POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Χρήσιμο: Εργασία από το σπίτι, παγίδες και ευκαιρίεςΗ Eurostat σε ανακοίνωσή της στις 8/2/2020 ανέφερε ότι «το 2018 το 5,2% των απασχολουμένων στην ΕΕ, ηλικίας 15 έως 64 ετών, εργάζονταν συνήθως από το σπίτι τους. με το ποσοστό να έχει μείνει σταθερά κοντά στο 5% καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας από το 2008. Το μερίδιο εκείνων, που ορισμένες φορές εργάζονται από το σπίτι, ωστόσο, αυξήθηκε από 5,8% το 2008 σε 8,3% το 2018. Σύμφωνα με το αμερικανικό Census το ποσοστό στις ΗΠΑ είναι επίσης κοντά στο 5%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των απασχολούμενων που εργάζονται από το σπίτι είναι αρκετά χαμηλότερο του μέσου όρου, στο 2%. Πιο χαμηλά ποσοστά καταγράφουν μόνο τέσσερις χώρες της Ένωσης: η Κροατία (1,4%), η Κύπρος (1,2%), η Ρουμανία (0,4%) και η Βουλγαρία (0,3%)».

Παρόλο που το ποσοστό της Κύπρου είναι πολύ χαμηλό (1,2%), εντούτοις αν με ρωτούσε κάποιος να κάμω πρόβλεψη, θα διερωτόμουν αν υπάρχει έστω και ένας υπάλληλος στην Κύπρο που να εργάζεται από το σπίτι του. Άκουσα για κάποιους αυτοεργοδοτουμένους που εργάζονται από το σπίτι, όχι όμως για υπαλλήλους, με εξαίρεση κάποιους κομπιουτεράκηδες που μας έρχονται το καλοκαίρι για διακοπές από την Αμερική και ξυπνούν η ώρα δύο τα χαράματα για να δουλέψουν μέχρι τις δέκα και μετά να πάνε στη θάλασσα!

Φαίνεται ότι στο εξωτερικό υπάρχουν φανατικοί θιασώτες του θεσμού αυτού, οι οποίοι επενδύουν πολλά στο γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωμένοι κάθε πρωί να ντύνονται, να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στη δουλειά τους, να βρίσκονται συνεχώς κάτω από το άγρυπνο μάτι του προϊσταμένου τους κ.λπ.

Φυσικά κάθε είδος εργασίας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του:

Πλεονεκτήματα

– Μετάβαση στην εργασία. Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα του θεσμού είναι η εξοικονόμηση χρόνου και καυσίμων για τη μετάβαση στον χώρο εργασίας. Τον χρόνο αυτό μπορεί ένας εργαζόμενος από το σπίτι να τον διαθέσει για να αυξήσει την παραγωγή του ή να τον διαθέσει για την οικογένειά του.

– Ντύσιμο. Για να πάει ένας εργαζόμενος στη δουλειά του (εκτός από εκείνους που φορούν στολή) πρέπει να ντυθεί κόσμια και επαγγελματικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους εργάζονται σε γραφεία. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται τεράστια έξοδα τα οποία εξοικονομούν όσοι εργάζονται από το σπίτι. Τα έξοδα αυτά είναι μεγαλύτερα για τις γυναίκες…

– Ευέλικτο ωράριο: Όσοι δεν εργάζονται από το σπίτι τους είναι πολλή ώρα «εγκλωβισμένοι» στα γραφεία τους, δυσκολευόμενοι να ανταποκριθούν σε προσωπικές τους υποχρεώσεις. Αντίθετα όσοι εργάζονται από το σπίτι, παρόλο που και αυτοί έχουν τα χρονοδιαγράμματά τους, μπορούν άνετα να κάμουν ένα μικρό διάλειμμα για να παραλάβουν τα παιδιά τους από το σχολείο ή για να επισκεφτούν την τράπεζά τους.

