Φόρμα αναζήτησης

Εκστρατεία ελέγχων σε μεταποιητικές επιχειρήσειςΟ υψηλός δείκτης συχνότητας εργατικών ατυχημάτων σε μεταποιητικές επιχειρήσεις οδήγησε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να διεξάγει εκστρατεία επιθεωρήσεων σε υποστατικά του τομέα της μεταποίησης κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2020. Το ΤΕΕ ενημέρωσε για την απόφαση τους Κύπριους εργοδότες μέσω της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΟΕΒ, στόχοι της εκστρατείας είναι η μείωση του υψηλού δείκτη συχνότητας εργατικών ατυχημάτων, η λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων και η διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι οι κυριότερες αιτίες των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών περιλαμβάνουν ακατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις, απροφύλακτα/εκτεθειμένα επικίνδυνα μέρη μηχανημάτων και εξοπλισμών, αναθυμιάσεις ή σκόνες επικίνδυνων ουσιών και παράλειψη εφαρμογής μέτρων προστασίας κατά την εκτέλεση εργασιών σε ύψος.

Οι επιθεωρήσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στον έλεγχο συμμόρφωσης των εργοδοτών με τις σχετικές διατάξεις της Νομοθεσίας για την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, τον καθορισμό και την εφαρμογή, με βάση τη γραπτή εκτίμηση κινδύνου, μέτρων προστασίας και πρόληψης για τους κινδύνους που προέρχονται από τις κύριες αιτίες ατυχημάτων, την παροχή τεκμηριωμένης εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας και υγείας καθώς και τη λήψη μέτρων για αποφυγή της μετάδοσης της νόσου COVID-19.

Σημεία ελέγχου

Το ΤΕΕ έχει εκδώσει σχετικό ενημερωτικό υλικό για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία και για COVID-19, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν. Ο έλεγχος θα αφορά 24 σημεία, μεταξύ των οποίων:

-Η ύπαρξη διαθέσιμων στο υποστατικό εγγράφων για το Σύστημα Διαχείρισης των Κινδύνων.

-Η τήρηση διαδικασιών και η εφαρμογή των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων.

-Ο γραπτός ορισμός από τον εργοδότη συγκεκριμένων προσώπων για να ασχολούνται με τις δραστηριότητες προστασίας και πρόληψης των κινδύνων.

-Η τήρηση μητρώου εκπαίδευσης προσωπικού και Εσωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ) στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας (Α&Υ).

-Η τήρηση αρχείου συντήρησης των μηχανημάτων / εξοπλισμών.

-Η ύπαρξη κατάλληλων διευκολύνσεων καθαρισμού και υγειονομικών διευκολύνσεων.

-Η αποθήκευση χημικών ουσιών.

-Η ασφαλής εκτέλεση εργασιών σε ύψος ή τα προστατευτικά μέτρα έναντι πτώσης από ύψος.

-Η τήρηση στοιχείων για τον έλεγχο της λήψης προληπτικών και προστατευτικών μέτρων σε σχέση με τη μετάδοση της νόσου COVID-19.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.