Φόρμα αναζήτησης

Ελληνική Τράπεζα: Βλέπει ευκαιρίες και εκτός Κύπρου

Αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια έφεραν τα έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων και οι δείκτες κεφαλαίων που κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του έτους η Ελληνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, ο όμιλος ανακοίνωσε για το 9μηνο κέρδη μετά τη φορολογία ύψους 89,4 εκατ. ευρώ και συνολικά έσοδα της τάξης των 300,8 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο τριμήνου, τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν στα 30,4 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών, CET1, αυτός ανήλθε στο 19%, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 21,53%. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος τονίζει πως τα πιο πάνω υπερβαίνουν κατά πολύ τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις και στηρίζουν το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας. Παράλληλα, παρέχουν επιλογές για αντιμετώπιση των ΜΕΔ (μη εξυπηρετούμενων δανείων) που διαμορφώθηκαν στο 25,2% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής, Ιωάννης Μάτσης, σε δήλωσή του τονίζει πως «εργαζόμαστε συστηματικά για τη βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού μας, βελτιώνοντας την έκθεσή μας σε ΜΕΧ με οργανικούς και μη οργανικούς τρόπους».

Νέα δάνεια

Μέσα από τα αποτελέσματα του ομίλου προκύπτουν και καλά νέα που αφορούν επίδοξους δανειολήπτες, καθώς ο όμιλος ανεβάζει αισθητά ταχύτητες διάθεσης της ρευστότητας, με τον δείκτη κάλυψης (LCR) να φθάνει το 537%. Συγκεκριμένα, από 594 εκατ. ευρώ το 2018 και 526 εκατ. ευρώ το 2017, ο νέος δανεισμός της Ελληνικής αναμένεται να ανέλθει στο τέλος της χρονιάς στα 762 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για θεαματική αύξηση, που ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως η τράπεζα μεγάλωσε μετά την απορρόφηση μέρους της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, ο κ. Μάτσης ξεκαθάρισε πως ο δανεισμός δεν πρόκειται να δοθεί αλόγιστα. «Η οικονομία ευτυχώς πάει καλά, αναπτύσσεται, οπόταν αυτό βοηθά σε περαιτέρω δανεισμό στην αγορά, αλλά πάντα με προσοχή και εφαρμόζοντας τα σωστά κριτήρια», πρόσθεσε.

Εκτός Κύπρου

Ενδεικτικό της αυτοπεποίθησης της τράπεζας, αλλά και της ανάγκης για διοχέτευση της πλεονάζουσας ρευστότητας, είναι το γεγονός πως ο όμιλος στην ίδιά του την ανακοίνωση θέτει θέμα διάθεσης της ρευστότητάς του στο εξωτερικό. Στις δηλώσεις του ο κ. Μάτσης ξεκαθάρισε πως αυτό γίνεται σε μία προσπάθεια να μειώσει η τράπεζα την έκθεσή της στα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για επέκταση της τράπεζας στο εξωτερικό, αλλά για συμμετοχή της σε σύμπλεγμα δανείων (syndicate loans) με άλλους οργανισμούς.

«Η πολιτική της τράπεζας είναι να διατηρεί πάντα μία υγιή διασπορά στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεών της. Δεν πρόκειται να ανοίξουμε καταστήματα σε άλλες χώρες και να δημιουργήσουμε πελατειακές σχέσεις που θα οδηγήσουν σε δανεισμό. Πρόκειται για μία επενδυτική προσέγγιση όπως όταν κανείς αγοράζει κρατικά ομόλογα», διευκρίνισε ο Γιάννης Μάτσης.

Βάρος στις ασφάλειες

Την ίδια ώρα ο όμιλος ρίχνει το βάρος του και στα ασφαλιστικά προϊόντα σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί πλήρως τη δεσπόζουσα θέση που απέκτησε στη λιανική αγορά και το νέο πελατολόγιο από την ενσωμάτωση της πρώην Συνεργατικής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος επένδυσε πρόσφατα στην εξαγορά του μειοψηφικού κεφαλαίου της Hellenic Alico Life Insurance και ήρθε σε συμφωνία με την Allianz Global Investors (AGI) για τη διάθεση επενδυτικών προϊόντων. Η στόχευση των νέων ασφαλιστικών προϊόντων θα απευθύνεται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις και ταμεία προνοίας που αναζητούν μεγαλύτερη απόδοση στα κεφάλαιά τους, καθώς υποφέρουν από τα μηδενικά επιτόκια στις καταθέσεις. Όσον αφορά τα θέματα που αφορούν το προσωπικό, ο κ. Μάτσης επιβεβαίωσε πως ο διάλογος με τη συντεχνία τω εργαζομένων έχει παραμείνει στάσιμος. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η τράπεζα προχωρεί με τους δικούς της σχεδιασμούς και πως σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται μειώσεις προσωπικού, παρόλο που ο όμιλος θα προχωρήσει σε μειώσεις σε υποκαταστήματα και σε περαιτέρω επενδύσεις στην ψηφιοποίηση. Μάλιστα, ο κ. Μάτσης ξεκαθάρισε πως η όποια μείωση του δείκτη εσόδων/εξόδων, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 67%, θα προέλθει μέσα από την αύξηση των εσόδων και όχι μέσω της μειώσης των εξόδων. Επιβεβαίωσε παράλληλα πως ο όμιλος εξετάζει την τιμολογιακή του πολιτική, ενώ θεωρεί πως αναπόφευκτα στο μέλλον θα υπάρξουν αυξήσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.