POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Εθελούσια στο Δημόσιο – Παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρη συνταξιοδότησηΕθελούσια έξοδο προσωπικού από τον δημόσιο τομέα (στενό και ευρύτερο περιλαμβανομένων και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης) με κίνητρο τη μη αναλογιστική μείωση κατά 12% της σύνταξης για όσους επιλέξουν την πρόωρη αφυπηρέτηση στα 63 έτη προωθεί η κυβέρνηση. Στόχος της ρύθμισης είναι να αποχωρήσει με πλήρη δικαιώματα από τη δημόσια υπηρεσία προσωπικό μεγαλύτερης ηλικίας και με τον χώρο που θα δημιουργηθεί να γίνουν νέες προσλήψεις με προσωπικό το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ψηφιακής μετάβασης της κρατικής μηχανής.

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την εφαρμογή εφάπαξ μέτρου παροχής κινήτρων πρόωρης αφυπηρέτησης για τους συντάξιμους υπαλλήλους, τόσο του κρατικού όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που είτε θα υπολείπονται πέντε έτη από τη συμπλήρωση της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης, είτε θα έχουν συμπληρώσει συνολικά 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας, μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί το άρθρο 11 των περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμων του 2012 έως (Αρ.2) του 2017, το οποίο προβλέπει την επιβολή αναλογιστικής μείωσης στα
συνταξιοδοτικά ωφελήματα που καταβάλλονται για υπηρεσία από την 1.1.2013. Ειδικότερα, η προωθούμενη τροποποίηση προβλέπει την άρση των αναλογιστικών μειώσεων για όσους υπαλλήλους ικανοποιούν τις προϋποθέσεις. Οι υπάλληλοι που θα επιλέξουν να αξιοποιήσουν το εν λόγω σχέδιο θα έχουν την ευχέρεια να το δηλώσουν εντός 45 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου.

Οι εκπαιδευτικοί

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, έχει περιληφθεί ειδική πρόνοια ώστε να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς, δηλαδή μέχρι και την 31.8.2020, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα αναφορικά με τη στελέχωση των σχολικών μονάδων. Περαιτέρω, έχει περιληφθεί πρόνοια, σύμφωνα με την οποία η ημερομηνία αφυπηρέτησης των λοιπών υπαλλήλων που θα επιλέξουν να αξιοποιήσουν το εν λόγω σχέδιο δεν δύναται να είναι μεταγενέστερη της 31ης Αυγούστου 2020.

Ρύθμιση για σύνταξη αναπηρίας σε τέκνα

Με δεύτερο νομοσχέδιο παρέχεται η ευχέρεια στον υπουργό Οικονομικών να επιτρέψει την καταβολή σύνταξης σε τέκνο αποθανόντα κρατικού αξιωματούχου και υπαλλήλου μετά τον θάνατο και των δύο γονέων του, ανεξαρτήτως ηλικίας, το οποίο υποφέρει από πνευματική ή σωματική αναπηρία, η οποία ωστόσο δεν το καθιστά ανίκανο να εργάζεται. Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τέκνα με πιστοποιημένο ιατρικά βαθμό σωματικής ή πνευματικής αναπηρίας απασχολούνται ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δεξιότητές τους στο πλαίσιο της ανάγκης για κοινωνική ενσωμάτωσή τους, χωρίς ωστόσο η απασχόληση αυτή να τους εξασφαλίζει τα αναγκαία προς το ζην.

Το γεγονός ότι εργάζονται, δεν επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να δικαιούνται σε καταβολή σύνταξης τέκνου, με αποτέλεσμα μετά τον θάνατο και των δύο γονέων τους, λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων, να καταλήγουν να διαμένουν σε κρατικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με το τροποποιητικό νομοσχέδιο, θα παρέχεται η ευχέρεια στον υπουργό Οικονομικών να αποφασίσει και για το ύψος της χορηγούμενης σύνταξης τέκνου, νοουμένου ότι το συνολικό ποσό που θα καταβάλλεται, προστιθέμενο σ’ αυτό οποιουδήποτε άλλου ποσού λαμβάνει το τέκνο λόγω επαγγελματικής απασχόλησης, δεν θα υπερβαίνει το ανώτατο ποσοστό σύνταξης τέκνου, όπως αυτό καθορίζεται στον οικείο νόμο ή κανονισμούς. Με αυτή τη ρύθμιση, σύνταξη που θα καταβάλλεται σε τέκνο που δύναται να εργάζεται, δεν θα υπερβαίνει τη σύνταξη που καταβάλλεται σε τέκνο που λόγω της σοβαρότητας της αναπηρίας του δεν έχει τη δυνατότητα εργασίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.