Φόρμα αναζήτησης

Δυνάμωσε η Ελληνική

Τα αποτελέσματα και η χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελληνικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2019 δικαιώνουν την απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει στην απόκτηση εργασιών και περιουσιακών στοιχείων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).
Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες κέρδος μετά τη φορολογία 59,1 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Διαθέτει, πλέον, το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στην Κύπρο και μερίδια αγοράς καταθέσεων και χορηγήσεων από νοικοκυριά στο 38,9% και 30,1%, αντίστοιχα
Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε στο 18,5% και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας 21%, ποσοστά υψηλότερα από τις ελάχιστες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών.

Στο μέτωπο των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), ο Δείκτης διαμορφώθηκε στο 25,2% (ή 31,4% περιλαμβανομένων των δανείων που καλύπτονται από το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων) και οι καθαρές ΜΕΧ προς περιουσιακά στοιχεία διαμορφώθηκαν στο 4,1% (ή 6,7% περιλαμβανομένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων).

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η Ελληνική θα υποβάλει αίτημα στην ΚΕΔΙΠΕΣ για την κάλυψη μη αναμενόμενων ζημιών από δάνεια που μεταφέρθηκαν από την πρώην ΣΚΤ.

«Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα αντανακλούν μέρος από το όφελος της απόκτησης των εργασιών της πρώην ΣΚΤ», σχολίασε ο ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης. «Η σημαντική», προσέθεσε, «μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, η ενισχυμένη κερδοφορία, καθώς και η ισχυρή κεφαλαιακή θέση με τον δείκτη CET1 στο 18,5%, αποδεικνύουν ότι η διευρυμένη Ελληνική Τράπεζα διαθέτει ένα στέρεο, βιώσιμο και μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο προστατεύει τις καταθέσεις των πελατών της και δημιουργεί αξία για τους μετόχους της».

Πώληση δανείων

Στο μέτωπο των ΜΕΧ, ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι η τράπεζα προχωρεί οργανικά, με την απομόχλευση και προέβη σε ένα γενικό σχόλιο για την προοπτική πώλησης δανείων.
«Εξετάζουμε ενδεχόμενα πώλησης για να βγάλουμε πιο γρήγορα από τον ισολογισμό μας τις ΜΕΧ», είπε σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.
Το εγχείρημα της πώλησης δανείων επηρεάζεται από τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, ενώ μίλησε για σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, γενικότερα, από τις τελευταίες τροποποιήσεις που ψήφισε η Βουλή, για τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην αναφορά τους στον Ανώτατο Δικαστήριο.
«Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για την αγορά ΜΕΧ, αλλά είναι σημαντικό για κάποιον επενδυτή να γνωρίζει πως υπάρχει σταθερότητα για να μπορεί να κάνει τα σχέδια και τις προβλέψεις του για τις μελλοντικές ροές που περιμένει να έχει από ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ή ΜΕΧ. Όταν γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να βασιστείς στις προβλέψεις σου γιατί μπορεί να αλλάξει η νομοθεσία, τότε ο επενδυτής θα τιμωρήσει με μεγαλύτερη έκπτωση στην τιμή που θα υποβάλει για την αγορά δανείων», εξήγησε ο κ. Μάτσης.
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα διαγραφής δανείων σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Μάτσης είπε ότι η τράπεζα ήδη το κάνει «σε ακραίες περιπτώσεις διαγράφουμε, όπως κάνουμε και σε περιπτώσεις ανταλλαγής ακινήτου έναντι χρέους (Debt to Asset), κατά τις οποίες «ενδεχομένως να διαγράψεις και κομμάτι του δανείου για να υπάρξει συμφωνία ανταλλαγής ακινήτου έναντι χρέους».

Η ενσωμάτωση

Το μεγάλο γεγονός για την τράπεζα την τρέχουσα χρονιά είναι η ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των συστημάτων και των λογαριασμών των πελατών της πρώην ΣΚΤ.
Ο κ. Μάτσης σχολίασε ότι «η ολοκλήρωση του έργου, μιας στρατηγικής προτεραιότητας για την τράπεζα που απορρόφησε όλη μας την ενέργεια και προσοχή κατά τη διάρκεια του 2018 και 2019, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό του προσωπικού. Γι’ αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους που δούλεψαν ώστε να φτάσουμε σε αυτό το ορόσημο».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.