Φόρμα αναζήτησης

Διπλή έξοδος στις αγορές – Τι πετυχαίνει η χώρα με την έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου

Με πρώτο στόχο τη συγκέντρωση 1,6 δισ. ευρώ για την πλήρη εξόφληση του υπόλοιπου του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ. που είχε ληφθεί το 2011 από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε διπλή έξοδο στις αγορές, με την έκδοση δύο ομολόγων διάρκειας 5 και 30 ετών, αντίστοιχα.

Και τα δύο θα είναι ευρωπαϊκά μεσοπρόθεσμα ομόλογα (ΕΜΤΝ).

Η χθεσινή ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, την περασμένη εβδομάδα, ότι η Δημοκρατία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ομολόγου για την εξόφληση του δανείου από τη Ρωσία. Η σύμβαση με τη Ρωσική Ομοσπονδία επιτρέπει την πρόωρη αποπληρωμή.

Το όφελος

Η συγκυρία στις αγορές είναι ευνοϊκή και θεωρητικά η Κύπρος μπορεί να πετύχει χαμηλές αποδόσεις, βελτιώνοντας και το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία με βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας ΒΒΒ-/σταθερό (Standard & Poor’s), Ba2/σταθερο (Moody’s), BBB-/σταθερό (Fitch) και BBBL (DBRS) έδωσε όρους εντολής στις τράπεζες Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, J.P. Morgan, Morgan Stanley and Societe Generale για την εκτέλεση έκδοσης των πιο κάτω ομολόγων της Δημοκρατίας (ΕΜΤΝ): 5ετές ομόλογο λήξης 2024 (euro), 30ετές ομόλογο λήξης 2049 (euro)», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Με την έκδοση των δύο νέων ομολόγων πετυχαίνεται χαμηλό μέσο επιτόκιο και μακρύτερη διάρκεια αποπληρωμής για ένα δάνειο το οποίο φέρει επιτόκιο 2,5% και πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το 2021, με την καταβολή εξαμηνιαίων δόσεων.

Αυτό προκύπτει αν δει κανείς τις αποδόσεις του υφιστάμενου ομολόγου το οποίο λήγει το 2024 και το επιτόκιο του 15ετούς.

Το ομόλογο λήξης το 2024 έχει απόδοση 0,70% στη δευτερογενή αγοράς (επιτόκιο έκδοσης 2,75%), ενώ το ομόλογο λήξης το 2034 (το πιο μακροπρόθεσμο ομόλογο της χώρας), κινείται στα 2,14% (επιτόκιο έκδοσης 2,75%). Αν και μια πρόβλεψη για το επιτόκιο έχει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, το νέο 5ετές μπορεί να κινηθεί κάτω από το 1% και το νέο 30ετές άνω του 3%. Ο μέσος όρος βγάζει μέσο επιτόκιο χαμηλότερο από το 2,5%.

Τα 30 έτη

Η έκδοση ομολόγων διάρκειας 30 ετών είναι κάτι σύνηθες από τα κράτη και απαντούν στην ανάγκη των αγορών (κατά βάση ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλιστικών ταμείων) για πιο μακροχρόνιες τοποθετήσεις των αποθεματικών τους. Ενδεικτικά, ομόλογα 30 ετών έχουν εκδώσει οι ΗΠΑ (απόδοση 2,98%), η Ιαπωνία (0,565), το Ηνωμένο Βασίλειο (1,71%), η Γερμανία (0,67%), η Γαλλία (1,43%), η Ιταλία (3,59%), η Ισπανία (2,21%) και η Πορτογαλία (2,24%).

Τι χρωστάμε

Το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης του κυπριακού χρέους δείχνει και την ανάγκη επέκτασης της αποπληρωμής τους. Το 2049, οπότε θα λήγει το 30ετές ομόλογο, η χώρα δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση, ενώ το 2024, οπότε θα λήγει το νέο 5ετές ομόλογο, οι απαιτήσεις αναχρηματοδότησης είναι 1,466 δισ. ευρώ.

Στα τέλη του 2018, το 46,8% του δημοσίου χρέους έληγε εντός πενταετίας, ενώ το 10,8% του χρέους αφορά τραπεζικά δάνεια με επιτόκιο ίσο με Euribor + περιθώριο με εύρος μικρότερο από 200 μονάδες βάσεις ή 2%. Στα τέλη του 2018 το 49% του χρέους ήταν δάνεια από επίσημες πηγές, το 29% χρεόγραφα εξωτερικού και το 18% χρεόγραφα εσωτερικού.

Η πιο απαιτητική χρονιά είναι το 2028, με λήξεις χρέους 2,567 δισ. ευρώ, ενώ μετά το 2032 οι λήξεις είναι σχεδόν μηδενικές. Το 2032 η χώρα καλείται να πληρώσει μόλις 43 εκατ. ευρώ. Το 2019 οι απαιτήσεις πληρωμής (είτε από το πλεόνασμα, είτε με αναχρηματοδότηση μέσω της έκδοσης νέου χρέους) ανέρχονται σε 2,297 δισ. ευρώ. Τα υψηλά πλεονάσματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων και η έξοδος στις αγορές είναι απαραίτητη για να συμπληρωθεί το ποσό που λείπει.

Είναι εμφανές ότι με τις εκδόσεις των νέων ομολόγων επιχειρείται και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους και μείωση του μέσου κόστους εξυπηρέτησης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.