Φόρμα αναζήτησης

Εκτελεστική Αριστεία, ένα νέο βιβλίο που βάζει τέλος στο δίλημμα ηγέτης/ διευθυντής

Του Ντίμη Μιχαηλίδη*

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο όγκος της βιβλιογραφίας με θέμα τη διεύθυνση έχει αυξηθεί γεωμετρικά και το περιεχόμενο της έχει συνεχείς διακυμάνσεις και μεταστροφές. Ανάλογα με την εποχή, διάφοροι όροι, ακρωνύμια και συντμήσεις απολαμβάνουν κάποιαν ακμή προτού περάσουν στη λήθη – όπως για παράδειγμα, επιστημονική διεύθυνση, τέσσερα  P, καμπύλη S, επανασχεδιασμός, κύκλοι ποιότητας, αναλύσεις SWOT και PESTLE, benchmarking, επιχειρησιακά μοντέλα, ψηφιακός μετασχηματισμός, ανατρεπτικές αλλαγές, συναισθηματική ευφυΐα και τόσοι άλλοι.

Το δίλημμα ηγέτης ή διευθυντής βρίσκεται στο επίκεντρο τα τελευταία σαράντα χρόνια με τη σταδιακή συνειδητοποίηση ότι η διεύθυνση και η ηγεσία στους οργανισμούς είναι διαφορετικά πράγματα. Είναι σ’ αυτό τον τομέα που γεννήθηκε στην Κύπρο το πιο ολοκληρωμένο και πλήρες βιβλίο από την ομαδική συνεργασία του Νίκου και της Κοραλίας Τιμοθέου.

Το βιβλίο “Executive Excellence – Combine Leadership and Management to Create and Deliver Value” είναι μια εντυπωσιακή έκδοση 400 περίπου σελίδων, με λεπτομερέστατο ευρετήριο και ενδελεχή βιβλιογραφία, εξυπηρετεί τόσο ως ένας πρακτικός οδηγός όσο και ως θησαυρός γνώσεων για τα εκτελεστικά στελέχη των οργανισμών. H θεμελιώδης αρχή του είναι ότι οι επιτυχημένοι οργανισμοί δημιουργούν και παραδίνουν αξία και ότι το επιτυγχάνουν μέσα από την οργανωτική, τη διευθυντική και την ηγετική αριστεία. Θα σκιαγραφήσω τρεις λόγους για τους οποίους το βιβλίο αυτό ξεχωρίζει.

Πρώτα απ’ όλα, το εύρος και το βάθος του αντικειμένου. Το βιβλίο καλύπτει την τέχνη, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την τεχνική και την ανθρώπινη πτυχή του διευθύνειν και ένα πολύ πλατύ φάσμα συναφών θεμάτων. Στο μέρος της οργανωτικής αριστείας αφιερώνει προσεκτική λεπτομέρεια στις διεργασίες και τις υποδιεργασίες, στα έργα, στα προγράμματα και στους ανθρώπους, στις μεγάλες και τις μικρές αλλαγές και τα διάφορα θέματα που απαιτούν καλή διεύθυνση. Οι πετυχημένοι εκτελεστικοί, επιμένουν οι συγγραφείς, διευθύνουν τη στρατηγική και τις δομές, την κουλτούρα και την αλλαγή, την απόδοση και τη διακυβέρνηση, τις λειτουργίες και το μάρκετινγκ, το branding και την εξυπηρέτηση του πελάτη, τις βασικές και τις υποστηρικτικές διεργασίες και πολύ περισσότερα.

