Φόρμα αναζήτησης

Focus: 18/9 η απόφαση για τις ενστάσεις

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα ανακοινώσει στις 18 Σεπτεμβρίου την ενδιάμεση απόφαση του επί των προδικαστικών ενστάσεων που ήγειραν οι κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με 1 ε. ευρώ από την Focus.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης, ο Μιχάλης Ζολώτας και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώηνMarfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε. Σημειώνεται ότι η  Αθηνά Χριστοδούλου και ο Ανδρέας Κιζουρίδης δεν ήγειραν οποιαδήποτε προδικαστικά ζητήματα και ήδη απάντησαν με μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου απάντησε στις ενστάσεις που εγείραν οι δικηγόροι των υπόλοιπων κατηγορουμένων κατά τις προηγούμενες δικασίμους, προτού οι πελάτες τους απαντήσουν και αυτοί στις κατηγορίες εναντίον τους.

Οι ενστάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της δικαιοδοσίας των κυπριακών δικαστηρίων, της κατάχρησης της δικαστικής εξουσίας, του δεδικασμένου και της παραγραφής των αδικημάτων λόγω παρέλευσης του χρόνου.

Εξάλλου, χθες το Κακουργιοδικείο έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε, μέσω του δικηγόρου του, ο Μιχάλης Ζολώτας, ζητώντας τροποποίηση των όρων εμφάνισης του ενώπιον του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζολώτας ζητούσε μείωση του χρηματικού ποσού που είχε αρχικά καταθέσει υπό τη μορφή τραπεζικής εγγύησης προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος και να εξασφαλιστεί η παρουσία του στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε όπως το ποσό που ανερχόταν στις  350 χιλιάδες ευρώ μειωθεί στις 200 χιλιάδες ευρώ λόγω του ότι ο κατηγορούμενος υπήρξε μέχρι σήμερα συνεπής με τις εμφανίσεις του ενώπιον του κακουργιοδικείου και για σκοπούς ίσης μεταχείρισης του σε σχέση με τους όρους που έχουν επιβληθεί στους υπόλοιπους κατηγορούμενους και ειδικότερα στον Μιχάλη Φόλε. Στον Φόλε, ο οποίος είναι επίσης κάτοικος Ελλάδας, επιβλήθηκε ως όρος να καταθέσει 200 χιλιάδες ευρώ με τραπεζική εγγύηση.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Ζολώτας παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο μόνο για την κατηγορία 29 που αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.