– Λιγότερες διακοπές. Όσους εργάζονται από το σπίτι δεν υπάρχει πιθανότητα να τους διακόψουν κάποιοι συνάδελφοί τους για ασήμαντα θέματα ούτε και να τους καλεί κάθε τόσο ο διευθυντής τους στο γραφείο του για υπηρεσιακά θέματα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι εργαζόμενοι από το σπίτι είναι περισσότερο παραγωγικοί από τους συναδέλφους τους που εργάζονται στον χώρο του εργοδότη τους.  Παρόλο που οι εργαζόμενοι από το σπίτι πρέπει να παραμένουν συνδεδεμένοι με τον οργανισμό στον οποίο εργάζονται, οι ώρες που διαθέτουν για συνεδριάσεις και επιτροπές είναι πολύ λιγότερες από τους συναδέλφους τους που εργάζονται στον χώρο του εργοδότη τους.

Μειονεκτήματα

– Χρόνος εργασίας και χρόνος ξεκούρασης. Πολλοί εργαζόμενοι από το σπίτι παραπονούνται ότι εργάζονται όλη μέρα αφού δεν έχουν συγκεκριμένο ωράριο, και αισθάνονται ότι όλη μέρα βρίσκονται στη δουλειά τους, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους που εργάζονται σε γραφεία, οι οποίοι, από τη στιγμή που σχολνάνε, αισθάνονται ότι αρχίζει ο χρόνος ξεκούρασής τους.

– Έξοδα θέρμανσης και κλιματισμού. Το κόστος για τη θέρμανση τον χειμώνα και το κλιματιστικό το καλοκαίρι, είναι τεράστια για έναν που εργάζεται από το σπίτι.

– Επικοινωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απευθείας (πρόσωπο με πρόσωπο) επικοινωνία είναι πιο αποτελεσματική από την ηλεκτρονική, όσον αφορά την ορθή ερμηνεία ενός μηνύματος. Με την απευθείας επικοινωνία μπορεί ο λήπτης του μηνύματος να διαβάσει τη «γλώσσα του σώματος» του πομπού, πλεονέκτημα το οποίο απουσιάζει από την ηλεκτρονική επικοινωνία. Φυσικά, τώρα με τις τηλεδιασκέψεις τα πράγματα είναι βελτιωμένα. Όμως καμιά φορά αυτές εξελίσσονται σε μπούμερανγκ, αφού ο συνομιλητής μπορεί να απασχολεί άσκοπα τον εργαζόμενο από το σπίτι.

– Απομόνωση. Το μειονέκτημα αυτό αφορά κυρίως τους εξωστρεφείς, οι οποίοι αισθάνονται «φυλακισμένοι» όλη μέρα στο σπίτι. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό για όσους έχουν σαν βάση το σπίτι τους, αλλά επισκέπτονται πελάτες, συνεργάτες κ.λπ.

Πέραν των όσων έχουν αναφερθεί πιο πάνω, οι αυτοεργοδοτούμενοι που εργάζονται στο σπίτι τους, εξοικονομούν μεγάλα ποσά χρημάτων από τα ενοίκια, τα οποία θα πλήρωναν αν η επιχείρησή τους στεγαζόταν αλλού. Όμως δυσκολεύονται να προσλάβουν υπαλλήλους αφού δεν θα ήθελαν να κυκλοφορούν άλλοι μέσα στο σπίτι τους.

Επίλογος

Στην Ελλάδα λένε ότι «όταν φταρνίζεται η Ευρώπη κρυολογούν όλοι οι Ευρωπαίοι». Στην Ευρώπη το ποσοστό αυτών που εργάζονται από το σπίτι ανέρχεται σε 5%, ενώ το ποσοστό αυτών που εργάζονται μερικώς από το σπίτι αυξήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια, από 5% σε 8,3%. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα αυξηθούν τα αντίστοιχα ποσοστά και στην Κύπρο. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να προετοιμαστούν οι εργοδότες. Όσον αφορά τους υπαλλήλους, αυτοί πρέπει να μετρήσουν τη βαρύτητα που οι ίδιοι αποδίδουν στα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσουν ποια από τις δύο μεθόδους προτιμούν: να πηγαίνουν δουλειά ή να εργάζονται από το σπίτι…

* Αφυπηρετήσαντος (2006) ανώτερου διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας και fellow του Ινστιτούτου Τραπεζιτών Λονδίνου

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.