Φόρμα αναζήτησης

Έξι όπλα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Έξι τροποποιήσεις της βασικής νομοθεσίας οι οποίες αναμένεται να δώσουν στο Τμήμα Φορολογίας ενισχυμένες εξουσίες για πάταξη της φοροδιαφυγής και αύξηση των κρατικών εσόδων, περιλαμβάνει κυβερνητικό νομοσχέδιο που συζήτησε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Ο έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης σημείωσε ότι η Κύπρος είναι από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Tο νομοσχέδιο εισάγει την υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους υποβολή δήλωσης εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα, τη δυνατότητα των φορολογουμένων να υποβάλουν αναθεωρημένη φορολογική δήλωση (μέσα σε καθορισμένο χρονικό πλαίσιο), τη μη επιστροφή ποσού φόρου αν ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και τη δυνατότητα εισόδου λειτουργών του Τμήματος Φορολογίας στα υποστατικά φορολογούμενου χωρίς προειδοποίηση.

Επιπλέον, προτείνεται η υποχρεωτική αποδοχή μέσου πληρωμής η πιστωτική κάρτα στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων, ενώ η μη καταβολή του φόρου θα αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα.

Σε ό,τι αφορά την υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους, ο κ. Τσαγκάρης διευκρίνισε θα εκδοθεί πιστοποίηση που θα καθορίζει ακριβώς ποιοι θα απαλλάσσονται και άρα ποιοι θα έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος.

Οι έλεγχοι

Στο κομμάτι των ελέγχων, ο έφορος Φορολογίας τόνισε τη σημασία του φορολογικού ελέγχου χωρίς προειδοποίηση, εντός εύλογου χρόνου.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορείς να κάνεις φορολογικό έλεγχο χωρίς να δίνεις αναγκαία προειδοποίηση», κάτι που θα βοηθήσει να μειωθεί η φοροδιαφυγή, πρόσθεσε.

Σήμερα έλεχγοι γίνονται μόνο στους φορολογούμενους που είναι εγγεγραμμένοι στο ΦΠΑ και έφερε ως παράδειγμα την αδυναμία του Τμήματος να προβεί σε έλεγχο στους ιατρούς, επειδή αυτοί δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΦΠΑ.

Επιπλέον, ο κ. Τσαγκάρης εξήγησε ότι η φορολογική διερεύνηση απαιτεί την εξασφάλιση διατάγματος δικαστηρίου, ενώ με τον απλό φορολογικό έλεγχο το τμήμα ζητά από την επιχείρηση να του δοθούν συγκεκριμένα έγγραφα, χωρίς την ανάγκη έκδοσης διατάγματος.

Οι πληρωμές

Τέλος, ό,τι αφορά την υποχρεωτική ύπαρξη τερματικού πληρωμής με κάρτα, ο κ. Τσαγκάρης ανέφερε πως είναι έτοιμο και το διάταγμα που καθορίζει ποιοι επαγγελματίες οφείλουν να έχουν μηχανάκι υποδοχής κάρτας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.