Φόρμα αναζήτησης

Εισπράξεις 209,25 εκατ. ευρώ για την πρώην Λαϊκή Τράπεζα

Η διαδικασία διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας βαίνει προς το τέλος της, με το αποτέλεσμα να είναι κατώτερο των προσδοκιών για τους κουρεμένους καταθέτες της πρώην κραταιάς τράπεζας.

Στις αρχές του 2014 η αξία των περιουσιακών στοιχείων υπολογιζόταν σε 750 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις δημόσιες ανακοινώσεις η πώληση των θυγατρικών στο εξωτερικό επέφερε ένα έσοδο της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστεί η αξία του πακέτου μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που παραμένει στην κατοχή της πρώην Λαϊκής. Πρόκειται για περίπου 21 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 4,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου και αποτελεί το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που δεν έχει πωληθεί.

Η πρώην Λαϊκή Τράπεζα βρέθηκε με ένα πακέτο μετοχών της Τράπεζας Κύπρου το 2013 (18% το οποίο μειώθηκε στο 9,6% μετά τον νέο γύρο αύξησης κεφαλαίου στην Τράπεζα Κύπρου το 2014) κατά τη διαδικασία της υλοποίησης των μέτρων εξυγίανσης, δηλαδή της διάσωσης με ίδια μέσα (bail in).
Τον Μάιο του 2016 πωλήθηκαν οι μισές μετοχές της Τράπεζας Κύπρου (συγκεκριμένα ένα ποσοστό 4,8%) προκειμένου να μοιραστεί το ρίσκο της διακράτησης. Εκ του αποτελέσματος (παρά το γεγονός ότι υπήρξε έντονη κριτική για την πώληση) η κίνηση αποδείχθηκε σωστή καθώς έκτοτε η μετοχή ακολούθησε πτωτική πορεία. Χθες στο ΧΑΚ η μετοχή έκλεισε στα 1,67 ευρώ, ενώ το 2016 οι μετοχές πωλήθηκαν προς 3,05 ευρώ. Οι συνθήκες της αγοράς δεν επέτρεψαν, μέχρι σήμερα, τη διάθεση των μετοχών.

Οι εισπράξεις

Οι εισπράξεις έχουν ως εξής:

  • 73,5 εκατ. ευρώ από την πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδας, της CPB ΑΕΔΑΚ και της Laiki Factors στην Ireon Investments Ltd (συμφερόντων του Ομίλου Βαρδινογιάννη).
  • 65 εκατ. ευρώ από την πώληση των μισών μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που κατείχε η πρώην Λαϊκή έναντι 65 εκατ. ευρώ.
  • 17,1 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία στην κοινοπραξία Barniveld Enterprises Ltd (επίσης συμφερόντων του Ομίλου Βαρδινογιάννη) – Duet Private Equity Ltd.
  • 49 εκατ. ευρώ από την πώληση του 49,01% των μετοχών της μαλτέζικης Lombard.
  • 2,2 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής στην Expo Τσεχίας.
  • 2,45 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής στην Ουκρανία.

Η μεγαλύτερη αποτυχία αφορά τη θυγατρική Ρωσίας, η οποία έχασε την άδεια λειτουργίας της.

Οι παραπάνω πράξεις έχουν εξασφαλίσει συνολικό έσοδο ύψους 209,25 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 5,2% του ποσού που κουρεύτηκε (3,8 δισ. ευρώ).

Επόμενα βήματα

Το ακριβές ποσό από τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής που θα λάβουν οι καταθέτες –οι οποίοι προηγούνται των υπολοίπων πιστωτών της πρώην τράπεζας, ενώ έπονται κάτοχοι αξιογράφων και μέτοχοι– δεν μπορεί να προσδιοριστεί τώρα καθώς από τα παραπάνω έσοδα πληρώθηκαν τα έξοδα της έως τώρα διαχείρισης.

Ο ειδικός διαχειριστής Κλεόβουλος Αλεξάνδρου θα συντάξει έκθεση απολογισμού προς την Αρχή Εξυγίανσης, από την οποία θα προκύπτει και το τελικό ποσό που θα λάβουν οι καταθέτες.

Η τυπική ολοκλήρωση της πώλησης των τριών θυγατρικών στην Ελλάδα στις 31 Ιουλίου σημαίνει και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Ειδικής Διαχείρισης, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτη του 2013 με σκοπό να διαρκέσει μερικούς μήνες. Τελικά η διάθεση των θυγατρικών στο εξωτερικό αποδείχθηκε μια επίπονη διαδικασία.

Ο εκκαθαριστής

Το επόμενο βήμα είναι ο διορισμός εκκαθαριστή. Σύμφωνα με πληροφορίες του ”Π” η Κεντρική Τράπεζα θα βγει σε προσφορές για την επιλογή του εκκαθαριστή με στόχο το αργότερο τον Οκτώβριο να εκδοθεί από το δικαστήριο το διάταγμα διορισμού του.

Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της πρώην κραταιάς τράπεζας που απομένει προς διάθεση είναι το πακέτο μετοχών της Τράπεζας Κύπρου (4,8%). Ο τρόπος διάθεσης των μετοχών θα αποφασιστεί από την Αρχή Εξυγίανσης σε συνεργασία με τους συμβούλους διαχείρισης των μετοχών, την HSBC και την Deutsche Bank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν πωληθούν οι μετοχές μέχρι τον διορισμό του εκκαθαριστή, θα πρέπει να αιτιολογηθεί, προς το δικαστήριο, γιατί δεν πωλήθηκαν οι μετοχές.

Οι μετοχές

Ως προς την τύχη των μετοχών, ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να διανεμηθούν στους καταθέτες. Η νομοθεσία ορίζει ότι η διαδικασία της διαχείρισης έχει ως μοναδικό στόχο την πώληση των περιουσιακών στοιχείων. Με τον ορισμό εκκαθαριστή η φάση της διαχείρισης κλείνει και ο εκκαθαριστής μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.