Φόρμα αναζήτησης

Έρχονται οι διαδικτυακές εκποιήσεις – Εκδόθηκε το διάταγμα από το ΥΠΟΙΚ

Δημοσιεύτηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας το διάταγμα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκποιήσεων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, δεν αποκλείεται περί τα τέλη Νοεμβρίου να πραγματοποιηθούν και οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων στην Κύπρο.

Πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο διάθεσης περιουσιακών στοιχείων, που ακολουθείται στο εξωτερικό, η υλοποίηση της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον, τόσο από τις ίδιες τις τράπεζες, όσο και από την αγορά ακινήτων.

Η αίσθηση τραπεζικών στελεχών είναι ότι οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις θα οδηγήσουν και σε περισσότερες πωλήσεις ακινήτων. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των δημοπρασιών και των πωλήσεων, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.

Σύμφωνα με την ΑΧΙΑ, την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι συνολικοί πλειστηριασμοί έφτασαν τους 11.999, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018. Παράλληλα, 6.418 πλειστηριασμοί (+143% ετησίως) ανεστάλησαν και 265 (+52%) ακυρώθηκαν. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία γ’ τριμήνου, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν έφτασαν τους 3.550 σημειώνοντας μείωση 9% σε τριμηνιαία και 13% σε ετήσια βάση (πηγή: www.tovima.gr). Μάλιστα στην Ελλάδα υπάρχουν σκέψεις να καταργηθεί ο παραδοσιακός τρόπος εκποίησης, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, και όλες οι δημοπρασίες να εκτελούνται εξ αποστάσεως.

Η πλατφόρμα

Οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις θα εκτελούνται μέσω ειδικής πλατφόρμας. Υπό τον συντονισμό του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, έχει ήδη ολοκληρωθεί το «στήσιμο» της ιστοσελίδας, των διαδικασιών και των νομικών εγγράφων. Μάλιστα έχουν γίνει δοκιμές και παρουσιάσεις της πλατφόρμας σε τραπεζικά στελέχη.
Η πλατφόρμα διεκπεραίωσης των ηλεκτρονικών εκποιήσεων έχει δημιουργηθεί από την εταιρεία News Phone Hellas η οποία έχει αναλάβει και λειτουργεί την αντίστοιχη πλατφόρμα στην Ελλάδα, στον ιστότοπο www.eauction.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» το περιβάλλον της πλατφόρμας θα είναι ίδιο με αυτό της ελληνικής. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή θα ακολουθούν μια διαδικασία εγγραφής και πιστοποίησης προκειμένου να μπορούν να λάβουν μέρος.

Προβληματισμός για το σχέδιο Εστία

Το λανσάρισμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συμπίπτει χρονικά με την υλοποίηση του σχεδίου Εστία. Η συμμετοχή στο σχέδιο παραμένει χαμηλή,
γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στις τράπεζες. Έχουν υποβληθεί 160 αιτήσεις συμμετοχής, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα άλλες 400 αιτήσεις, στις οποίες λείπουν ένα ή δύο έγγραφα για να ολοκληρωθεί η συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων και να προχωρήσει η υποβολή τους. Η προθεσμία υποβολής εκπνέει σε περίπου δύο εβδομάδες, στις 15 Νοεμβρίου και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για επιτάχυνση του ρυθμού υποβολής αιτήσεων. Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση είναι ανοιχτό, ενώ τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν θα αποδώσουν και οι διευκολύνσεις, ως προς τη σύνταξη και υποβολή της αίτησης, που αποφασίστηκαν πριν μερικές μέρες σε σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ, με βασική την έκδοση εγγράφων από το Κτηματολόγιο. Πλέον απαιτείται η κατάθεση πιστοποιητικών περιουσιακής κατάστασης (αν έχει άλλα ακίνητα στην κατοχή του) μόνο από τον δανειολήπτη, ενώ για τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας ζητείται η δήλωση τυχόν περιουσιακών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκτίμηση, με βάση τα περιουσιακά δεδομένα των δανειοληπτών, ήταν ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο σχέδιο έως και 12.000 δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με συνολικό υπόλοιπο δανείων 3,4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 του υφιστάμενου υπόλοιπου των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο Εστία αφορά δάνεια και πιστωτικές διευκολύνσεις, ανεξαρτήτως νομίσματος, που είναι εξασφαλισμένα με κύρια κατοικία, η αγοραία αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ και κατά την 30ή Σεπτεμβρίου του 2017, τουλάχιστον το 20% του υπολοίπου ήταν μη εξυπηρετούμενο. Τα υπόλοιπα καθαρά οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία του αιτητή (δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, μείον οι υποχρεώσεις/ δανεισμός εξαιρουμένου του δανείου που εξασφαλίζεται με την κύρια κατοικία) δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε τιμές αγοράς το 80% της αγοραίας αξίας της πρώτης κατοικίας, χωρίς το ποσό να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.