Φόρμα αναζήτησης

Εκποιήσεις μετά το Εστία

Η επόμενη ημέρα του σχεδίου Εστία θα φέρει εκποιήσεις σε υποθέσεις δανειοληπτών που δεν ενταχθούν στο σχέδιο ή που δεν θα χαρακτηρισθούν μη βιώσιμοι.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννιαμήνου η Τράπεζα Κύπρου έκανε γνωστό ότι μέχρι τις 22 Νοεμβρίου έχει λάβει 487 αιτήσεις που αφορούν δάνεια ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ.

«Το σχέδιο αναμένεται να επιλύσει μέρος του επιλέξιμου χαρτοφυλακίου για το Εστία, να βοηθήσει να εντοπιστούν οι μη βιώσιμοι πελάτες για τους οποίους εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις και να επιτρέψει την αντιμετώπιση του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου, κυρίως μέσω εκποιήσεων, συναινετικές και μη», αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η ροή των αιτήσεων απέχει από την αρχική εκτίμηση (το επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου ανέρχεται σε περίπου 830 εκατ. ευρώ), αλλά δεν είναι και αμελητέο.

Τα ακίνητα

Πάντως η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει τις «αφανείς» εκποιήσεις μέσω της ανταλλαγής χρέους με ακίνητο, αλλά και τις πωλήσεις ακινήτων.

Η διεύθυνση διαχείρισης ακινήτων (ΔΔΑ) ανέλαβε ακίνητα ύψους 159 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο 2019 (μείωση κατά 49% σε ετήσια βάση), μέσω συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα και ανακτηθέντων ακινήτων. Η ΔΔΑ επικεντρώνει την προσοχή της στην πώληση των ακινήτων που προκύπτουν από τις συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με ακίνητα. Το συγκρότημα ολοκλήρωσε την οργανική πώληση ακινήτων ύψους 159 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο 2019 (σε σύγκριση με 154 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο 2018) με αποτέλεσμα κέρδη από την πώληση ακινήτων ύψους 26 εκατ. ευρώ για το εννιάμηνο 2019. Κατά τους εννεά μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, το συγκρότημα προχώρησε σε εκτέλεση αγοραπωλητηρίων συμφωνιών με συνολική τιμή συμβολαίου ύψους 195 εκατ. ευρώ (433 ακίνητα), εξαιρουμένης της πώλησης του Cyreit. Επιπρόσθετα, το συγκρότημα υπέγραψε αγοραπωλητήριες συμφωνίες για πωλήσεις ακινήτων με τιμή συμβολαίου ύψους 65 εκατ. ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.