POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Επιστρέφει ξανά η μετοχοποίηση της Cyta με μειοψηφικό στον επενδυτήΔεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ο διορισμός του Κωνσταντίνου Ηροδότου, τέως εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, στη θέση του εκτελεστικού συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας, μια απόφαση που λήφθηκε την περασμένη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του Χάρη Γεωργιάδη. Εδώ και καιρό η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων παραπαίει, καθώς η αντιπολίτευση έχει καταφέρει να τουμπάρει τα σχέδια της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις και ο Χάρης Γεωργιάδης το τελευταίο πράγμα που ήθελε ήταν να δει έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης του, ένα ικανό στέλεχος, να μένει άπρακτο. 

Ο κ. Ηροδότου ήρθε στην Κύπρο πριν από τρία χρόνια και ενώ διάνυε μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα στο Λονδίνο με προοπτικές, για να αναλάβει ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της διακυβέρνησης του τόπου από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Την αποκρατικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου τομέα. Ένα όραμα του ΔΗΣΥ από την εποχή της διακυβέρνησης Κληρίδη, ειδικά σε ό,τι αφορούσε τη Cyta.

Προς αποκρατικοποίηση

Ανέλαβε τον Μάιο του 2014 ως επικεφαλής της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων του Υπ. Οικονομικών, υπογράφοντας ένα συμβόλαιο για τέσσερα χρόνια και έχοντας ένα παραφορτωμένο πρόγραμμα προς υλοποίηση. Ήδη η κυβέρνηση δύο μήνες πριν από τον διορισμό του είχε αποφασίσει ότι θα προχωρούσε με την αποκρατικοποίηση τεσσάρων οργανισμών: Τη Cyta, το Χρηματιστήριο, την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων και την Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών.

Ακολούθησαν αποφάσεις για αποκρατικοποίση της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών, των λογοτύπων και εμπορικών σημάτων των Κυπριακών Αερογραμμών, του κρατικού λαχείου, της ΑΗΚ και της ακίνητης ιδιοκτησίας στο Τρόοδος.

Είχε γίνει επίσης μελέτη εκ μέρους της μονάδας για την αποκρατικοποίηση 38 κρατικών φιλέτων για τα οποία το κράτος υπολόγιζε σε 300 εκατ. ευρώ έσοδα. Μεταξύ αυτών το οικόπεδο απέναντι από το Χίλτον, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε στα 143 εκατ.

Η περίπτωση Cyta

Τεράστιο μέρος της δουλειάς της Μονάδας Αποκρατικοποίησης και του Κωνσταντίνου Ηροδότου δαπανήθηκε στην αποκρατικοποίηση της Cyta. Προσλήφθηκαν σύμβουλοι, έγιναν δεκάδες συναντήσεις με τις συντεχνίες και τη διεύθυνση για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων κατά τη μετάβαση στη νέα Cyta, ώστε να μην θυματοποιούνται αφενός οι εργαζόμενοι και αφετέρου να μην αποτελούν βάρος στον νέο οργανισμό, ενώ το καλοκαίρι του 2015 το θέμα έφτασε μέχρι και το Προεδρικό με τον Νίκο Αναστασιάδη να λειτουργεί ως πυροσβεστήρας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των εργαζομένων.

Η πρόταση στην οποία κατέληξε η Μονάδα Αποκρατικοποίησης, ήταν μια πρόταση μελετημένη και ισορροπημένη που όμως για προεκλογικούς κυρίως λόγους (ενόψει τότε των βουλευτικών του ’16), δεν πέρασε από τη Βουλή.

Από την αντιπολίτευση ουσιαστικά “κόπηκαν” τα νομοσχέδια -και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς από τα κόμματα του λεγόμενου κέντρου γιατί το ΑΚΕΛ ήταν πάντα σταθερό στην άποψη ότι δεν δέχεται από πλευράς φιλοσοφίας τις ιδιωτικοποιήσεις- ικανοποιώντας τις πιέσεις των συντεχνιών οι οποίοι θέλουν έναν ημικρατικό οργανισμό, για να μπορούν να έχουν λόγο και ισχύ. Έτσι πέθανε η προσπάθεια αποκρατικοποίησης της ΑΤΗΚ που στόχευε στην ιδιωτικοποίηση του πλειοψηφικού πακέτου του οργανισμού.

Νέα προσπάθεια για Cyta

Το Υπουργείο Οικονομικών ήδη δουλεύει πάνω σε μια νέα πρόταση για αποκρατικοποίηση της Cyta και πώληση του μειοψηφικού πακέτου του ημικρατικού οργανισμού σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα διαχειρίζεται και το μάνατζμεντ. Δεν αποκλείεται σε δύο μήνες να δούμε στη Βουλή να κατατίθεται ένα νέο νομοσχέδιο.

