Φόρμα αναζήτησης

«Εξόρισαν» τις τράπεζες

Ταυτόχρονα, όμως, έχει επιφέρει και αναστάτωση στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο, καθώς οι τράπεζες μένουν εκτός διαμεσολάβησης μετά την υπερψήφιση τροπολογίας των ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών. Το νομοσχέδιο δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη και το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναπομπή του νόμου προκειμένου να διορθωθεί η νομοθεσία. Στην περίπτωση αυτή η Βουλή θα έχει περιθώριο 15 ημερών για να εξετάσει το θέμα.
Αν και με μια πρώτη ανάγνωση η τροπολογία φαίνεται να θέλει να προστατεύσει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, στην πράξη απειλεί τις υφιστάμενες θέσεις διαμεσολαβητών στις τράπεζες, ενώ διευρύνει τον ανταγωνισμό. Αν η νομοθεσία μείνει ως έχει, οι τράπεζες θα συστήσουν χωριστές εταιρείες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, έχοντας αυτή τη φορά το δικαίωμα να ασφαλίζουν τα πάντα, πέραν των προϊόντων που σχετίζονται με τις τραπεζικές εργασίες τους (περιορισμός που ισχύει με το υφιστάμενο σύστημα). Αν και η τροπολογία φαίνεται ότι τελικά ευνοεί επιχειρηματικά τις τράπεζες, πηγές της ασφαλιστικής και τραπεζικής αγοράς τονίζουν στον «Π» ότι η τροπολογία έχει ατέλειες, ενδεχομένως πάσχει συνταγματικά, έρχεται σε αντίθεση με το κοινοτικό κεκτημένο και προκαλεί μια αχρείαστη αναστάτωση στον τραπεζικό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών είχε ταχθεί κατά της τροπολογίας, ενώ είχε προσκομίσει και σχετική γνωμάτευση της EIOPA, της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων, η οποία επίσης τάσσεται κατά του εξορισμού της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από τα γκισέ των τραπεζών.

Τι έγινε

Η τροπολογία των ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών που ψηφίστηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, με 30 ψήφους υπέρ και 20 κατά, αλλάζει τον υφιστάμενο τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες διανέμουν τα λεγόμενα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα και κατά βάση ασφάλειες που αφορούν δανειακά προϊόντα.
Η τροπολογία προβλέπει ότι οι Συνδεδεμένοι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι και οι Εταιρείες Συνδεδεμένων Ασφαλιστικών Συμβούλων θα συνεχίσουν να ασκούν τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων στη βάση της υφιστάμενης εγγραφής τους στο Μητρώο Συνδεδεμένων Ασφαλιστικών Συμβούλων και στο Μητρώο Εταιρειών Συνδεδεμένων Ασφαλιστικών Συμβούλων, αντίστοιχα, αλλά μόνο για περίοδο μέχρι τη λήξη της εγγραφής αυτής.
Σήμερα στις τράπεζες υπάρχουν τραπεζικοί υπάλληλοι οι οποίοι κατέχουν άδεια για την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων και είναι καταχωρημένοι στα ανωτέρω μητρώα.
Με τη λήξη της ισχύος της εγγραφής τους, τα πρόσωπα αυτά οφείλουν, εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν να ασκούν τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, να εγγραφούν σε ένα από τα άλλα μητρώα, στη βάση των προνοιών του νόμου. Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, αφού τα εν λόγω πρόσωπα είναι τραπεζικοί υπάλληλοι.
Με τη νέα ρύθμιση, τα υφιστάμενα μητρώα θα καταργηθούν αμέσως μετά τη λήξη της εγγραφής σε αυτά του τελευταίου συνδεδεμένου ασφαλιστικού σύμβουλου και εταιρείας συνδεδεμένων ασφαλιστικών συμβούλων, αντίστοιχα, γεγονός το οποίο θα επέλθει κατά το μέγιστο εντός χρονικού ορίζοντα τριών ετών, καθότι οι εγγραφές στα μητρώα έχουν τριετή διάρκεια.

Παρενέργειες

Η βασική παρενέργεια που προκαλείται, αν η νομοθεσία μείνει ως έχει, είναι ότι κάποιες τράπεζες θα αποκτήσουν πλεονέκτημα. Πώς; Υπάρχουν τράπεζες που ανανέωσαν πρόσφατα την άδειά τους και θα μπορούν να πωλούν τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα για την επόμενη τριετία. Άλλες τράπεζες, για τις οποίες οι άδειες λήγουν τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να προχωρήσουν σύντομα στη σύσταση νέων εταιρειών, για να συνεχίσουν την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη αν και η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο στις τράπεζες, μέσω των νέων εταιρειών, να «χτυπήσουν» με έναν πόλεμο τιμών την ασφαλιστή διαμεσολάβηση, αυτό δεν είναι κάτι που θέλει ο κλάδος. Η προσαρμογή στο νέο καθεστώς φέρνει κόστος και απαιτεί χρόνο, σε μια περίοδο που η προσοχή του κλάδου είναι στραμμένη αλλού, στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζουν τα ίδια στελέχη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.