Φόρμα αναζήτησης

Ετήσια αύξηση 1,5% για τον Δείκτη Τιμών Ακινήτων

Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο (είτε πρόκειται για οικίες είτε για διαμερίσματα), με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ), όπως αυτά αποτυπώνονται στον Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ), να δείχνουν ότι η ανοδική τάση θα ήταν ισχυρότερη αν δεν υπήρχε η αυξημένη προσφορά ακινήτων που προέρχονται από τους διακανονισμούς Μη-Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων.

Οι αυξήσεις είναι συγκρατημένες, με τις τιμές να απέχουν αρκετά από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα τους. Συγκεκριμένα, οι τιμές διαμερισμάτων σε παγκύπρια βάση κατέγραψαν σωρευτική αύξηση 8,7% σε σχέση με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του τετάρτου τριμήνου του 2015, και βρίσκονται κατά 31,6% πιο κάτω από το ιστορικό υψηλό τους. Οι τιμές οικιών κατέγραψαν συνολική αύξηση 1,6% από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του τέταρτου τριμήνου 2016 και παραμένουν 30% χαμηλότερα από το υψηλότερό τους επίπεδο.

Πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ετήσιας αύξησης κατά 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 κινείται η αγορά των διαμερισμάτων στη Λεμεσό, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,5%.

Όσον αφορά τη μελλοντική πορεία των τιμών, σύμφωνα με διάφορες ενδείξεις που επικαλείται η ΚΤΚ αυτή προβλέπεται να παραμείνει ανοδική τα επόμενα τρίμηνα.

«Παρ’ όλο που το επίπεδο των τιμών είναι ακόμη χαμηλότερο από τα επίπεδα πριν από τη χρηματοοικονομική κρίση, η ανάγκη για στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, τουλάχιστον, σε συγκεκριμένες περιοχές (σ.σ. δηλαδή στη Λεμεσό) είναι επιβεβλημένη», παρατηρεί η Κεντρική Τράπεζα στην ανάλυση των στοιχείων.

Οι μεταβολές

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών που αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο δείκτης συνέχισε τη σταδιακή ανοδική του πορεία, καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Ανά επαρχία, η Λευκωσία, η Λεμεσός και η Πάφος παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση, ενώ η Λάρνακα και η Αμμόχωστος μικρή μείωση. Οι δείκτες τιμών διαμερισμάτων κατοικιών σημείωσαν τριμηνιαία αύξηση 0,4% και 0,1%, αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2018 κατά 1,5%. Όλοι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών σημείωσαν ετήσια άνοδο. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές οικιών σε ετήσια βάση καταγράφηκε στην Αμμόχωστο (2,5%) με την Πάφο να καταγράφει μείωση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Όσον αφορά τις τιμές διαμερισμάτων, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε, όπως αναφέραμε, στη Λεμεσό (7,5%).

«Η αυξημένη ζήτηση για οικίες και διαμερίσματα συνεχίζει να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω, ενώ η αυξημένη προσφορά ακινήτων που προέρχεται από τους διακανονισμούς με υποθήκη συγκρατεί τις τιμές συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων», σχολιάζει η ΚΤΚ.

Σύμφωνα με την ανάλυση, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 ο τομέας των ακινήτων κινήθηκε με ανοδικούς ρυθμούς, υποβοηθούμενος από την αυξημένη ζήτηση για ακίνητα, τις ξένες επενδύσεις και τον νέο εγχώριο δανεισμό. Οι τιμές διαμερισμάτων ανακάμπτουν ταχύτερα σε σχέση με τις τιμές των οικιών.

Μεθοδολογία

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών της ΚΤΚ υπολογίζεται στη βάση εκτιμήσεων αγοραίων τιμών ακινήτων και με στατιστική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται ευρέως στη διεθνή βιβλιογραφία και λαμβάνει μερικώς υπόψη τις εξελίξεις και των προηγούμενων τριμήνων.

Ειδική περίπτωση η Λεμεσός

H Κεντρική Τράπεζα στην ανάλυσή της σημειώνει ότι παρά τη σημαντική ανάκαμψη του ΑΕΠ στην Κύπρο και την αύξηση της ζήτησης, οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν συγκρατημένες αυξήσεις, με εξαίρεση περιοχές όπως η Λεμεσός, που επηρεάζονται αυξητικά από εξωγενείς παράγοντες. Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενες αναλύσεις του Δείκτη Τιμών Ακινήτων, οι εξωγενείς αυτοί παράγοντες περιλαμβάνουν το κτίσιμο της μαρίνας, την απόφαση για δημιουργία του καζίνο, καθώς και τη ζήτηση για ακίνητα για σκοπούς απόκτησης διαβατηρίου. Κατασταλτικές πιέσεις στις τιμές των ακινήτων φαίνεται να ασκεί η αύξηση της προσφοράς λόγω πωλήσεων ακινήτων από αγοραστές δανείων ή από τράπεζες ή ιδιοκτήτες στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων και διακανονισμών ΜΕΧ με υποθήκη.

Η αυξημένη ζήτηση για ακίνητα αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας(ΤΚΧ). Συγκεκριμένα, τα πωλητήρια έγγραφα για ακίνητα κατέγραψαν ετήσια αύξηση για ολόκληρο το 2018 κατά 5,8% και για το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατά11,1%. Η ζήτηση ακινήτων παρουσίασε αύξηση τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 (16,7% και 5,8%, αντίστοιχα).

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.