POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη, υψηλά κεφάλαια και η μάχη των ΜΕΔΤα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Ελληνικής Τράπεζας μπορούν να χαρακτηριστούν ως «αποτελέσματα – γέφυρα» με τελικό στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη που θα επιτρέψει στην τράπεζα να αξιοποιήσει την υψηλή ρευστότητά της. 

Η διατήρηση σε κερδοφόρα τροχιά για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο –το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατέγραψε καθαρά κέρδη μετά τη φορολογία ύψους 12,9 εκατ. ευρώ– η αύξηση του δείκτη κάλυψης των ΜΕΔ στο 47,6% από 46,9% το προηγούμενο τρίμηνο, η αύξηση του δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) στο 22,2% από 20,01% το προηγούμενο τρίμηνο και του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 22,54% από 22,34% αποτελούν τα εργαλεία για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων». Ο συνδυασμός κερδοφορίας, υψηλών προβλέψεων και κεφαλαίων επιτρέπει κινήσεις όπως οι πωλήσεις δανείων. Αξίζει να σημειωθεί η εποπτική απαίτηση για τον δείκτη CET1 είναι 9,5% και για τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 14,45%, συνεπώς υπάρχει περιθώριο να «καούν» κεφάλαια για να μειωθούν τα ΜΕΔ.

Η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου αναφέρει ότι παραμένει δεσμευμένη στην εξέταση των διαθέσιμων επιλογών για τη διάθεση υλικού χαρτοφυλακίου ΜΕΔ που θα επιταχύνει την εκκαθάριση της τράπεζας από παλαιότερα ΜΕΔ, δηλαδή όσα δημιουργήθηκαν πριν το 2016. Από το σύνολο ΜΕΔ ύψους 1,5 δισ. ευρώ (ποσοστό 15,8%), τα 700 εκατ. ευρώ «κοκκίνισαν» πριν το 2016, ενώ τα νέα «ΜΕΔ» ανέρχονται σε μόλις 100 εκατ. ευρώ. 

Η Ελληνική έκανε γνωστό ότι η τράπεζα ανέθεσε σε διεθνείς συμβούλους την εξέταση αυτών των επιλογών και αναμένει να ξεκινήσει συζητήσεις με τρίτα μέρη που ενδέχεται να ενδιαφέρονται για μια πιθανή συνεργασία με την τράπεζα ως μέρος των πρωτοβουλιών πώλησης ΜΕΔ. 

«Εξετάζεται η δυνατότητα να προχωρήσει μια τέτοια συναλλαγή κατά το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς», τονίζεται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων. 

«Εργαζόμαστε εντατικά για τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου, μέσω της επίλυσης και απομόχλευσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, οι οποίες έχουν μειωθεί στο 15,8%», σχολίασε ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής Φοίβος Στασόπουλος.

Νέος δανεισμός

Η μείωση των ΜΕΔ αποτελεί προϋπόθεση για την επιτάχυνση του νέου δανεισμού ειδικά με τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €1,2 δις, μέσω του οποίου αναμένεται να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια ύψους €1,4 δις. Τα ιδιωτικά κεφάλαια μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

«Η τράπεζα είναι σε θέση να στηρίξει και είναι σύμμαχος στην υλοποίηση του σχεδίου», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Ανδρέας Ασσιώτης και έφερε ως παράδειγμα τα σχέδια για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή την ηλεκτροκίνηση.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.