Φόρμα αναζήτησης

Έστειλε λίστες η Γιωρκάτζη με τα ΜΕΔ πολιτικών

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη μπορεί μεθαύριο να αποχωρεί από το τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ωστόσο με την κίνησή της να προωθήσει στον πρόεδρο της Βουλής λίστες με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) σε όλες τις τράπεζες θεωρείται πως θα συνεχίζει να απασχολεί την κοινή γνώμη για αρκετό διάστημα ακόμα.

Στην ουσία, με την ενέργειά της η απερχόμενη διοικήτρια της ΚΤΚ ρίχνει την μπάλα για το θέμα που έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την κοινή γνώμη στο γήπεδο της Βουλής για τον χειρισμό του ζητήματος.

Πλέον η Βουλή έχει ενώπιόν της τις λίστες με τα ΜΕΔ των ΠΕΠ όχι μόνο στην πρώην Συνεργατική αλλά στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος του τόπου όπως επιβεβαίωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της ΚΤΚ Αλίκη Στυλιανού.

Η κ. Στυλιανού ερωτηθείσα συγκεκριμένα από το ΚΥΠΕ για το κατά πόσο η διοικήτρια τήρησε τη δέσμευση που είχε δώσει κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 3 Δεκεμβρίου του 2018 για να καταθέσει στη Βουλή τις επίμαχες λίστες, η κ. Στυλιανού δήλωσε ότι η κ. Γιωρκάτζη προώθησε την περασμένη Παρασκευή στον πρόεδρο της Βουλής τις λίστες, όπως τις έχουν ετοιμάσει και στείλει τα πιστωτικά ιδρύματα στην Κεντρική Τράπεζα.
Όπως στο μεταξύ πληροφορείται ο «Π», στις λίστες που προωθήθηκαν εκτός από τα ΜΕΔ των ΠΕΠ σε όλες τις τράπεζες του τόπου περιλαμβάνονται και οι όροι σύναψης των εν λόγω δανείων, χωρίς, όμως να καταγράφεται η ύπαρξη ή όχι ευνοϊκής μεταχείρισης, ζήτημα που δεν αποκλείεται να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας εφόσον αποφασίσει κάτι τέτοιο η Βουλή.

Ο «Π» επιχείρησε χθες να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη προκειμένου να ρωτήσει πώς προτίθεται να χειριστεί το ζήτημα, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Σημειώνεται ότι ο κ. Συλλούρης απουσιάζει στο εξωτερικό ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της Βουλής η οποία συμμετέχει στις εργασίες της 140ής Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κατάρ, ενώ χθες αναμενόταν να μεταβεί από την Ντόχα στη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της ΕΕ. Εξελίξεις για το θέμα δεν αποκλείεται να υπάρξουν με την επιστροφή του στην Κύπρο.
Στο μεταξύ, η κατάθεση των λιστών από την ΚΤΚ στη Βουλή για τα ΜΕΔ των ΠΕΠ δεν αποκλείεται να «ξεκλειδώσει» και την έρευνα του γενικού ελεγκτή ο οποίος ανέλαβε να εξετάσει τα ΜΕΔ στην πρώην Συνεργατική στη βάση και των όσων αναφέρονται στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προέκυψε πρόβλημα με αποτέλεσμα αυτή να μην αρχίσει. Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον, όσον αφορά την έρευνα του ελεγκτή αλλά και τα στοιχεία που έχει ενώπιόν της η Βουλή από την απερχόμενη διοικήτρια της ΚΤΚ, επικεντρώνεται στα ΜΕΔ των βουλευτών οι οποίοι «ελέγχονται» και για το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφέροντος αφού αρκετές φορές η Βουλή νομοθέτησε για το θέμα των ΜΕΔ.