Φόρμα αναζήτησης

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κυπριακά προγράμματα ύψους 280 εκατομμυρίων για στήριξη εταιρειών

Κρατικές ενισχύσεις: η Επιτροπή εγκρίνει κυπριακά προγράμματα ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη εταιρειών και αυτοαπασχολούμενων που έχουν πληγεί από την επιδημική έξαρση του κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο κυπριακά προγράμματα που παρέχουν άμεσες επιχορηγήσεις και επιδοτούμενα επιτόκια σε εταιρείες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν πληγεί από την επιδημική έξαρση του κορονοϊού. Τα προγράμματα εγκρίθηκαν βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020, όπως τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020 και στις 8 Μαΐου 2020.

Το πρώτο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων) και θα τους χορηγεί εφάπαξ επιχορηγήσεις ύψους έως και 6.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Το μέτρο αναμένεται να στηρίξει περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις.

Το δεύτερο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται σε όλες τις εταιρείες και τους αυτοαπασχολούμενους. Θα παράσχει επιδοτούμενα ευνοϊκά επιτόκια για νέα δάνεια που θα υπογραφούν μεταξύ της 1ης Μαρτίου 2020 και της 31ης Δεκεμβρίου 2020, για δάνεια μέγιστης διάρκειας τεσσάρων ετών.

Στόχος αμφότερων των προγραμμάτων είναι να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες ρευστότητας των επιλέξιμων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά την έξαρση του ιού.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα προγράμματα που κοινοποιήθηκαν από την Κύπρο είναι σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, οι ενισχύσεις που προβλέπονται σε αμφότερα τα προγράμματα δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τις 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και τις 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε οποιονδήποτε άλλο τομέα. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα είναι αναγκαία, κατάλληλα και αναλογικά για την άρση μιας σοβαρής διαταραχής της οικονομίας ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προσωρινό πλαίσιο και άλλες δράσεις που ανέλαβε η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού μπορούν να βρεθούν εδώ.

Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης SA. 57654 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό, μόλις διευθετηθούν τυχόν ζητήματα απορρήτου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Arianna Podesta — Τηλ. + 32 229 87024· Giulia Astuti — Τηλ.: + 32 229 55344, Μαρία Τσώνη — Τηλ.: 32 229 90526)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαχειρίζονται αναλόγως.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.