POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ελληνική Τράπεζα: Ανάπτυξη 4% το 2021Το  βασικό σενάριο του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών της Ελληνικής Τράπεζας προβλέπει ανάπτυξη 4% το 2021, εκτίμηση ελαφρώς πιο αισιόδοξη από τις αντίστοιχες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ, και του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι προβλέπουν μεγέθυνση μεταξύ 3-3,5% την τρέχουσα χρονιά. 

Ειδικότερα, στο βασικό σενάριο για το 2021, η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει μερικώς στο 4%, υποβοηθούμενη από τη χρήση των εγχώριων κρατικών καθώς και ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μακροπρόθεσμα, η οικονομία επιταχύνει και σταδιακά συγκλίνει με τις μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ που υπήρχαν «προ-κορωνοϊού».

Η οικονομική πτώση του 4ου τριμήνου του 2020 αναμένεται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη του 2021 λόγω των επιπτώσεων των συγκεκριμένων απότομων μεταβολών. Για τον λόγο αυτό, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να παραμείνει αρνητικός, ωστόσο θα είναι μικρότερος από αυτόν που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% στηρίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή στην πορεία των εμβολιασμών και ένα νέο κύμα κρουσμάτων που θα οδηγήσει στην επαναφορά απαγορεύσεων στην οικονομική δραστηριότητα, όπως εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας κ. Ανδρέας Ασσιώτης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ομίλου για το 2020. Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα είχε προβλέψει ότι η ύφεση το 2020 θα κινούνταν πέριξ του 5%.

Σύμφωνα με ανάλυση που αποτελεί μέρος των αποτελεσμάτων το 2021, το αρνητικό πρώτο τρίμηνο αναμένεται να ακολουθηθεί από τρία τρίμηνα θετικής ανάπτυξης, καθώς οι εμβολιασμοί θα διαδοθούν και η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχιστεί. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, το 2021 αναμένεται μερική ανάκαμψη με αύξηση του ΑΕΠ περίπου 4%. Παρά την προβλεπόμενη ανάκαμψη το 2021, η παραγωγή δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι το 2022.

Η ανεργία συγκρατείται και οι τιμές των ακινήτων αποτυπώνουν το τι αναμένουμε από την οικονομία, σχολίασε ο κ. Ασσιώτης. 

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020, οι τιμές των κατοικιών, όπως μετρήθηκαν από τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών της Eurostat, αυξήθηκαν κατά 2,4% στην Κύπρο.

Η πανδημία

Σύμφωνα με την ανάλυση, «υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει ένα νέο κύμα της πανδημίας που θα απαιτεί νέα περιοριστικά μέτρα, η κατάσταση της δημόσιας υγείας αναμένεται να συνεχίσει να καθορίζει τον ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι απτές επιπτώσεις της εκστρατείας εμβολιασμού δεν αναμένεται να υλοποιηθούν έως το δεύτερο μισό του 2021. Οι προοπτικές για το 2021 θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από την εξάπλωση του ιού. Η διαθεσιμότητα ενός εμβολίου δεν αλλάζει αυτές τις προοπτικές, αλλά μειώνει τον ακραίο κίνδυνο στο βασικό σενάριο της τράπεζας. Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης θα εξαρτηθεί σημαντικά από τον βαθμό στήριξης των οικονομικών πολιτικών. Αν και η πρόσφατη ιατρική πρόοδος δημιουργεί ελπίδες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες. Εάν αρχίσουν να αυξάνονται ή να εντείνονται νέες μολύνσεις, ενδέχεται να χρειαστούν μεγαλύτερης διάρκειας περιορισμοί, με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες. Επιπλέον, πιθανές καθυστερήσεις στη διανομή εμβολίων ή χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς από τον πληθυσμό, θα μπορούσαν επίσης να απαιτήσουν αυστηρότερα μέτρα περιορισμών».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.