POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Εκποιήσεις και ηλεκτρονικά- Τι προβλέπει η νέα διαδικασίαΛεπτομερή είναι η περιγραφή της διαδικασίας ηλεκτρονικών εκποιήσεων ακίνητων (στο πλαίσιο διαδικασίας ρευστοποίησης εξασφαλίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων) στο διάταγμα που δημοσιεύτηκε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Οπως έγραψες χθες ο «Π» ήταν θέμα ημερών η δημοσίευση του σχετικού διατάγματος για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκποιήσεων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων.

Οι τράπεζες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τη νέα διαδικασία το συντομότερο δυνατό. Οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις θα εκτελούνται μέσω ειδικής πλατφόρμας, με την όλη διαδικασία να τελεί υπό τον συντονισμό του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί το «στήσιμο» της ιστοσελίδας, των διαδικασιών και των νομικών εγγράφων. Μάλιστα έχουν γίνει δοκιμές και παρουσιάσεις της πλατφόρμας σε τραπεζικά στελέχη. Η πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί από την εταιρεία News Phone Hellas η οποία έχει αναλάβει και λειτουργεί την αντίστοιχη πλατφόρμα στην Ελλάδα, στον ιστότοπο www.eauction.gr.

Ο υπάλληλος

Σύμφωνα με το διάταγμα όταν ενυπόθηκος δανειστής επιλέγει τη διενέργεια πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα, η πώληση πραγματοποιείται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμού και μέσω της ιστοσελίδας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.
Πρόσωπο κλειδί είναι ο υπάλληλος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, τον οποίο επιλέγει ο ενυπόθηκος δανειστής ή αποτείνεται στον διαχειριστή ηλεκτρονικού συστήματος. Ο υπάλληλος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση όλων των απαραίτητων ενεργειών.

Τα βήματα

Η ειδοποίηση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού εκδίδεται από τον ενυπόθηκο δανειστή και επιδίδεται στον ενυπόθηκο οφειλέτη και σε οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο πρόσωπο τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την καθορισμένη ημερομηνία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ενώ ακολουθούνται και διαδικασίες δημοσιότητας.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 12:00 μ. και διεξάγονται στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Ποιοι μετέχουν

Η διαδικασία των ηλεκτρονικών εκποιήσεων και με τη συμμετοχή προσώπων, ως προσφοροδότες, που δεν έχουν φυσική παρουσία στην Κύπρο.
Ως «Υποψήφιος προσφοροδότης» θεωρείται, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα ο οποίος συμμετέχει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, υποβάλλοντας πλειοδοτικές προσφορές, αφού προηγουμένως εγγραφεί επιτυχώς στο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού.

Οι υποψήφιοι προσφοροδότες και ενυπόθηκοι οφειλέτες ταυτοποιούνται κατά τη διαδικασία της εγγραφής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού ως ακολούθως:

  • Φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Αρχείο Πληθυσμού και νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα με βάση τον περί Εταιρειών Νόμο, ταυτοποιούνται μέσω του συστήματος Αριάδνη.
  • Φυσικό και νομικό πρόσωπο άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Τρίτης Χώρας, όπως και οντότητες, οργανισμοί, ιδρύματα, σωματεία, δήμοι, κοινότητες ταυτοποιούνται από τον αρμόδιο υπάλληλο ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Ασυμβίβαστο

Δεν μπορούν να πλειοδοτήσουν:

  • Πρόσωπο που κατέχει ποσοστό πέραν του δύο τοις εκατό (2%) του μετοχικού κεφαλαίου του ενυπόθηκου δανειστή ή είναι συνδεδεμένο με αυτό το πρόσωπο ή αντιπρόσωπός του ή σύζυγός του ή γονέας του ή σε κατιόντας αυτού μέχρι τρίτου βαθμού.
  • Οποιοσδήποτε λειτουργός, διευθυντής, εργαζόμενος του ενυπόθηκου δανειστή.
  • Οποιοσδήποτε λειτουργός, διευθυντής, αντιπρόσωπος ή συγγενής μέχρι τετάρτου βαθμού του υπάλληλου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.
  • Οι εκτιμητές που ετοίμασαν την έκθεση εκτίμησης για το υπό πώληση ακίνητο και οι συγγενείς αυτών μέχρι τετάρτου βαθμού συγγένειας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.