Φόρμα αναζήτησης

Moody’s: Γιατί κινδυνεύουν οι κυπριακές τράπεζες μετά την απόφαση της Βουλής

Το νέο πλαίσιο εκποιήσεων εμποδίζει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια, προειδοποίησε την Πέμπτη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ο Moody’s αναφέρεται στις τροποποιήσεις που ενέκρινε η Βουλή στο πλαίσιο των εκποιήσεων, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θα παρατείνουν χρονικά τη διαδικασία εκποίησης ενός ακινήτου.

«Οι τροποποιήσεις είναι πιστωτικά αρνητικές (credit negative) για τις κυπριακές τράπεζες διότι εμποδίζουν τις οργανικές προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία αντιπροσώπευαν το 30% των ακαθάριστων δανείων τον Δεκέμβριο του 2018, και επίσης καθιστούν λιγότερο ελκυστικές τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επενδυτές», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

«Οι τροποποιήσεις θα καταστήσουν πιθανότατα πιο δύσκολο για τις τράπεζες να εκποιήσουν εξασφαλίσεις έναντι δανειοληπτών που αθετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Είναι σημαντικό το ότι οι τροποποιήσεις διευρύνουν τους λόγους βάσει των οποίων ένας δανειολήπτης μπορεί να φέρει ένσταση στη διαδικασία εκποίησης και να αμφισβητήσει τον πλειστηριασμό της περιουσίας, κάτι που πιθανότατα να προκαλέσει μακροχρόνιες καθυστερήσεις στη διαδικασία λόγω ανεπαρκειών στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου», τονίζει.

Ο Moody’s αναφέρει ότι οι τροποποιήσεις υιοθετήθηκαν ένα χρόνο μετά τη βελτίωση του πλαισίου εκποιήσεων, που είχε αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα και επικαλείται στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τρίμηνο του 2019, 16,6% των περιουσιών για τις οποίες είχε αρχίσει η διαδικασία εκποίησης, πωλήθηκαν στην πρώτη δημοπρασία, ποσοστό πολύ πιο πάνω από το 4,4% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2016 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Επίσης, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι τροποποιήσεις διαμορφώνουν μια λιγότερο αξιόπιστη απειλή προς τον δανειολήπτη για να διαπραγματευθεί με την τράπεζα, ενθαρρύνοντας την αδύναμη πειθαρχία στις πληρωμές και τη στρατηγική αθέτηση υποχρεώσεων.

Εκτιμά ακόμα ότι οι τροποποιήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την τιμή πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή να αποτρέψουν πιθανούς επενδυτές λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το χρόνο που θα χρειαστεί για την εκποίηση και προσθέτει πως μια μεγάλη έκπτωση στην τιμή θα οδηγούσε σε απώλειες και αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου για τις τράπεζες.
O Μoody’s αναμένει ότι οι τροποποιήσεις θα επηρεάσουν όλες τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής.

Οι τροποποιήσεις επιτρέπουν στον ενυπόθηκο δανειολήπτη να εξασφαλίσει απόφαση δικαστηρίου που αναστέλλει τη διαδικασία της εκποίησης εάν αποδειχθεί ότι μια τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται από την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για την αναδιάρθρωση ενός δανείου. Ταυτόχρονα, δηλώνουν σαφώς τους λόγους τους οποίους ένας οφειλέτης μπορεί να επικαλεστεί για να αμφισβητήσει τη δημοπρασία του ακινήτου, αναφέρει η ανάλυση του οίκου αξιολόγησης.

Καταλήγοντας, ο Moody’s αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι πιθανόν να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναπομπή των τροποποιήσεων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.