Φόρμα αναζήτησης

Δωρεάν η αναστολή δόσεων

Οι εποπτικές αρχές του τραπεζικού τομέα με την απόφασή τους να επιτρέψουν περαιτέρω χαλάρωση του λογιστικού χειρισμού των μορατόριουμ στην καταβολή δόσεων δανείων έδειξαν ότι θα εξαντλήσουν κάθε εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους για να βοηθήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η εφαρμογή γενικών μορατόριουμ δεν συνιστά αναδιάρθρωση δανείου και ως εκ τούτου δεν απαιτείται από τις τράπεζες η διενέργεια αξιολόγησης του ενδεχομένου μείωσης της καθαρής παρούσας αξίας δανειακών διευκολύνσεων που εμπίπτουν στις πρόνοιες γενικών αναστολών δόσεων, αναφέρει εγκύκλιος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) με την οποία μεταφέρονται στο εγχώριο σύστημα οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αναστολή δόσεων δεν έχει κόστος για τους δανειολήπτες, δηλαδή δεν θα υπάρξει ανατοκισμός. Ήδη οι τράπεζες, με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, δημοσιοποίησαν τον μη ανατοκισμό των δανείων που θα τεθούν σε αναστολή. «Πέραν της αναστολής των δόσεων κεφαλαίου και τόκων δεν θα εφαρμοστεί ανατοκισμός στους τόκους κατά την περίοδο αναστολής σε δάνεια που εμπίπτουν στις πρόνοιες του διατάγματος και για τα οποία θα γίνει αναστολή κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μέρους του πελάτη», αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Η ρύθμιση αυτή έχει εφαρμογή σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο στην Κύπρο. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στον «Π» τον ουσιαστικό ρόλο του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου, στην έκδοση των νέων κατευθυντήριων γραμμών της ΕΑΤ για ένα θέμα (τον ανατοκισμό) που είχε προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση. Στην εγκύκλιό της η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι «τις τελευταίες μέρες είχε λάβει απευθείας από την ΕΑΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό διευκρινίσεις σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν τον προληπτικό χειρισμό γενικών μορατόριουμ». «Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις του Συνδέσμου Τραπεζών, οι οποίες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και αποτελούν έμπρακτη στήριξη προς τους δανειολήπτες. Οι παρεμβάσεις μας είχαν αποτέλεσμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ. «Αυτό (σ.σ. ο μη ανατοκισμός) αποτελούσε επίμονη διεκδίκησή μας για να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο πλην όμως κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα δήλωναν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ελπίζουμε οι τράπεζες αυτή τη φορά να τηρήσουν τη δέσμευσή τους», σχολιάζει το ΑΚΕΛ.

Το ρίσκο

Στην εγκύκλιο της ΚΤΚ τονίζεται το γεγονός ότι η αναστολή καταβολής δόσεων δανείων δεν συνιστά αναδιάρθρωση, δεν σημαίνει ότι σταματά και το έργο διαχείρισης κινδύνου. Ειδικότερα, η ΚΤΚ σημειώνει ότι η αξιολόγηση οποιασδήποτε οικονομικής ζημιάς θα συνεχίσει να γίνεται από τα πιστωτικά ιδρύματα για σκοπούς παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου που πηγάζει από τις εν λόγω πιστωτικές διευκολύνσεις, αλλά και για σκοπούς χρηματοοικονομικής αναφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική που θα εφαρμοστεί εντός της περιόδου των έκτακτων μέτρων αναστολής των δόσεων. Η Κεντρική σημειώνει στην εγκύκλιό της ότι «ως μέρος της πιθανής αναθεώρησης της εφαρμογής της τιμολογιακής τους πολιτικής, αναμένεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα αξιολογήσουν την επίδραση των αποφάσεών τους στην κεφαλαιακή τους βάση και στην ικανότητά τους να απορροφήσουν μελλοντικές ζημιές, αφού λάβουν υπόψη τα εποπτικά μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυπριακές τράπεζες εγκρίνουν όλες τις αιτήσεις αναστολής δανείων που πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή ο δανειολήπτης να μην είχε καθυστέρηση στην τήρηση του προγράμματος αποπληρωμής πέραν των 30 ημερών στο τέλος Φεβρουαρίου. Η ρύθμιση δίνει βαθιά ανάσα σε όλους τους μη προβληματικούς δανειολήπτες.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.