Φόρμα αναζήτησης

Επενδύει σε ΑΠΕ η Hermes- Φωτοβολταϊκά πάρκα εντός 2019 στα αεροδρόμια

Στη Λάρνακα θα χρησιμοποιηθούν 12.960 φωτοβολταϊκά πλαίσια με δυνατότητα παραγωγής ίση με 6.100 MWh τον χρόνο,ισοδυναμεί με το 25% των αναγκών [...]

Read More...

Μέχρι το τέλος του 2019 η διαχειρίστρια κοινοπραξία των κυπριακών αεροδρομίων Hermes Airports εκτιμά ότι θα θέσει σε λειτουργία δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, ένα σε κάθε αεροδρόμιο, τα οποία θα περιορίσουν σημαντικά το ενεργειακό της αποτύπωμα και θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του κόστους λειτουργίας των αεροδρομίων μέσω της μείωσης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, ανώτερος τεχνικός διευθυντής των αεροδρομίων Hermes, εξήγησε, μιλώντας στον «Π», ότι στο παρόν στάδιο η κοινοτραξία βρίσκεται στο στάδιο εξασφάλισης όλων των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή και λειτουργία των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων. Η κατασκευή αναμένεται να διαρκέσει έξι περίπου μήνες και όπως όλα δείχνουν, τέλος αυτού του χρόνου το μεγαλεπήβολο αυτό έργο για την Hermes Airports θα είναι μία πραγματικότητα.

90 χιλ. τετραγωνικά

Η συνολική ισχύς των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων θα ανέρχεται στα 4.6 MWp. «Τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα είναι 3.5 MWp και 1.3 MWp στη Λάρνακα και Πάφο αντίστοιχα και με τη λειτουργία τους η Hermes θα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη φιλικότερη προς το περιβάλλον λειτουργία των δύο αεροδρομίων», εξηγεί ο κ. Ζαχαριάδης. Θα καλύπτουν μία έκταση περίπου 70.000μ2 στη Λάρνακα και 20.000μ2 στην Πάφο. Στη Λάρνακα θα χρησιμοποιηθούν 12.960 φωτοβολταϊκά πλαίσια με δυνατότητα παραγωγής ίση με 6.100 MWh τον χρόνο που ισοδυναμεί, σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της Hermes, με το 25% των ενεργειακών αναγκών του αεροδρομίου της Λάρνακας. Αντίστοιχα στην Πάφο θα χρησιμοποιηθούν 4.075 πλαίσια, των οποίων η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε 1.990 MWh, που ισούται με το 30% της ετήσιας κατανάλωσης του αεροδρομίου της Πάφου.

Μείωση 5.815 τόνων CO2 ετησίως

Σε όρους περιβαλλοντικούς υπολογίζεται πως η λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 5.815 τόνους διοξειδίου τον χρόνο, συμβάλλοντας στην προσπάθεια, και ευρωπαϊκή υποχρέωση, της Κύπρου για μείωση μέχρι το 2030 κατά 24% (σε σχέση με το 2005) των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Hermes Airports είναι μία από τις 60 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Business4Climate για μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος κατά τουλάχιστον κατά 8% έως το 2030.

«Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016 συμμετέχουμε και στο πρόγραμμα Airport Carbon Accreditation (ACA) το οποίο εκδίδει το Διεθνές Συμβούλιο Αερολιμένων ACI (Airport Council International) και επικεντρώνεται στις προσπάθειες χαρτογράφησης, υπολογισμού, μείωσης, αλλά και αντισταθμιστικής δράσης σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Hermes Airports έχει ήδη επιτύχει να πιστοποιηθεί στο τρίτο επίπεδο του προγράμματος και ο αμέσως επόμενος στόχος είναι η πιστοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο του προγράμματος (Επίπεδο 3+, «Ουδετερότητα»). Αυτό προϋποθέτει τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για τις εκπομπές ρύπων που δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, και ως εκ τούτου η λειτουργία των δύο πάρκων είναι καθοριστικής σημασίας ως μέρος του σχεδίου δράσης της Hermes για τη μείωση των εκπομπών ρύπων που προκαλούνται από τη λειτουργία των δύο αεροδρομίων», επισημαίνει ο κ. Ζαχαριάδης, προσθέτοντας πως το έργο θα βοηθήσει την Hermes στην επίτευξη των ενεργειακών της στόχων, που είναι συνυφασμένοι με τους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020.

Και μείωση κατανάλωσης κατά 32%

Η ετήσια κατανάλωση ρεύματος των δύο κυπριακών αεροδρομίων είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει παραθέσει στον «Π» ο κ. Ζαχαριάδης, 23.8 GWh για το αεροδρόμιο Λάρνακας και 6.67 GWh για το αεροδρόμιο Πάφου. Η κατανάλωση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό η Hermes το πληρώνει βεβαίως στην ΑΗΚ μέσω του λογαριασμού ρεύματος.

Εντυπωσιακά είναι πάντως τα αποτελέσματα που έχει πετύχει στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι στιγμής η Hermes, αφού παρά τη συνεχή αύξηση της επιβατικής κίνησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση ενέργειας είναι σε συνεχή μείωση από το 2010, ως αποτέλεσμα των πολλών ενεργειών και έργων που έχουν υλοποιηθεί για βελτιστοποίηση των υποδομών και της λειτουργίας των αεροδρομίων. «Η Hermes Airports, ακολουθώντας το σχέδιο δράσης για τη διαχείριση ενέργειας που έχει τεθεί σε εφαρμογή μέσω και της ενεργειακής στρατηγικής της εταιρείας, έχει επενδύσει πολλά σε έργα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας πριν στραφεί στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που έχει επιτευχθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια και η οποία αγγίζει το 32%».

Send this to a friend