Από τις έως τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων του κέντρου δεν υπάρχει διαφωνία για διάθεση του μειοψηφικού πακέτου του οργανισμού σε στρατηγικό επενδυτή.

Η ΑΗΚ

Παράλληλα με τη Cyta γίνονταν διεργασίες και για την μετοχοποίηση και ενδεχομένως ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ.

Τον Φεβρουάριο του 2015 η Μονάδα Αποκρατικοποίησης βγήκε σε προκήρυξη διαγωνισμού για τον διορισμό ανεξάρτητου συμβούλου, ο οποίος θα ετοίμαζε μια μελέτη που θα ανέλυε τα δεδομένα της ΑΗΚ και θα έδινε εισηγήσεις για τον διαχωρισμό των υπηρεσιών της ή και για την ανάγκη αποκρατικοποίησης του οργανισμού.

Έναν χρόνο μετά και συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου 2016 δημοσιεύτηκε η απόφαση της κυβέρνησης για απόσυρση του διατάγματος αποκρατικοποίησης της ΑΗΚ. Οι έντονες πιέσεις των συντεχνιών οδήγησαν τελικά σε αυτό το αποτέλεσμα.

Τρόοδος, Λαχείο ΧΑΚ

Στις 7 Αυγούστου 2015 λήφθηκε από την κυβέρνηση η απόφαση για αποκρατικοποίηση εξοχικών κατοικιών Τροόδους (133 ακίνητα). Την υλοποίησή της ανέλαβε η Μονάδα Αποκρατικοποίησης. Μετά τον σαματά που έγινε με την απόφαση της Βουλής να κόψει από τον προϋπολογισμό τα κονδύλια για τις αποκρατικοποιήσεις (μαζί και τους μισθούς των μελών της μονάδας), η κοινοβουλευτική Επ. Οικονομικών, την περασμένη Δευτέρα, αποδέσμευσε το κονδύλι για την πρόσληψη συμβούλων για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος (εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών) για την απόδοση της διαχείρισης του Κρατικού Λαχείου σε ιδιώτες επενδυτές και για την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου μέσα από την πραγματοποίηση εξειδικευμένης μελέτης.

Αυτή η εξέλιξη σίγουρα δίνει παράταση ζωής στη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων η οποία ενδεχομένως να αποκτήσει έναν νέο επικεφαλής. Αποφάσεις για το πώς θα συνεχίσει τη λειτουργία της η μονάδα, όπως είπε μιλώντας στον “Π” ο υπουργός Οικονομικών, θα ληφθούν σύντομα. Υπενθυμίζουμε πως το ΑΚΕΛ προτείνει τη διάλυση της Μονάδας Αποκρατικοποίησης, ενώ ο ΔΗΣΥ τη μετονομασία της.

Σήματα Κ.Α.

Μια σημαντική συμφωνία που έκλεισε η Μονάδα Αποκρατικοποίησης και η οποία απέφερε στο κράτος 2 εκατ. ευρώ ήταν αυτή της πώλησης στην κυπριακή θυγατρική της ρωσικής S7 των δικαιωμάτων για εκμετάλλευση των εμπορικών σημάτων των Κυπριακών Αερογραμμών. Ήταν ουσιαστικά η μόνη εργασία που μπόρεσε να ολοκληρώσει η μονάδα μέσα στο πνεύμα της γενικότερης αντίδρασης της αντιπολίτευσης για τις μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Έκθεση και Παγκύπρια

Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι η κυβέρνηση κατάφερε να εφαρμόσει την πολιτική της για τις αποκρατικοποιήσεις και σε άλλες περιπτώσεις που χειρίστηκαν τα αρμόδια υπουργεία και όχι η Μονάδα Αποκρατικοποίησης. Για παράδειγμα το Υπουργείο Ενέργειας έκλεισε την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων. Οι 17 εργαζόμενοι του ημικρατικού μεταφέρθηκαν στο Δημόσιο και τα περιουσιακά του στοιχεία 54,9 εκατ. ευρώ (Μαζί και τα χρέη των 8,3 εκατ.) στο κράτος.

Μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα στην περιοχή έκθεσης) ήταν μεταξύ των 38 τεμαχίων που σκόπευε το κράτος να πωλήσει, για να κλείσει την τρύπα του χρέους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μνημονίου. Τελικά τα οικονομικά του κράτους πήγαν καλύτερα και τίποτα από τα 38 τεμάχια δεν χρειάστηκε να πωλήσει η Μονάδα Αποκρατικοποίησης.

Επίσης το κράτος οδήγησε στην εκκαθάριση της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών στην οποία είχε περίπου ένα κεφάλαιο της τάξης του 11%. Η εταιρεία έκλεισε άδοξα και καταχρεωμένη, με διεκδικήσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.