POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων: Ξεχάστε χρηματοδοτήσεις σε έργα φυσικού αερίουΝέους σχεδιασμούς θέτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε σχέση με τη γενικότερη στρατηγική της ΕΕ, για ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, σε μια χρονική περίοδο όπου η Κύπρος θα πρέπει να κάνει τις ανάλογες κινήσεις για να μην χάσει το τρένο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Από την αρχή της «Συμφωνίας του Παρισιού» όπου η ΕΕ πρωτοστάτησε, μέχρι και το «Green Deal», η ΕΕ όχι μόνο ηγείται αλλά θέτει τις βάσεις για να κυριαρχήσει στην παγκόσμια πολιτική της πράσινης ανάπτυξης. Για την ΕΕ η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θεωρείται μονόδρομος. Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η δημιουργία νέων και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, η γεωπολιτική απεξάρτηση από τη Ρωσία και άλλα κράτη, αλλά και το μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος των Ευρωπαίων πολιτών, είναι μερικά από τα κυριότερα σημεία γιατί πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία υιοθέτησης πράσινων πολιτικών.

Για όσους παρακολουθούν το τι τεκταίνεται στην ΕΕ δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουν πως η χρήση συμβατικών ενεργειακών καυσίμων πάει προς τη δύση της. Αιχμή του δόρατος για την πολιτική εφαρμογής πολιτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην επικράτεια της ΕΕ είναι και οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ σε υποδομές και έργα στα κράτη μέλη που θα συνέβαλαν στην ενσωμάτωση των συγκεκριμένων πολιτικών.

Σημειώνεται πως μέχρι το 2050 η ΕΕ έθεσε ως στόχο τις μηδενικές εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, η ΕΕ έχει εκπονήσει οδικό χάρτη για την επίτευξη των στόχων της ο οποίος αναφέρει πως μέχρι το 2030 η χρήση συμβατικών μορφών ενέργειας θα μειωθεί δραστικά. Μέχρι το 2030 η ΕΕ είναι διατεθειμένη να επενδύσει μέχρι και 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στα κράτη μέλη της για την προώθηση της πράσινης ενέργειας.

«Περισσότερο από το 50% της ετήσιας χρηματοδότησης θα αφιερωθεί στις πράσινες επενδύσεις, έως το 2025. Η δέσμευσή μας για το κλίμα μέσω ενός οδικού χάρτη δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερη και αντιπροσωπεύει μια σημαντική συμβολή στον ρόλο της Ευρώπης που οδηγεί προς την απαλλαγή από τον άνθρακα, σε μια πράσινη, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία», ανέφερε στον «Π» πηγή της ΕΤΕπ.

 

Έργα στην Κύπρο

Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ για να βοηθήσει την Κύπρο στη νέα πρόκληση που ονομάζεται πράσινη ανάπτυξη, έχει στηρίξει με 150 εκατομμύρια ευρώ τη δημιουργία νέου τερματικού εισαγωγής φυσικού αερίου LNG στο Βασιλικό, την οποία η Lilyana Pavlova, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και υπεύθυνη για την Κύπρο, περιέγραψε πρόσφατα ως «το μεγαλύτερο και ακριβότερο ενεργειακό έργο στην κυπριακή ιστορία». Η ΕΤΕπ είναι μέρος ενός συνολικού ποσού χρηματοδότησης 226 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη της χώρας μας σε επενδύσεις ενέργειας και συνδεσιμότητας επιτρέποντας τη σημαντική μείωση των εκπομπών άνθρακα και συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας μεταβατικής χρονικής περιόδου για αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και των εκπομπών ρύπων.

 

East Med;

O «Π» έθεσε το ερώτημα προς τον εκπρόσωπο της ΕΤΕπ εάν όλα τα πιο πάνω ενδέχεται να ανατρέψουν και τα πλάνα για μια ενδεχόμενη χρηματοδότηση εκ μέρους της τράπεζας του πολυδιαφημιζόμενου αγωγού Εast Μed. Ο εκπρόσωπος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι όλες οι χρηματοδοτήσεις εκ μέρους της τράπεζας για ενεργειακά έργα ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της «Συμφωνίας του Παρισιού».

«Η ΕΤΕπ εισήγαγε μια νέα πολιτική ενεργειακού δανεισμού που θα τερματίσει κάθε χρηματοδότηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα έως το τέλος του 2021», υπέδειξε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας, υποδηλώνοντας ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να χρηματοδοτήσουν ενεργειακά έργα που βαίνουν αντίθετα με τους μακροπρόθεσμους στόχους της ΕΕ.

 

«Τέλος οι δικαιολογίες»

Πλέον, η Κύπρος θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καμία καθυστέρηση την υιοθέτηση στρατηγικών πράσινης ανάπτυξης. Ήδη, είμαστε αρκετά πίσω και θα πρέπει οπωσδήποτε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Η πανδημική κρίση δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για επιβράδυνση των στόχων.

«Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να περιμένει έως ότου τελειώσει η πανδημία. Η κρίση της Covid-19 δεν είναι λόγος να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τις κλιματικές και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Το βασικό κόστος, το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι κινδυνεύει να χάσει έδαφος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό εάν δεν κινητοποιήσει περισσότερα χρήματα για καινοτομία», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΕΤΕπ.

Κατεπείγουσα επιστολή Ηροδότου στον πρόεδρο της Βουλής

Δραματική προειδοποίηση κυβέρνησης για αλλαγές στις εκποιήσεις

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.