Φόρμα αναζήτησης

Ενδιαφέρον 13 επενδυτών για την ελληνική θυγατρική της πρώην Λαϊκής

Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις ελληνικές θυγατρικές της πρώην Λαϊκής -την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, τη CPB Asset Management ΑΕΔΑΚ και τη Laiki Factors &Forfeiters, αποκάλυψε ένα ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο εδράζεται στον ισχυρό ισολογισμό της Επενδυτικής και στο γεγονός ότι κατέχει άδεια τραπεζικών εργασιών την οποία δεν έχει αξιοποιήσει.

Ο νέος ιδιοκτήτης της Επενδυτικής θα έχει στα χέρια του μια καθαρή τράπεζα σε μια αγορά που ταλαιπωρείται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με την ΕΥ, η οποία τρέχει τη διαδικασία για λογαριασμό του Ειδικού Εκκαθαριστή της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, επιλέχθηκαν για τη φάση υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών 13 επενδυτές.

Οι επενδυτές προέρχονται κυρίως από τον διεθνή χώρο και ανάμεσα στους ενδιαφερομένους υπάρχει καλή αναλογία μεταξύ εταιρειών επενδύσεων (funds), τραπεζικών ιδρυμάτων και ομίλων επιχειρήσεων (conglomerates)».

Ο ελληνικός Τύπος σχολιάζει ότι το μεγάλο ενδιαφέρον για την Επενδυτική Τράπεζα ήταν αναμενόμενο, καθώς διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια και μπορεί να αποτελέσει όχημα εισόδου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, σε μια περίοδο που η έκδοση νέων αδειών έχει ανασταλεί.

Η τράπεζα διαθέτει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, χαμηλούς δείκτες καθυστερήσεων, μικρό δίκτυο καταστημάτων και ιδιαίτερα καταρτισμένο προσωπικό, με ειδίκευση στην επενδυτική τραπεζική.

Οι ενδιαφερόμενοι

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο νέος ιδιοκτήτης της τράπεζας θα επιχειρήσει να τη μετατρέψει σε ένα ευέλικτο σχήμα με περιορισμένο αριθμό καταστημάτων, που θα δραστηριοποιηθεί σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών, δίνοντας έμφαση στην προώθηση των εργασιών του μέσω ηλεκτρονικών καναλιών, με γνώμονα την ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών του.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί έφεραν ως ενδιαφερόμενους την κινεζική Fosun, την Barniveld Enterprises (Όμιλος Βαρδινογιάννη ο οποίος και απέκτησε τη θυγατρική της πρώην Λαϊκής στη Ρουμανία), την Praxia Bank (με βασικό επενδυτή την Atlas Merchant Capital η οποία κοιτά και την κυπριακή αγορά), τη Farallon Capital Management (εξαγόρασε μέρος των τραπεζικών δανείων της Euromedica), την AXIA Ventures, την Alpha Trust, τη λετονική Εxpobank, τη Vector Partners, το Ambrosia Capital και το Tosca Fund Asset Management (είχε παρουσία στη Marfin Popular Bank).