Δεύτερο, ξεχωρίζουν οι πηγές τους από τη δημοσιευμένη έρευνα και τεχνογνωσία καθώς και από την προσωπική τους πείρα – του Νίκου ως Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της CYTA κατά τα καλύτερα της χρόνια και της Κοραλίας ως Συμβούλου για 20 χρόνια εκ των οποίων τα περισσότερα σε ένα από τους τέσσερις μεγάλους ελεγκτικούς οίκους. Οι συγγραφείς έχουν εμφανώς αφιερώσει πολύ χρόνο στην εκμάθηση, την αφομοίωση και την τιθάσευση ευρύτατου φάσματος μεθόδων, εργαλείων και τεχνικών. Δείχνουν την πρωταρχική εκτίμηση τους στα συμφέροντα των συμμετόχων και αναγνωρίζουν ότι βασική προϋπόθεση για επιτυχία είναι να τηρούνται ευθυγραμμισμένοι. Προς τούτο, είναι κρίσιμης σημασίας τόσο οι καλα σχεδιασμένες διεργασίες όσο και οι κοινές αξίες και η συναντίληψη γύρω από την αποστολή και το όραμα στο ανώτατο επίπεδο (Συμβούλιο και Ανώτατη Εκτελεστική Διεύθυνση) και στα χαμηλότερα επίπεδα (τμήματα και ομάδες).

Τέλος, γύρω από το ακανθώδες θέμα ηγέτης/διευθυντής, οι συγγραφείς δεν ικανοποιούνται με την απλή παράθεση ενός μακρού καταλόγου με τα χαρακτηριστικά του διευθυντή σε αντιπαράθεση με εκείνα του ηγέτη (που ούτως ή άλλως επίσης κάνουν). Έχουν ξεκάθαρη άποψη ότι ο ρόλος της ηγεσίας είναι διαφορετικός από τον ρόλο της διεύθυνσης παρόλο ότι είναι συνυφασμένοι και ότι οι επιτυχημένοι εκτελεστικοί ασκούν επιδέξια και τους δύο ρόλους. Επιχειρηματολογούν ότι: «οι επιτυχημένοι εκτελεστικοί δεν γεννιούνται με το χάρισμα. Αυτοδημιουργούνται με σκληρή δουλειά με συνεχή μάθηση, επιμονή και αυτοπειθαρχία».

Και ότι: «διεύθυνση χωρίς ηγεσία είναι συνταγή για μετριότητα, ενώ ηγεσία χωρίς διεύθυνση είναι συνταγή για καταστροφή». Αυτό είναι σίγουρα ένα απαραίτητο βιβλίο τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Μπορεί να εξυπηρετήσει ως πηγή στοχασμού για τους ποικίλους ρόλους και ευθύνες των εκτελεστικών ως ηγετών και ως διευθυντών. Μπορεί να αξιοποιηθεί ως εγχειρίδιο για αναφορά σε στιγμές των αναπόφευκτων προκλήσεων της σταδιοδρομίας του εκτελεστικού στελέχους. Και σε αντιδιαστολή με το αρχικό μου σχόλιο για τη συνεχώς μεταβαλλόμενη μόδα στο λεξιλόγιο και στη σχετική περί επιχειρήσεων βιβλιογραφία, πιστεύω πως το βιβλίο αυτό θα είναι σχετικό και πολύτιμο για πολλά χρόνια.

 *Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Συγγραφέας, Ομιλητής, σε θέματα Ηγεσίας, Καινοτομίας και Δημιουργικότητας www.dimis.org

INFO

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στις 6:30 μμ. (προσέλευση από τις 6:00 μμ.) η παρουσίαση του βιβλίου. Εισηγητές: Χάρης Γεωργιάδης, Υπουργός Οικονομικών, Ντίμη Μιχαηλίδης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και οι συγγραφείς Θα ακολουθήσει δεξίωση και αφιέρωση βιβλίων. Το βιβλίο συνοψίζει σε 400 σελίδες τα ευρήματα εκτενέστατης μετα-έρευνας και πείρας συνολικά 65 χρόνων των δύο συγγραφέων. Καλύπτει ολιστικά τις τρεις συνιστώσες της εκτελεστικής αριστείας – την οργανωτική, τη διευθυντική και την ηγετική – καθώς και τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία των επιτυχημένων εκτελεστικών στελεχών. Απευθύνεται σε εκτελεστικά στελέχη όλων των επιπέδων, αλλά και σε τελειόφοιτους και απόφοιτους σπουδών σε θέματα διεύθυνσης, όπως ΜΒΑ. Οι εισηγήσεις θα γίνουν στα ελληνικά.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.