Φόρμα αναζήτησης

Ελεημοσύνη για καφέ για τους κουρεμένους

Πικρός αποδεικνύεται για τους χιλιάδες κουρεμένους καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ο λογαριασμός της διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της άλλοτε κραταιάς τράπεζας. Η διαδικασία αποδείχθηκε χρονοβόρα, έχει διαρκέσει ήδη πάνω από έξι χρονιά, ενώ τα έξοδα ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ. Ο συνδυασμός των παραπάνω ψαλίδισε ουσιαστικά το ποσό που θα λάβουν οι «κουρεμένοι».

Η ρευστοποίηση των θυγατρικών στο εξωτερικό και μετοχών της Τράπεζας Κύπρου αποτελούσε το μόνο μέσο για να μετριαστούν οι απώλειες των «κουρεμένων» της Λαϊκής, οι οποίοι έχασαν το σύνολο των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Με έναν πρόχειρο απολογισμό, στη βάση όσων έχουν εισπραχθεί και της τρέχουσας αξίας των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που δεν έχουν πωληθεί, για κάθε ένα ευρώ που κουρεύτηκε θα δοθούν πίσω 5 έως 6 σεντ. Αυτό σημαίνει 50-60 ευρώ για κάθε απώλεια 1.000 ευρώ.

Το ποσό θα είναι κατά τι μικρότερο αν τελικά βρεθεί τρόπος οι εναπομείνασες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου (ένα πακέτο που αντιστοιχεί στο 4,8% των μετοχών της τράπεζας) να διανεμηθούν στους καταθέτες, όπως έχει ζητήσει ο ΣΥΚΑΛΑ. Ο νόμος περί εξυγίανσης προβλέπει μόνο την πώληση των περιουσιακών στοιχείων.

«Εμείς θέλουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται να μπούμε στη διαδικασία εκκαθάρισης, που είναι το επόμενο στάδιο για να επιστραφούν τα χρήματα που αντλήθηκαν», ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για τα αποτελέσματα της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης της πρώην Λαϊκής.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για να οριστεί εκκαθαριστής. Εντός του Σεπτεμβρίου θα τρέξει διαγωνισμός ώστε μέχρι τον Νοέμβριο να επιλεγεί ο εκκαθαριστής, ο οποίος θα προταθεί στο δικαστήριο.

Οι εισπράξεις

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών ο ειδικός διαχειριστής Κλεόβουλος Αλεξάνδρου οι συνολικές εισπράξεις ανέρχονται στα 223 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές για έξοδα (κυρίως νομικά) στα 31,2 εκατ ευρώ.

Αναλυτικά, από την πώληση της θυγατρικής στη Σερβία εισπράχθηκαν 2,2 εκατ, ευρώ, στην Ουκρανία 2,5 εκατ. ευρώ, στη Ρουμανία 14,3 εκατ. ευρώ, στη Μάλτα 47,5 εκατ. ευρώ και στην Ελλάδα έναντι 73,5 εκατ. ευρώ. Στη Μάλτα παραμένει δεσμευμένο, λόγω δικαστικών προσφυγών ποσό 13 εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων στις 31.3.2013 ήταν 663 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με την αρχική αποτίμηση, οι μεγαλύτερες απώλειες οφείλονται στη μείωση της αξίας των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Η αρχική αξία των μετοχών ήταν 382 εκατ. ευρώ. Το 50% των μετοχών πωλήθηκε έναντι 65 εκατ. ευρώ (3,05 ευρώ ανά μετοχή) ενώ το 50% που απομένει αποτιμάται στα 34 εκατ. ευρώ (1,6 ευρώ ανά μετοχή). Συνεπώς από πλευράς αξίας 283 εκατ. ευρώ από τα 663 εκατ. ευρώ χάθηκαν λόγω της διακύμανσης της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές μέτρησε αρνητικά ο μακρύς χρόνος της διαδικασίας πώλησης και οι δυσκολίες που προέβαλαν οι εθνικές εποπτικές αρχές.
Ο κ. Αλεξάνδρου συμφώνησε πως αν τα περιουσιακά στοιχεία πωλούνταν με ταχύτερο ρυθμό οι εισπράξεις θα ήταν περισσότερες.

Τα έξοδα

Σημαντικός είναι και ο λογαριασμός των εξόδων, ο οποίος έφτασε τα 31,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία 18,9 εκατ. ευρώ αφορούν νομικά έξοδα. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, 6 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την υπόθεση της Λαϊκής εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας, περίπου 3,6 εκατ. ευρώ στη δικαστική υπόθεση εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου, 4,9 εκατ. ευρώ για την εκπροσώπηση σε αγωγές εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, 736.000 ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες, από δικηγόρους, επίσης στην Κύπρο. Εκτός Κύπρου δαπανήθηκε ποσό 1,5 εκατ. ευρώ σε δικηγόρους για αγωγές εναντίον της Λαϊκής στη Βρετανία, 1 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, 194.365 ευρώ στην Ουκρανία, 576.984 στη Ρωσία, 115.230 στη Μόσχα και 49.000 σε άλλα δικηγορικά γραφεία.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.