Φόρμα αναζήτησης

Εισηγήσεις ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΛΚ για απλοποίηση διαδικασιών

Το κοινό υπόμνημα που υπέβαλαν στην κυβέρνηση οι οργανώσεις της επιχειρηματικής κοινότητας ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΛΚ με εισηγήσεις για αντισταθμιστικά φορολογικά μέτρα με σκοπό το μετριασμό των επιπτώσεων από την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, περιλαμβάνει και εισηγήσεις για μέτρα βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, με στόχο την απλοποίηση διαδικασιών προτείνονται έξι παρεμβάσεις:

 • Κατάργηση της πρόνοιας για λογιζόμενη διανομή μερισμάτων και φορολόγηση των μερισμάτων μόνο κατά τον χρόνο λήψης τους στη βάση συμφωνημένης φόρμουλας, με την οποία ο συντελεστής φορολόγησης θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου μεταξύ του έτους κτήσης των κερδών και της πληρωμής του μερίσματος. Το μέτρο αυτό προτείνεται να εφαρμοστεί με την ταυτόχρονη εισαγωγή προνοιών φορολόγησης των αναλήψεων χωρίς την έκδοση μερίσματος.
 • Κατάργηση του μέτρου των «προστατευτικών» φορολογιών και ολοκλήρωση της εξέτασης των φορολογικών υποθέσεων εντός συντομότερου χρονικού διαστήματος, επιστρέφοντας έτσι στον φορολογούμενο τυχόν επιστρεπτέους φόρους, κάτι που από τη μια θα διευκολύνει τα νομικά πρόσωπα από πλευράς ρευστότητας και, από την άλλη, θα περιορίσει αχρείαστο κόστος (τόκους) για το κράτος, καθώς και αχρείαστο διοικητικό φόρτο στην οικονομία.
 • Συνέχιση της υποβολής της δήλωσης εργοδότη (ΤΦ 7) σε ετήσια βάση. Οι τρεις φορείς μεταφέρουν στην κυβέρνηση την πληροφόρηση ότι το Τμήμα Φορολογίας προτίθεται εντός του 2019 να απαιτήσει την υποβολή της συγκεκριμένης δήλωσης σε μηνιαία βάση.
  «Εάν τελικά τεθεί σε εφαρμογή, θα προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στην αγορά και στις επιχειρήσεις, ενώ θα επιφέρει επίσης σημαντική αύξηση στο κόστος συμμόρφωσης και διαχείρισης, τόσο στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες όσο και στο ίδιο το Τμήμα Φορολογίας, χωρίς ενδεχομένως ιδιαίτερο όφελος για το κράτος», αναφέρει το υπόμνημα των φορέων.
 • Επαναφορά του μέτρου για αφαίρεση των κερδών που υπόκεινται σε έκτακτη αμυντική εισφορά επί των μερισμάτων στις περιπτώσεις επανεπένδυσης κερδών
  από επιχειρήσεις σε ακίνητη ιδιοκτησία που χρησιμοποιείται στην επιχείρηση, όπως επίσης για την αγορά μηχανημάτων, εξοπλισμού και απόκτησης μετοχών σε νέες ή υφιστάμενες λειτουργούσες επιχειρήσεις.
 • Επαναφορά του μέτρου για παραχώρηση επιταχυνόμενης απόσβεσης για
  επενδύσεις σε ακίνητη ιδιοκτησία που χρησιμοποιείται στην επιχείρηση, όπως επίσης και για την αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού, με δικαίωμα επιλογής της επιχείρησης ως προς τον χρόνο αξιοποίησης του μέτρου, εντός περιόδου 10 ετών.
 • Παραχώρηση ελαφρύνσεων ή/και απαλλαγών για επενδύσεις σε καθορισμένα σχέδια έρευνας και καινοτομίας. Τέτοια κίνητρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,
  παραχώρηση φορολογικών πιστώσεων, μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, αυξημένες φοροαπαλλαγές – επιταχυνόμενες αποσβέσεις.

Άμεσα μέτρα

Ο «Π» δημοσίευσε την Κυριακή τις προτάσεις ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΛΚ για την εισαγωγή φορολογικών ελαφρύνσεων.

Σύμφωνα με το κείμενο που συνυπογράφουν ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Δημήτρης Βάκης Πρόεδρος και ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Πέτρου, «οι εισηγήσεις/προτάσεις αποσκοπούν στη λήψη των μέτρων που απαιτούνται άμεσα για φορολογικές ελαφρύνσεις νομικών και φυσικών προσώπων οι οποίες έχουν καταστεί αναγκαίες λόγω πρόσφατων εξελίξεων, αλλά και στρεβλώσεων στο φορολογικό πλαίσιο. Φρονούμε ότι αυτές μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, ενώ το συνολικό κόστος για το κράτος θα είναι σε πολύ λογικά επίπεδα, χωρίς σημαντική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά. Παράλληλα, τα οφέλη που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις, την οικονομία, αλλά και τα έσοδα του κράτους (αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ λόγω αυξημένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αυξημένα έσοδα από τα κέρδη των επιχειρήσεων λόγω αύξησης της ανταγωνιστικότητάς τους) θα είναι σημαντικά».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.