψαν, ή έσκασαν καλύτερα, όταν κτύπησε η οικονομική κρίση. Δανείζονται βέβαια ακριβότερα από ό,τι οι φερέγγυοι ιδιώτες για οικιακές συσκευές ή για καινούργια σπίτια, αλλά πολύ φθηνότερα από ό,τι αν δεν υπήρχαν αυτήν τη στιγμή τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ. Όλοι αυτοί συντηρούν την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Πρόκειται για «παυσίπονο», ή αν προτιμάτε για προσωρινή λύση. Δεν πρόκειται για μοντέλο ανάπτυξης, και καλό είναι να μην εθιστούμε σε αυτό. Όσες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες, τώρα είναι η ώρα να επανεξετάσουν τις εργασίες τους.

Πέρα, όμως, από τις επιχειρήσεις, κράτος και Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να επανεξετάσουν την κουλτούρα του δανεισμού. Δεν αρκεί να έχουν αποκλειστεί οι αφερέγγυοι ιδιότητες και επιχειρήσεις. Καλό είναι να δούμε πώς αλλάζει η όλη κουλτούρα του δανεισμού και πώς, συντεταγμένα πλέον, να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να γίνουν πραγματικά περιορισμένης ευθύνης. Θα πρέπει με άλλα λόγια τελειώσει το μοντέλο των προσωπικών εγγυήσεων και των εξασφαλίσεων με υποθήκη της προσωπικής περιούσιας, πολλές φορές και της πρώτης κατοικίας των ιδιοκτητών επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να δούμε πώς οι τράπεζες ανακτούν δανεισμό που δεν εξυπηρετείται. Δεν είναι σίγουρο πως ακόμη και με τις αλλαγές που επήλθαν στη νομοθεσία το πρόβλημα έχει λυθεί. Πρόκειται για δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, που αν δεν ληφθούν τώρα, στο μέλλον θα κληθούν και πάλι να το πληρώσουν οι μέτοχοι, οι καταθέτες και οι φορολογούμενοι. Αν αυτή η παραδοχή γίνει τώρα, θα είναι πολύ πιο εύκολο για το κράτος να δράσει. Αυτό δεν αφορά μόνο αυστηρές νομοθεσίες.

Η ουσία δεν είναι να πυροβολήσει ο δανειστής όποια επιχείρηση αιμορραγεί, αλλά μαζί με το κράτος να κτιστεί ένα νέο μοντέλο δανεισμού. Δεν θα πρόκειται για «κυπριακή ανακάλυψη». Εφαρμόζονται ακόμη και εδώ στην Κύπρο πολλές ιδέες για το πώς κράτος και τράπεζες στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, απλά θα πρέπει να γίνει συστηματικά και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Να γίνει κατανοητό πως είτε θα ρίξουμε χρήμα τώρα στην αγορά και θα αναμένουμε αποπληρωμή, είτε θα μας έρθει ο λογαριασμός στη συνέχεια. Υπάρχει δηλαδή «πιστόλι», απλά ακόμη δεν είναι στον κρόταφο.

Θα πρέπει να ξεκινήσουν να τρέχουν ιδέες για το πώς οι νέοι και οι γυναίκες θα βοηθηθούν να φτιάξουν δικές τους επιχειρήσεις, πώς θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με καλές πρακτικές και ρευστότητα. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα για πράσινη ανάπτυξη θα μπορούσαν να είναι ακόμη ένας τρόπος για να βοηθηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος. Υπάρχουν εκατοντάδες ιδέες εκεί έξω. Απλά δεν γίνεται να συνεχίσουμε να προσποιούμαστε πως τα αρνητικά επιτόκια θα λύσουν το πρόβλημα χωρίς το κράτος να λαμβάνει μέτρα. Απλά δεν γίνεται να καταναλώνουμε τώρα που είναι φθηνός ο δανεισμός και να περιμένουμε πως αυτό θα διαρκέσει για πάντα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.